UDMR îi sfătuieşte pe maghiari să voteze la referendum cum îi îndeamnă conştiinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Președintele UDMR, Kelemen Hunor
Președintele UDMR, Kelemen Hunor

Conducerea UDMR îi sfătuieşte pe maghiari ca la referendumul pentru demiterea preşedintelui să voteze cum îi îndeamnă conştiinţa, adăugând că Uniunea „nu a încheiat înţelegeri nici cu coaliţia de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe şeful statului" şi nu o va face până la parlamentare.

Într-un comunicat de presă transmis marţi, UDMR arată că de fiecare dată când sunt alegeri subliniază importanţa prezenţei la vot şi a folosirii drepturilor cetăţeneşti, iar sfatul Uniunii către cetăţenii maghiari este identic celui adresat parlamentarilor săi, respectiv să voteze cum îi îndeamnă conştiinţa.

Astfel, UDMR consideră că într-un stat de drept trebuie să se ţină seama de decizia Curţii Constituţionale.

„Pentru noi este deosebit de important ca în România toată lumea să respecte regulile statului de drept. Din decizia dată publicităţii săptămâna trecută de Curtea Constituţională cu privire la referendum reiese că această instanţă consideră că referendumul este valid numai în măsura în care este asigurată participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul celor înscrişi în listele electorale. Această decizie a Curţii Constituţionale a fost adoptată în unanimitate. Potrivit Curţii, din logica Constituţiei se poate trage concluzia că, pentru demiterea preşedintelui, indiferent de modul în care a primit acest mandat, este necesară exprimarea în mod real şi efectiv a voinţei cetăţenilor, ceea ce nu se poate realiza decât dacă majoritatea cetăţenilor cu drept de vot îşi exprimă punctul de vedere", menţionează reprezentanţii UDMR.

Potrivit acestora, la votul din Parlament asupra Legii referendumului deputaţii şi senatorii UDMR au votat în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale.

„UDMR nu a încheiat înţelegeri nici cu coaliţia de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe şeful statului. Acest lucru nu se va schimba până la alegerile parlamentare. În calitatea sa de organizaţie de opoziţie, Uniunea reprezintă în continuare interesele maghiarilor din Ardeal", mai spun liderii UDMR.

Conform acestora, în ultimele săptămâni în cadrul UDMR au avut loc consultări cu privire la poziţia privind referendumul de demitere a şefului statului, însă nu s-a putut lua o decizie prin consens.

„După ce a ascultat şi cântărit argumentele pro şi contra, Uniunea a hotărât să dea mână liberă deputaţilor şi senatorilor săi, pentru ca fiecare să voteze aşa cum îl îndeamnă conştiinţa la sesiunea Camerelor reunite. În ultima vreme, Uniunea a fost deseori acuzată că a asigurat majoritatea parlamentară pentru demiterea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, precum şi pentru demiterea Avocatului Poporului. Subliniem, încă o dată, că la aceste votări UDMR s-a abţinut şi că cvorumul necesar pentru luarea deciziilor era asigurat şi fără prezenţa parlamentarilor UDMR", arată sursa citată.

UDMR precizează că pentru demiterea preşedintelui Senatului majoritatea necesară a fost de 63 de senatori, iar pentru demitere au fost exprimate 70 de voturi, iar pentru demiterea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost nevoie de asigurarea unui cvorum de 156 de deputaţi şi au fost 160 de voturi „pentru".

„Nu este misiunea UDMR să facă dreptate în lupta politică între partidele româneşti. Noi trebuie să putem înclina balanţa atunci când este vorba despre obţinerea unei majorităţi de voturi în favoarea intereselor comunităţii maghiare sau atunci când miza o constituie întărirea drepturilor minorităţilor ", menţionează reprezentanţii Uniunii.

Aceştia critică „atacurile la adresa UDMR apărute în presa celor două partide maghiare", adăugând că „este cât se poate de clar faptul că sprijinul de aproape 90 la sută obţinut de UDMR înseamnă că maghiarii au încredere în Uniune, înţeleg că interesele comunităţii le poate reprezenta numai Uniunea şi recunosc faptul că este loc pentru toată lumea sub umbrela UDMR".

Totodată, în comunicat se arată că UDMR a informat printr-o scrisoare conducerea Partidului Popular European în legătură cu evoluţiile politice interne din România şi poziţia Uniunii, care „va acţiona şi în continuare în conformitate cu valorile politice reprezentate de Partidul Popular European".

„Actualul război din arena politică nu face decât să aţâţe starea permanentă de criză, circul politic. Convingerea noastră este că ţara, cetăţenii, maghiarii s-au săturat de acest circ. Nu asta îşi doresc alegătorii noştri. Ei doresc ca ţara să aibă conducători capabili să dezvolte economia, să creeze locuri de muncă şi să lărgească sfera drepturilor minorităţilor. Faptul că economia României nu s-a prăbuşit s-a datorat eforturilor comune din ultimii doi ani ale cetăţenilor ţării, echilibrul economic şi financiar fiind obţinut cu ajutorul unor măsuri nepopulare ale Guvernului. Uniunea este încredinţată că, după referendum, conducătorii ţării se vor ocupa, ca nişte politicieni responsabili, de crearea stabilităţii economice şi bugetare. În definitiv, este acum cât se poate de clar că instabilitatea politică a declanşat fenomene economice şi financiare negative care influenţează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor", se arată în finalul comunicatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite