UDMR, ameninţată de un nou partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toro T. Tibor a depus ieri la Tribunalul Bucureşti documentele pentru înregistrarea juridică a Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Iniţiativa Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania a fost criticată de liderii UDMR, în opinia cărora este „o eroare“.

Preşedintele provizoriu al Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a motivat că partidul încearcă să umple un gol în reprezentarea comunităţii maghiare, care nu a fost „absorbit" de celelalte formaţiuni politice maghiare, UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

„UDMR şi PCM, cele două entităţi maghiare, pot să fie adversarii noştri sau partenerii noştri, depinde de ei", a spus Toro T. Tibor. Liderul maghiar a mai spus că Laszlo Tokes nu va face parte din conducerea partidului, rămânând doar mentorul formaţiunii politice.

„Atacul" la adresa electoratului UDMR vine la puţin timp după ce fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a spus că Uniunea este o „formaţiune tolerată, cu un potenţial politic redus", aprecieri care au constituit unul dintre motivele îndepărtării sale de la Cotroceni.

Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a calificat iniţiativa drept „o decizie istoric greşită", pe motiv că prin divizarea comunităţii nu se va putea asigura o reprezentare politică puternică şi coerentă.

„Sunt convins că şi la alegerile din 2012 comunitatea maghiară va fi unită şi înţeleaptă, nu vrea să rămână fără reprezentare politică la nivel local şi naţional. Orice înfiinţare a unui nou partid e o greşeală tactică, una politică", a comentat ieri şeful UDMR.

Eckstein este sceptic

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs s-a declarat „sceptic„ în privinţa şanselor noii formaţiuni. „Este legal şi democratic dacă s-au strâns suficienţi oameni să pună de-un partid, dar din punct de vedere al oportunităţii, eu sunt sceptic.

Pentru un electorat de 6-7%, trei formaţiuni politice se cam sting unele pe altele, ţintind aceeaşi bază electorală. Dintre cele două deja existente, Uniunea are partea leului, cu atât mai mult cu cât PCM n-a cules lauri în alegeri", a declarat Eckstein pentru „Adevărul„.

Constituirea unui nou partid care să se adreseze electoratului maghiar ar putea reprezenta, potrivit analistului politic Zoe Petre, tranziţia de la formaţiuni etno-culturale, aşa cum este UDMR, la partide politice.

„Este timpul pentru o separare pe orientări politice, cu atât mai mult cu cât Uniunea însumează membri cu viziuni politice diferite", a explicat Zoe Petre. „Uniunea a avut 20 de ani statut privilegiat, a federalizat tot spectrul politic, era nevoie de o schimbare", a mai adăugat analistul.

"Orice înfiinţare a unui nou partid e o greşeală politică.''
Kelemen Hunor preşedintele UDMR

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite