UPDATE UDMR va cere de la FMI majorarea salariilor şi pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii şi miniştrii UDMR se vor întâlni, miercuri, la Guvern, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), urmând ca, joi, misiunea FMI condusă de Franks, să aibă o întâlnire cu şeful Executivului. În cadrul întâlnirii de astăzi, UDMR va solicita FMI atât majorări de salarii şi pensii, cât şi neaplicarea noii legi a sănătăţii, în acest an.

UPDATE 14. 10 La şedinţa de miercuri, UDMR a discutat cu FMI atât problema absorbţiei fondurilor europene, cât şi majorarea pensiilor şi salariilor. O altă problemă discutată în şedinţă a fost aceea a proiectului de lege privin sănătatea, UDMR solicitând ca proiectul să rămână în dezbatere, anul acesta, fiind an electoral.

Prezentăm fragmente din declaraţia ministrului Mediului, Laszlo Borbely, după încheierea şedinţei:

„Am discutat cu FMI problemele care ţin de absorbţia fondurilor europene. Suntem angajaţi de a absorbi o sumă mult mai mare în acest an".

„Am cerut să avem discuţii în continuare, astfel încât procedurile care trebuie finalizate pentru a se ridica aceste restricţii de 10-25% la plăţi. Şi să facem toate demersurile pentru a grăbi absorbţia fondurilor europene".

„Am fost împreună cu doi miniştri ai sănătăţii şi am discutat problema sănătăţii. Punctul nostru de vedere e clar şi l-am spus FMI: suntem de acord să discutăm despre reforma în sănătate, dar nu introducerea în an electoral a chestiunilor sensibile, putând astfel compromite reforma în sănătate. Vrem discuţii şi nimic mai mult anul acesta".

„Vom introduce, însă, unele elemente care sunt importante precum utilizare mai eficientă a fondurilor publice, sistemul de IT care nu ar permite fraude în sistemul de sănătate."

„O zonă care e tot atât de sensibilă, pe care nu o puteam ocoli, este problema salariilor şi pensiilor. Am cerut ca, în urma unei analize, la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea măririi salariilor şi pensiilor în luna aprilie, cel târziu mai."

„În ceea ce priveşte liberalizarea preţului la energie, care este o problemă sensibilă. Noi susţinem punctul de vedere al coaliţiei de a analiza posibilitatea amânării acelei date de liberalizare, care au fost iniţial discutate, pentru că s-au schimbat parametrii economici la nivel european".

Liderii UDMR vor cere FMI aprobarea ca legea sănătăţii să nu fie aplicată în 2012. Vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, a motivat poziţia UDMR arătând că „schimbările majore generate de noul sistem pot fi interpretate greşit într-un an electoral".


UDMR va mai discuta cu oficialii FMI despre noi modificări privind coplata în sănătate, după ce Parlamentul a eliminat plafonul de 600 de lei, peste care nu se mai percepe coplata serviciilor medicale. La sfârşitul anului trecut, Borbely anunţa că UDMR va propune modificarea legii privind coplata în sistemul de sănătate, cu stabilirea unui plafon probabil de 400 de lei aferent serviciilor până la care va fi percepută această plată.

În şedinţa de miercuri, se va discuta şi calendarul de liberalizare a preţului la gaze, dar şi alocarea unei sume mai mari pentru investiţii.

Şeful guvernului se va întâlni, şi el, joi, cu FMI, unde va propune majorarea salariilor şi pensiilor. El a fost mandatat, luni, de conducerea coaliţiei să negocieze această majorare. Boc a explicat, însă, că Guvernul va lua în calcul această majorare a salariilor şi pensiilor, numai în condiţii de stabilitate şi creştere economică.

România a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro. El este, de asemenea, însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 milarde de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 de milioane de euro de la Banca Mondială, bani care nu au mai fost viraţi în acordul anterior. În decembrie, însă, Banca Mondială a aprobat acordarea tranşei de 400 de miloane de euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite