UDMR, îngrijorată că ar putea rata intrarea în parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în parlament. Din acest motiv, conducerea UDMR este hotărâtă să pregătească foarte atent viitorul congres, din 2007. Congresul va fi precedat de o largă consultare a diferitelor structuri ale

în parlament. Din acest motiv, conducerea UDMR este hotărâtă să pregătească foarte atent viitorul congres, din 2007. Congresul va fi precedat de o largă consultare a diferitelor structuri ale comunităţii maghiare, a spus Marko Bela. "Congresul va fi precedat de consultări atât cu organizaţiile teritoriale şi locale ale UDMR, cu reprezentanţii societăţii civile sau ai bisericilor, cât şi cu cei care ne critică, respectiv Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, Consiliul Naţional Secuiesc, alte grupări şi asociaţii civice", a declarat Marko. El a precizat că nu UDMR se va apropia de radicali, ci aşteaptă ca aceştia să se apropie de Uniune. Liderul maghiar a mai arătat că apariţia a două partide maghiare în România (Uniunea Civică Maghiară şi, eventual, şi UDMR) nu e de dorit, pentru a nu afecta accesul reprezentanţilor acestei etnii în parlament. "Nu sunt de acord cu cei care vor în acest fel să îngusteze spectrul doctrinar şi ideologic al Uniunii. UDMR trebuie să fie şi mai acoperitoare, pentru a putea reprezenta întreaga comunitate maghiară din România", a opinat Marko Bela. El s-a declarat de acord cu recenta afirmaţie a ministrului comunicaţiilor, Zsolt Nagy, care a apreciat că UDMR are o mare problemă de comunicare cu propria comunitate. Spre a preîntâmpina o astfel de situaţie, Marko a anunţat că UDMR va accelera, în această toamnă, procedura de "captatio benevolentiae" a zonei secuieşti. Astfel, va organiza întâlnirea, pe 23 septembrie, a primarilor UDMR, apoi în 16 octombrie, în localitatea harghiteană Lutiţa, va participa la dubla aniversare a adunării naţionale a secuilor din 1848, cât şi 500 de ani de la prima mare adunare naţională a acestei "minorităţi" din cadrul maghiarimii. La fel, UDMR va organiza la Cluj un spectacol festiv, pe 22 octombrie, legat de aniversarea a 50 de ani de la revoluţia ungară.

Macovei, criticată de liderii maghiari
Liderul UDMR, Marko Bela, acuză politicienii români că încearcă să evite îndeplinirea unei solicitări exprese a Uniunii Europene, de adoptare a Legii Minorităţilor. "Uniunea Europeană ne solicită ca până în septembrie să adoptăm această lege, însă dacă UDMR scoate pe tapet problema, trezeşte sentimente naţionaliste", a afirmat, ieri, preşedintele UDMR. El i-a reproşat ministrului justiţiei, Monica Macovei, că nu e la fel de receptivă la solicitările maghiarilor aşa cum este în privinţa legilor partidelor politice sau a înfiinţării Agenţiei de Integritate. "Fireşte că acele legi sunt şi ele extrem de importante, însă nu vom merge mai departe cu această coaliţie şi cu acest guvern dacă nu rediscutăm probleme majore precum programul de guvernare sau respectarea înţelegerilor făcute", a atras atenţia Marko.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite