UDMR isi negociaza cu Alianta ponderea in Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UDMR a cerut, in cadrul negocierilor purtate cu Alianta PNL-PD, ca, in cazul formarii unui guvern comun, sa detina, in viitorul executiv, o pondere proportionala cu cea detinuta de parlamentarii

UDMR a cerut, in cadrul negocierilor purtate cu Alianta PNL-PD, ca, in cazul formarii unui guvern comun, sa detina, in viitorul executiv, o pondere proportionala cu cea detinuta de parlamentarii Uniunii in interiorul unei astfel de coalitii. Astfel, daca parlamentarii UDMR - care ocupa 7 la suta din fotoliile Camerei Deputatilor si Senatului - ar reprezenta 14 la suta in cadrul coalitiei, Uniunea ar primi circa o sesime din portofoliile ministeriale. Potrivit unor informatii din interiorul Aliantei D.A., liderii PNL si PD considera destul de rezonabile solicitarile colegilor maghiari. Totusi, desi la negocierile de miercuri seara nu s-a discutat despre modul de impartire a ministerelor, PNL si PD nu doresc sa renunte la portofoliile Economiei si Finantelor. Joi, o echipa a UDMR, condusa de deputatul Laszlo Borbely, a avut discutii cu Adriean Videanu (PD) si Varujan Vosganian (PNL), in legatura cu programul de guvernare. Potrivit unor participanti la discutii, cele doua parti nu au avut opinii radical diferite. UDMR a apreciat ca, totusi, cota unica de impozitare propusa de Alianta, de 16 la suta, este prea mica. Varianta UDMR este ca aceasta cota sa fie de 22 la suta. In plus, au existat diferente legate de calendarul viitoarelor legi ale invatamantului confesional si minoritatilor. Aseara, urma sa aiba loc si o intalnire a liderilor PD, PNL, UDMR si PUR, pentru a discuta despre formarea unei coalitii. Dan Voiculescu se pare ca a acceptat sa participe la o astfel de intalnire, dupa ce a fost sunat de Traian Basescu si dupa o intalnire de circa doua ore cu liderul deputatilor PD, Cozmin Gusa. Acesta a incercat sa-l convinga pe presedintele PUR ca, in primul rand, sa-i sustina pe candidatii Aliantei D.A. la functiile de presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului. Potrivit unor informatii din Alianta, liberalii ar prefera ca, pentru a evita formarea unui executiv cu un numar prea mare de ministri, PUR sa se multumeasca sa sustina guvernul, fara a solicita posturi in interiorul acestuia.
PSD inca mai crede ca maghiarii nu vor pleca
PSD, PUR si UDMR au avut, ieri, inca o runda de discutii privind formarea majoritatii parlamentare si sustinerea guvernamentala. Nici aceasta intalnire nu s-a finalizat cu o solutie clara. PUR si, mai ales, UDMR raman, deocamdata, in zona contactelor bilaterale, atat cu PSD, cat si cu Alianta. Adrian Nastase a spus, ieri, ca, in ceea ce priveste PUR, acesta are o pozitie mai categorica in sensul de a ramane langa PSD, in timp ce UDMR se gandeste la o varianta prin care sa nu se ajunga la anticipate. Presedintele PSD spune ca UDMR are si niste probleme interne destul de delicate, pe care incearca sa si le rezolve si, de aici, pozitia ambigua a formatiunii maghiare. Nastase a spus ca exista o intelegere pentru colaborare parlamentara intre cele trei formatiuni, dar nu a precizat daca ea este una scrisa sau verbala. Se pare ca intelegerea este facuta doar prin viu grai, deoarece, in momentul in care a trebuit parafata, UDMR a facut pasul inapoi. Cu toate acestea, Adrian Nastase sustine ca, in zilele urmatoare, va fi consfintita si pe hartie alianta guvernamentala dintre cele trei formatiuni si grupul minoritatilor din Camera Deputatilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite