UDMR, „igen“ pentru guvernarea cu PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele nu a anunţat  numele viitorului premier după discuţiile cu partidele. Consultările dintre preşedinte şi partide s-au încheiat, ieri, fără ca Băsescu să anunţe viitorul premier. Numărul de variante probabile pentru Guvern s-a restrâns la două.

Delegaţiile principalelor trei partide parlamentare s-au prezentat, ieri, în faţa şefului statului cu o pretenţie clară: aceea de a primi conducerea viitorului Cabinet. Emil Boc, Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu au arătat că PDL, PSD şi PNL au programe anticriză pentru perioada următoare, care trebuie puse în aplicare de un premier din partidul pe care îl conduc.

Marko bela: „Am fi vrut şi cu PNL”

Băsescu nu a făcut publică nicio poziţie privind majoritatea pe care o preferă, însă toate indiciile conduc către o formulă din care fac parte PDL şi UDMR. Marko Bela şi-a exprimat după consultări preferinţa pentru o colaborare cu democrat-liberalii, în condiţiile în care PNL anunţase cu câteva zile înainte existenţa unei înţelegeri cu UDMR. „Domnul preşedinte a fost de acord cu noi că UDMR ar trebui să facă parte din viitorul Guvern”, a spus Marko Bela.

După consultări, liderii liberali şi cei maghiari s-au reunit la Palatul Victoria, unde au discutat timp de mai multe ore. Emil Boc a insistat şi el pentru includerea PNL în planurile viitoarei majorităţi. El a anunţat că se va întâlni astăzi cu liberalii.

Prim-ministrul, dependent de majoritate

Cel mai devreme luni, am putea afla  numele prim-ministrului de la şeful statului, conform unor surse politice. Preşedintele ar putea avea, luni, o nouă rundă de consultări, dacă în acest weekend  se va contura o majoritate din negocierile politice.

De ce ar vrea Băsescu să aducă PSD la putere

Traian Băsescu le-ar fi dat semnale social-democraţilor că îi doreşte în coaliţia de guvernare, susţin surse din PSD. Fără să le spună explicit că îi vrea în coaliţie, şeful statului le-a dat de înţeles reprezentanţilor PSD că sunt parteneri dezirabili alături de PDL şi UDMR.

Prin portiţa deschisă către PSD, preşedintele vrea să se asigure că nu permite formarea din opoziţie a unei coaliţii conjuncturale între PSD şi PNL care să trimită la alegerile prezidenţiale un candidat cu şanse reale, eventual Sorin Oprescu. De altfel, preşedintele le-ar fi şi transmis unor lideri PSD că ei nu au un candidat puternic la prezidenţiale. 

În condiţiile în care apropierea dintre PSD şi PDL se accentuează, se negociază cine sunt persoanele care vor împărţi postul de premier, pe baza următorului algoritm: doi ani premier PDL, doi ani premier PSD.

Nici Theodor Stolojan, dar nici Mircea Geoană nu sunt neapărat persoanele care se vor şi instala la Palatul Victoria, mai spun sursele menţionate, în condiţiile în care PDL ar putea înainta un nume la care PSD să nu ridice obiecţii.

image

Opţiunea dată de Constituţie este ca PDL este să fie centrul guvernării

image

 

Emil Boc Preşedintele PDL


image

O condiţie importantă este ca în Guvernul viitor să dăm prim-ministrul

image



Mircea Geoană Preşedintele PSD

image

Planul PNL nu poate fi realizat decât dacă Guvernul va fi condus din partea PNL

image



Călin Popescu Tăriceanu Preşedintele PNL


image

Am optat pentru un Guvern PDL-PNL-UDMR, dar acceptăm şi alte formule

image



Marko Bela Preşedintele UDMR

image

Pe noi ne interesează crearea unei majorităţi solide în Camera Deputaţilor

image



Varujan Pambuccian Liderul grupului minorităţilor naţionale

Replici memorabile la Cotroceni

Consultările de ieri de la Cotroceni au fost şi un prilej pentru schimburi dure de replici.  La începutul discuţiilor cu liberaliii, şeful statului a dat mâna cu toţi reprezentanţii partidului, iar când a ajuns în dreptul Noricăi Nicolai, i-a spus: „Bă, îmi pare sincer rău! Mai ales că au fost foarte multe voturi”.

Contre „inteligente“ Băsescu – Tăriceanu

La discuţii, Tăriceanu i-a spus preşedintelui că biroul politic al PNL a decis ca partidul să accepte o formulă de coaliţie bazată pe măsuri din planul anticriză al liberalilor.

Tăriceanu
: “Suntem dispuşi să adăugăm şi alte elemente, dacă vine cineva cu o idee inteligentă”.

Băsescu: “Chiar nu am avut senzaţia că portofoliul de inteligenţă este concentrat într-un loc”.

Tăriceanu
(râzând): “Cred că într-o măsură bună este concentrat la PNL”.

Emil Boc
: “Suntem partidul preşedintelui”

La începutul discuţiilor dintre PDL şi preşedinte, Emil Boc i-a spus lui Traian Băsescu că este prima dată când PDL reuşeşte să obţină cel mai mare număr de mandate.

Băsescu
: “Aveţi o gelozie pentru declaraţia mea de aseară, dar am uitat să spun «alianţa PSD+PC»”.

Boc: “E o muncă de echipă, am beneficiat şi de faptul că am avut un partener în preşedintele României şi am fost percepuţi ca fiind partidul preşedintelui”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite