"UDMR, singurul reprezentant legitim al maghiarilor din Transilvania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ungar de Externe, Laszlo Kovacs, a declarat vineri seara, la postul "Duna Tv Budapesta", ca UDMR este singurul reprezentant legitim al maghiarilor din Romania si este nevoie de acordul

Ministrul ungar de Externe, Laszlo Kovacs, a declarat vineri seara, la postul "Duna Tv Budapesta", ca UDMR este singurul reprezentant legitim al maghiarilor din Romania si este nevoie de acordul acesteia pentru a invita Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) la Conferinta Permanenta Maghiara ce va avea loc la Budapesta. "Guvernul ungar si toti participantii la Conferinta Permanenta Maghiara considera UDMR ca fiind singurul reprezentant legitim al maghiarilor din Transilvania, din Romania, si nu vad in prezent nici un motiv ca sa schimbam acest punct de vedere", a subliniat seful diplomatiei ungare. Potrivit Duna Tv Budapesta, ministrul ungar de Externe a facut aceasta precizare ca urmare a faptului ca presedintele CNMT, Laszlo Tokes, a cerut ca organizatia infiintata cu o luna in urma sa fie invitata la conferinta de la Budapesta. In opinia sefului diplomatiei ungare, faptul ca s-a constituit o grupare a carei influenta nu este cunoscuta pericliteaza vrand-nevrand unitatea UDMR si totodata unitatea sprijinului care a propulsat pana acum Uniunea in legislativul roman. Intrucat politica UDMR de acceptare a acordurilor si a compromisurilor este de succes, inseamna ca Ungaria trebuie sa sustina UDMR. Laszlo Kovacs a sustinut totodata si aspiratiile cu privire la autonomie, considerand ca aceasta este de natura sa asigure cadrul cel mai larg pentru afirmarea drepturilor minoritatilor, dar a respins indemnul la forta, care "poate sa conduca intr-o situatie dificila comunitatea maghiara, poate sa indeparteze simpatia populatiei romane, majoritate, si simpatia opiniei publice internationale fata de problema maghiarilor". Duna Tv il citeaza si pe Laszlo Tokes: "Este de neinteles ca domnul presedinte aminteste de forta, ca domnul Laszlo Kovacs vorbeste de luptatori pentru autonomie. Departe de noi ideea folosirii fortei. Noi am dori ca Parlamentul Romaniei sa accepte legea autonomiei, lege care sa fie elaborata atat de Consiliul National Maghiar din Transilvania, cat si de Consiliul National Secuiesc".
Verestoy Attila, liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat:
"Documente care nu fac obiectul unei dezbateri parlamentare"
"UDMR si-a prezentat deja pozitia fata de acesti domni aflati la periferia vietii politice, care, vreme de ani buni, ar fi putut contribui la elaborarea si promovarea obiectivelor Uniunii, dar nu prea au facut-o. Documentele adoptate sambata la Sfantu Gheorghe sunt, dupa stiinta mea, mai vechi si apartin in buna masura fostului nostru coleg de Senat Csapo Joszef. Dupa parerea specialistilor UDMR, aceste proiecte n-au coerenta juridica si nu sunt in situatia de a face obiectul unei dezbateri parlamentare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite