Congresul UDMR. Kelemen Hunor este noul preşedinte al Uniunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Maghiară din România şi-a ales un nou şef, în cadrul Congresului UDMR. Potrivit unor rezultate parţiale, actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, un apropiat al lui Marko Bela, este noul preşedinte al Uniunii, obţinând 371 de voturi.

UPDATE Noul preşedinte al UDMR este Kelemen Hunor care a obţinut 371 de voturi.
Contracandidatul său Peter Ekstein a obţinut 118 voturi, iar Olosz Gergely a obţinut 47 de voturi.

UPDATE
S-a încheiat procedura de vot. Buletinele de vot au fost luate pentru numărat. Până acum se pare că cele mai multe opţiuni le are Kelemn Hunor, aproape două treimi din voturile numărate.


Potrivit celor care numără voturile, peste aproximativ o oră va fi cunoscut noul preşedintele al Uniunii Democrate Maghiare din România.

UPDATE A început procedura de vot. La urne sunt aşteptaţi cei 555 de reprezentanţi ai UDMR din toată ţara.


image

Candidaţii la funcţia de preşedinte al UDMR şi-au susţinut discursurile. La prezidiu a urcat Olosz Gergely, urmat de Kelemn Hunor, favorit în aceste alegeri, iar discursul final l-a avut Ekstein Kovacs.

"Va fi important pentru că acum se decide în ce direcţie o ia UDMR. Uniunea este o umbrelă pentru toate partidele maghiarilor. Nu putem să forţăm pe nimeni să vină sub ea. Trebuie să avem scopuri comune cu toţii. Avem nevoie de o coaliţie maghiară unită", a spus Olosz Gergely.

image

"UDMR şi comunitatea maghiară are nevoie de lideri competenţi, de lideri care pot păstra echilibrul. Am convingerea că voi fi un lider echilibrat care va duce, în continuare, spre succes UDMR şi maghiarii din România. Eu am un program al schimbării şi al reînoirii. Pentru asta avem nevoie de o mână de ajutor de afară. Niciuna din comunităţile maghiare nu poate fi lăsată în afara deciziilor de zi cu zi şi pe termen lung a Uniunii. Vom deschide un nou capitol în privinţa luptei pentru păstrarea identităţii, drepturi lărgite privind folosirea limbii materne, autonomie culturală şi teritorială, reorganizarea regiunilor de dezvoltare", a spus Hunor.

"Interesant este că niciodată la un congres al unui partid din România nu a fost toată crema politică, fie că e vorba de opoziţie, fie că e vorba de putere. Este şi o intenţie de peţire a noastră, dar nu suntem o mireasă atât de bogată. Intrarea într-o coaliţie este pozitivă, indiferent care este aceea. Dar nu trebuie să ne cantonăm pe termen lung. Să fim buni la alegeri şi să fim deschişi unei colaborări. Trebuie să recâştigăm îngrederea şi simpatia oamenilor, pentru că s-au cam îndepărtat de noi", a spus Ekstein Kovacs.

UPDATE Marko Bela a vorbit despre începuturile Uniunii Democratice Maghiare din România şi difilcuăţile pe care le-au întâmpinat de-a lungul celor 20 de ani. Acesta a vorbit despre lupta şi realizările comunităţii maghiare. A ţinut să sublinieze faptul că aproape toate doleanţele lor, care în anii 90 erau privite anormalităţi, s-au adeverit, iar acum fac parte din normalitatea europeană. Iar UDMR a devenit cel mai aprig organism de apărarea a maghiarilor din Europa. Marko Bela a dat exemplul incidentelor de la Tg.Mureş, din martie 1990.

„Totul a pornit de la o farmacie. Farmacista a scris şi în limba maghiară denumirea <gyogyszertar>. Astăzi, Ministrul Sănătăţii este un membru UDMR. Istoria nu se repeta dacă suntem înţelepţi şi atenţi. Inscripţionarea bilingvă a fost o problemă. Din 2001 este lege! Cine îşi aminteşte de războiul de uzură la statuia Libertăţii din Arad? Noi. Acum e o nimica toată. Marile noastre ţeluri au devenit o bagatelă după ce s-au înfăptuit. Ele sunt neobservate acuma. Au existat două decenii de luptă pentru învăţământul maghiar. Acum avem 68 de licee în limba maghiară şi mii de studenţi care învaţă în limba maternă. Toate materiile, inclusiv geografia şi istoria, sunt învăţate în maghiară, la fel li limba română este este ca limbă strâină, pentru a putea fi însuşită mai bine. Dacă nu aveam rezultatele astea am fi înfiinţat centre de democraţie şi aşteptam să intre democraţia pe uşă", a spus Marko Bela.

image

UPDATE: Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au susţinut discursurile oficiale în care le-au transmis maghiarilor că ar putea să aibă un viitor împreună, în care să se ţină cont de identitatea şi dorinţele maghiarilor.

„Nu sunt aici pentru a face oferte sau să-i peţesc pe cei de la UDMR, ci pentru că vreau dialog. E normal să fie aşa, pentru că îmi doresc o ţară europeană unde există dialog. Vrem să mergem împreună, fie din 2012 fie mai devreme. Dacă vă decideţi să mergem împreună ne e bine, la fel şi separat. Drepturile pe care le-aţi avut şi în mandatele din 2000-2004 şi 2005-2008 au fost recunoscute. Drepturile câştigate nu se iau niciodată. Succes în special domnului Kelemen Hunor", a spus Victor Ponta.

„Sunt aici din respect pentru comunitatea maghiară din România al cărui reprezentant a fost, este şi va rămâne UDMR. În numele partidului ţin să mulţumesc domnului Marko Bela pentru tot ce a făcut în România, pentru România. Ne aducem aminte care era situaţia şi tensiunile în 1993 în ce priveşte UDMR şi unde suntem azi. Vedem de ce trebuie să-i mulţumim lui Marko Bela şi partidului pe care l-a condus. În al treilea rând, vreau să transmit ceva comunităţii maghiare din România: vă respect, vă preţuiesc şi vă îndrăgesc. Pentru mândria din dumneavoastră, pentru dorinţa de libertate şi identitate. Putem să continuăm împreună pentru un proiect fără precedent pentru România", a spus Crin Antonescu.

UPDATE: Preşedintele PSD, Victor Ponta, întrebat dacă vrea să convingă UDMR să intre la guvernare alături de USL, a spus că nu vrea să convingă UDMR să i se alăture la guvernare pentru că "ei (UDMR - n.r.) ştiu foarte bine ce au de făcut pentru alegătorii lor şi pentru cetăţenii României".


image

UPDATE: Laszlo Borbely, vicepreşedintele executiv al UDMR, a declarat la Oradea că alianţa dintre UDMR şin UNiunea Social LIberală care s-a încheiat la Oradea este "o furtună întrun pahar cu apă" pentru că în judeţele din Transilvania întotdeauna la nivel local a exsitat o bună colaborare între maghiari şi liberali. "În cursul săptămânii viitoare, liderii locali vor fi chemaţi la Bucureşti unde se va discuta despre aceste alianţe locale care s-au încheiat", a spus Laszlo.

image

De asemenea, Borbely a spus în privinţa actualei coaliţii de guvernare, între PDL şi UDMR, că "de cinci ani de zile legea minorităţilor este amânată şi am speranţa ca până la finalul aceste sesiuni parlamentare, legea minorităţilor să fie adoptată". El a mai spus că speră ca în următoarea perioadă să fie adoptată Legea Reorganizării Regionale.

UPDATE Emil Boc: "Marko Bela, unul dintre cei mai seriosi si responsabili lideri politici din ultimii ani"

Profesionalismul si consecventa sunt doar cateva dintre calitatile UDMR, a subliniat premierul la Oradea.

Marko Bela este unul dintre cei mai seriosi si responsabili lideri politici din ultimii ani. Iar UDMR a reusit sa faca concomitent trei lucruri - sa salveze tara de la colapsul economic, sa stabilizeze economia si sa continue guvernarea dupa acest mandat, a mai spus Boc laudativ.


image

UPDATE Kelemen Hunor: "Nu am emoţii, voi câştiga"

"Am venit la Congresul UDMR de la Oradea ca să câştig alegerile pentru funcţia de preşedinte al Uniunii din primul tur de scrutin, urmând ca, de luni, să înceapă un nou capitol în istoria şi viaţa formaţiunii. Sunt convins că va fi o competiţie grea şi va câştiga cel care va reuşi să îi convingă pe delegaţi. Eu sunt cel care a obţinut sprijinul majorităţii acestora. Nu am emoţii, voi câştiga", a spus Kelemen.

UPDATE Emil Boc: "Decizia de a continua în coaliţie va aparţine partenerilor de guvernare."

Noi (PDL) am colaborat foarte bine cu UMR. Dar, decizia de a continua în coaliţie va aparţine partenerilor de guvernare, a afirmat premierul Emil Boc.

UPDATE Marko Bela: "Partidul să meargă mai departe ca o organizaţie stabilă"

Am cantarit foarte bine toate deciziile. Am cantarit si aceasta decizie si este normal ca UDMR sa mearga mai departe ca o organizatie stabila, a declarat Marko Bela, sâmbătă dimineaţa, la Oradea.

550 de delegaţi vor fi prezenţi la Congresul al X-lea al Uniunii Democrate Maghiare din România, care se desfăşoară pe 26 şi 27 februarie, la Oradea.

La funcţia de preşedinte al UDMR, ocupată de 18 ani de Marko Bela, aspiră ministrul Culturii, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Eckstein-Kovacs Peter şi deputatul Olosz Gergely.

Congresul UDMR urmează să stabilească modul în care partidul va relaţiona cu PDL dar şi cu USL.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele PDL, premierul Emil Boc, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, preşedintele PC, Daniel Constantin, preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, vicepreşedintele FIDESZ (n.r.-partidul de guvernământ din Ungaria), Ildiko Gall , prim-vicepreşedintele Partidului Socialist din Ungaria, Andras Balogh, preşedintele Partidului 'Politica să fie Alta' (n.r.-membru al opoziţiei din Ungaria), Andras Schiffer, preşedintele Partidului Creştin Democrat, Zsolt Semjén, precum şi preşedinţii partidelor maghiarilor din Slovacia şi Serbia, potrivit Agerpres.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite