De ce îşi presează UDMR partenerii de coaliţie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat, marţi, în şedinţa de Guvern, hotărârea privind înfiinţarea unei linii de învământ în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, urmând ca proiectul să fie lăsat în dezbatere 10 zile.

Presiunile făcute de UDMR asupra partenerilor de coaliţie pentru rezolvarea problemei UMF Târgu Mureş s-au intensificat în contextul acestui an electoral şi a apariţiei altor două formaţiuni politice dornice să reprezinte, atât la nivel local, cât şi în Parlament minoritatea maghiară, dar şi după demisia din Uniune a europarlamentarului revoluţionar, László Tőkés. De aceea, parlamentarii Uniunii au ales să boicoteze şedinţele de luni ale celor două Camere.

Marţi, parlamentarii UDMR au anunţat că vor participa la lucrările de plen cât timp hotărârea se află în dezbatere publică.

Premierul Ungureanu a găsit o soluţie tehnică pentru UMF Târgu Mureş

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a explicat că soluţia găsită de Executiv pentru UMF Târgu Mureş este una tehnică, astfel încât studenţii să nu aibă nimic de reproşat noii ordini din cadrul Universităţii.

Noua facultate din cadrul UMF Târgu Mureş va funcţiona atât în limba maghiară, cât şi în limba engleză, aşa cum explica, luni, Markó Béla după reuniunea coaliţiei:

„Guvernul va adopta o hotărâre privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Va fi o nouă facultate care va funcţiona în limbile maghiară şi engleză şi va cuprinde medicina şi farmacia în limba maghiară, dar şi medicina în limba engleză şi alte câteva specialităţi, deci va fi o facultate mai amplă".

Ungureanu a declarat, marţi, după şedinţa de Guvern, că, pe lângă predarea în limba maghiară şi engleză, la UMF ar trebui să se asigure şi predarea în limba germană, însă pentru adoptarea acestei măsuri „există, în prezent, unele impedimente".

UMF Târgu Mureş ar trebui să asigure şi predare în germană

În jur de 400 de studenţi ai UMF Târgu Mureş au protestat, luni, împotriva înfiinţării unei secţii cu predare în limba maghiară în cadrul facultăţii. Studenţii au afişat bannere cu mesajul „Vrem să învăţăm împreună", atât în limba maghiară, cât şi în limba engleză, cele două limbi de predare în facultatea ce urmează să fie înfiinţată.

„Baba nu strica treaba!", au strigat studenţii UMF Târgu Mureş.

Deşi liderii partidelor de coaliţie au negat existenţa vreunei tensiuni exagerate în interiorul arcului guvernamental, parlamentarii UDMR nu s-au prezentat la lucrările de plen, avertizând că vor boicota Parlamentul în cazul în care textul Hotărârii de Guvern privind UMF nu va fi elaborat până luni seara, iar Hotărârea nu va fi adoptată la şedinţa de Guvern de marţi.

UDMR a ameninţat că nu se întoarce în Parlament

Luni, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor declara că a primit mandat de la preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, ca deputaţii formaţiunii maghiare să nu participe la lucrări. Şi liderul senatorilor UDMR, András Fekete, a fost madatat de Hunor să nu partcipe la şedinţe.

„Am înţeles că, totuşi, Guvernul mai stă pe gânduri legat de înţelegerea de azi-dimineaţă, când toţi cei care am stat la masă şi care facem parte din coaliţie, am fost de acord, inclusiv PDL şi toată lumea, că va trebui rezolvată situaţia de la UMF din partea Guvernului prin emiterea unei Hotărâri de Guvern. Am înţeles că mai sunt nişte ezitări şi până când nu vedem Hotărârea de Guvern nu participăm la lucrări", a spus Fekete.

Coaliţia nu este blocată

În ciuda boicotului, reprezentanţi din arcul guvernamental au continuat să insiste că „nu există un blocaj la nivelul coaliţiei" şi că nu se simt şantajaţi de formaţiunea maghiară, însă au declarat că nu sunt de acord cu gestul parlamentarilor Uniunii de a nu se prezenta la lucrările parlamentare. Preşedintele PDL Emil Boc a acuzat UDMR de şantaj.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, în urma absenţei parlamentarilor maghiari că în cadrul coaliţiei, nu există un blocaj, ci că „e doar nevoie de mai mult dialog".

Şi preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat, luni seară, după boicotul UDMR din Parlament, că democrat-liberalii nu se simt şantajaţi în subiectul legat de UMF Târgu Mureş.

„Nu ne simţim şantajaţi. Abodarea Uniunii este o abordare care are argument. Dar nu sunt de acord cu gestul colegilor din coaliţie, din UDMR, de a nu participa la lucrări în Parlament",a explicat Elena Udrea.

„Nu acceptăm un şantaj din partea UDMR. Nu guvernăm pe bază de şantaj", a spus preşedintele PDL.

Preşedintele PDL Emil Boc nu a privit, însă, la fel de înţelegător gestul Uniunii de boicota şedinţele Parlamentului, acuzând UDMR de şantaj.

„Nu acceptăm un şantaj din partea UDMR. Nu guvernăm pe bază de şantaj, de aceea spun că gestul UDMR este unul profund incorect pentru că dimineaţa, în coaliţie am discutat un lucru, iar după amiază, dânşii au discutat altceva, ce nu reflectă ce s-a discutat dimineaţă în coaliţie", a afirmat Emil Boc.

Înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost o condiţie a UDMR pentru a susţine învestitura Guvernului Ungureanu. Pe lângă această condiţie, UDMR a cerut continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, astfel încât să ajungă până la Târgu Mureş.

„Trebuie să introducem o frază în lege în care să spunem că în unviersităţile multiculturale trebuie să fie înfiinţate, conform legii, aceste linii de predare în limba maghiară. Dacă nu se poate altfel, printr-o Hotărâre de Guvern", explica, la acea vreme, vicepreşedintele politic al UDMR, László Borbély.

Unul dintre motivele pentru care lupta Uniunea este atât de înverşunată este apropierea datei alegerilor locale. Pentru prima oară în ultimii douăzeci de ani, UDMR se confruntă cu adversari puternici şi determinaţi să o înlăture de la Putere.

László Tőkés vrea să înlăture UDMR

Partidul Popular Maghiar din Transilvania, grupare care îl are preşedinte pe deputatul de Timiş Toro T. Tibor, va candida atât pentru alegerile locale, cât şi pentru cele parlamentare.

O a treia formaţiune s-a înscris în cursa electorală a acestui an pentru a reprezenta minoritatea maghiară, atât la nivel local, cât şi la nivel parlamentar. Aceasta se va prezenta sub forma unei alianţe „Coaliţia Civică Maghiară", care va reuni, sub cupola sa, Partidul Civic Maghiar, Platforma Civic-Democrată, precum şi Consiliul Naţional Secuiesc.

„Înainte de alegerile parlamentare, formaţiunile maghiare vor face o alianţă", a spus Diaconescu.

Marius Diaconescu, lector universitar şi doctor în istorie la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, a explicat, pentru „Adevărul", motivul concret pentru care UDMR trebuie să adopte un discurs cât mai naţionalist, în lumina apariţiei unei competiţii electorale acerbe şi de ce, în opinia sa, toate formaţiunile maghiare vor fi nevoite să încheie o alianţă înainte de alegerile parlamentare.

„În acest moment, cele trei partide maghiare se luptă între ele pentru a-şi câştiga electoratul. Şi va câştiga mai mult electorat acel partid care va pedala mai mult pe un discurs naţionalist, chiar dacă este conştient că o autonomie mai mare sau o secesiune este imposibilă. Ei vor avea un discurs cât mai radical posibil pentru a atrage electoratul. La alegerile locale, formaţiunile maghiare vor merge fiecare separat, însă înainte de alegerile parlamentare vor face o uniune sau o alianţă. Fiecare dintre ele nu poate intra în Parlament. Doar împreună pot depăşi pragul de 6%", a declarat Diaconescu.

Alegerile din 2012 vor fi cele mai grele pentru UDMR

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut, la sfârşitul lunii trecute, că alegerile din acest an vor fi, pentru UDMR, „cele mai grele din ultimii 22 de ani", notează Mediafax.

„Noi nu mai avem timp decât să intrăm cu viteză maximă în alegeri. Vor fi cele mai grele alegeri din ultimii 22 de ani şi nu spun lucruri ireale. Este important cum ne pregătim, pentru că este prima dată când la alegerile locale va fi o competiţie în secuime, Ardeal şi Partium, în care trei organizaţii maghiare vor intra în lupta pentru voturi", a afirmat Kelemen Hunor.

Politologul Cristian Pârvulescu a comentat, pentru „Adevărul", situaţia în care se află UDMR, şansele Uniunii la alegerile de anul acesta, precum şi problemele cu care se confruntă formaţiunea.

UDMR e obligat să aibă un discurs naţionalist

„Teoretic, UDMR îşi menţine şansele. Câtă vreme se află la guvernare şi poate împărţi resurse, poate spera la o reprezentare serioasă în ceea ce priveşte primarii.

Aceasta este, însă, şi o capcană, pentru că, aflat la guvernare, partidul este mult mai uşor de atacat. La Consiliul Partidului Popular Maghiar, László Tőkés, care nu este preşedintele formaţiunii, a atacat UDMR foarte dur, considerându-l un fel de partid anexă al partidelor româneşti, care nu reprezintă interesele maghiarilor", a explicat Pârvulescu.

În opinia lui Cristian Pârvulescu, UDMR trebuie să se plieze pe discursul naţionalist al celorlalte formaţiuni maghiare, deşi nu îşi permite să fie excesiv, aceasta fiind şi dilema formaţiunii.

„Pe de-o parte accesul la resurse dă forţă Uniunii Democrate Maghiare, însă prezenţa la guvernare îl şi slăbeşte"

„UDMR nu-şi poate permite să fie excesiv, dar este obligat de tendinţele PPMT şi ale Partidului Civic să se plieze pe discursul naţionalist. Or, din acest punct de vedere sigur i se vor face reproşuri , mai ales aceea că nu a reprezentat agenda maghiară cu succes", a explicat Pârvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite