UDMR: Legea votului uninominal a USL recunoaște drepturile comunităților etnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 László Borbély
László Borbély

Vicepreședintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirmă că, prin noua formulă electorală care prevede că județele în care minoritățile au peste 7% reprezentare vor primi un mandat de parlamentar în plus, USL recunoaște drepturile colective ale comunităților etnice.

Laszlo Borbely a declarat, miercuri, la Sfântu Gheorghe, că UDMR „are mari rezerve" față de votul „uninominal pur", notează Mediafax.

„Eu sunt convins că numai în acest an va exista acest uninominal pur, însă în ceea ce priveşte reprezentarea comunităţilor etnice este pentru prima oară - în afară de Constituţie, care spune că fiecare comunitate etnică mai mică este reprezentată de câte un reprezentant în Parlament - când se recunoaşte un drept colectiv al unei comunităţi locale, al unei comunităţi etnice. În judeţele în care o comunitate, oricare, are peste 7 la sută, inclusiv cea românească din Covasna şi Harghita, se dă un loc în plus în Parlament, ceea ce reprezintă un bonus pentru comunitatea etnică respectivă", a spus vicepreşedintele politic al UDMR.

Potrivit acestuia, „au existat dispute sterile despre drepturile colective", însă acum, prin adoptarea proiectului privind sistemul de vot uninominal, s-a recunoscut „un drept al unei comunităţi entice".

„Important este că se recunoaşte dreptul unor comunităţi etnice, eu zic că este un pas important şi salut decizia coaliţiei care a recunoscut acest lucru şi care ne dă speranţe că în perioada următoare vor exista şi alte discuţii care să ne dea posibilitatea ca în următorii ani să putem fi parteneri de dialog", a spus Borbely.

Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, cu 180 voturi „pentru", 30 "împotrivă" şi 26 de abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.

Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite