UDMR îl apără pe Borbely

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Permanent al UDMR consideră că procedura penală împotriva fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely face parte dintr-o "campanie de denigrare cu substrat politic", care vizează îndepărtarea de pe scena politică a unuia dintre liderii UDMR, conform unui comunicat al UDMR.

"UDMR are încredere deplină în nevinovăţia lui Borbely Laszlo şi îi oferă tot sprijinul necesar în acest sens. Consiliul Permanent al Uniunii consideră că procedura penală demarată împotriva politicianului UDMR face parte dintr-o campanie de denigrare cu substrat politic, al cărei scop este îndepărtarea de pe scena politică a unuia dintre liderii Uniunii, unul dintre cei mai eficienţi miniştri ai Guvernului României", se arată în comunicatul UDMR.

Potrivit comunicatului transmis, astăzi, Consiliul Permanent al Uniunii îşi exprimă protestul faţă de faptul că Laszlo Borbely nu a fost informat pe cale oficială despre demersul justiţiei, ci a aflat despre anchetarea sa din presă.

"Consiliul Permanent al UDMR îşi exprimă, astfel, protestul faţă de faptul că persoana anchetată nu a fost informată pe cale oficială despre demersul justiţiei, ci din surse mass-media, aceasta reprezentând o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale omului şi a protejării prezumţiei de nevinovăţie", mai punctează comunicatul.

Reprezentanţii UDMR mai spun că Laszlo Borbely a fost "un ministru de excepţie", iar Uniunea se bazează în continuare pe activitatea sa.

"Prin demisia sa, Borbely Laszlo a demonstrat tuturor că este un om cu un caracter deosebit de puternic, care nu ţine cu orice preţ la funcţia sa, nedorind în niciun fel obstrucţionarea activităţii justiţiei. Avem încredere că acest caz va fi elucidat în cel mai scurt timp, demonstrându-se totodată că acuzaţiile aduse sunt totalmente nefondate şi false. Consiliul Permanent al Uniunii consideră totodată important ca instituţiile justiţiei să deruleze şi să finalizeze cât mai curând dosarele de acest gen", mai arată reprezentanţii UDMR.

Consiliul Permanent al UDMR l-a nominalizat, marţi, pe Korodi Attila, ca ministru al Mediului în locul lui Laszlo Borbely. Korodi a fost numit, ieri, ministrul Mediului, prin decret prezidenţial.

În 5 aprilie, Laszlo Borbely a demisionat din funcţia de ministru al Mediului. El a declarat că atunci când a aflat despre comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a decis să îşi dea demisia, deşi nu are motiv să demisioneze.

DNA a sesizat procurorul general să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penale faţă de Laszlo Borbely, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată.

Vineri, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a acuzat presiuni politice în dosarul în care apare numele fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.

"Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i împiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror", a declarat Daniel Morar.

Comisia juridică a decis, marţi, cu şapte voturi "pentru" şi trei "împotrivă", să întocmească un raport favorabil solicitării de începere a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite