UDMR propune reorganizarea regiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe care le doreşte UDMR răspund ideii de descentralizare şi subsidiaritate. Preşedintele UDMR a sugerat că, prin obiectivele sale, Uniunea nu face altceva decât să sprijine procesul de

pe care le doreşte UDMR răspund ideii de descentralizare şi subsidiaritate. Preşedintele UDMR a sugerat că, prin obiectivele sale, Uniunea nu face altceva decât să sprijine procesul de descentralizare, susţinut de partenerii de Coaliţie. "Avem căile legale de a impulsiona reorganizarea regiunilor existente la acest moment şi avem toate instrumentele de a contribui la procesul de descentralizare", a apreciat Marko. El a recomandat acelor colegi din Coaliţie care i-au cerut demisia din guvern ca, "în loc de a băga zâzanie", să încerce realizarea unei colaborări cât mai bune. "Deocamdată suntem condamnaţi la colaborare. Nu avem alte formule", a conchis liderul Uniunii. El a arătat că nu-şi face iluzii în ceea ce priveşte posibilitatea modificării Constituţiei şi legislaţiei, pentru instituirea autonomiei administrativ-teritoriale. Liderul udemerist a propus însă organizarea unor dezbateri publice pe problema minorităţilor, a relaţiilor interetnice şi a autonomiei culturale. Marko a recunoscut că reluarea discursului autonomist a fost provocată şi de tergiversarea adoptării Statutului minorităţilor. "Rezolvarea problemei interetnice este un proces care are diferite etape", a subliniat Marko, criticându-i pe acei politicieni care au susţinut că toate problemele legate de minorităţi au fost deja rezolvate. El a atras atenţia că dezideratul autonomiei a fost precizat încă de la început în programul UDMR, comunitatea maghiară având interesul de a realiza autonomia culturală şi autonomia administrativ-teritorială. "Obţinerea diverselor forme de autonomie ne este necesară pentru a putea vorbi cu acte despre dreptul la autodeterminare a comunităţii maghiare din România", a declarat, la rândul său, Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comerţ.

Puskas Balint: Vom promova o lege a autonomiei teritoriale
Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat, ieri, că Uniunea va promova o lege a autonomiei teritoriale, probabil după adoptarea legii statutului minorităţilor. "Nu ştiu exact când vom promova acest proiect, dar face parte din programul UDMR", a adăugat senatorul. Puskas a spus că, deşi nu crede în şansa adoptării proiectului de lege privind statutul minorităţilor, consideră că lucrurile vor avansa.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite