Turianu, ţinut în braţe de oamenii lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acordul pentru alegerea candidatului guvernului în această funcţie, primind, în schimb, şefia unor instituţii precum Avocatul Poporului, Arhivele Statului sau Comisia pentru Supraveghere a

acordul pentru alegerea candidatului guvernului în această funcţie, primind, în schimb, şefia unor instituţii precum Avocatul Poporului, Arhivele Statului sau Comisia pentru Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Sursele citate au precizat că pediştii nu au ridicat nicio obiecţie la adresa lui Dumitrescu şi că înţelegerea respectivă este înregistrată într-un document de uz intern al Alianţei. Cu toate acestea, la CNC-ul Coaliţiei, desfăşurat imediat după cel al D.A., liderii PD s-au împotrivit cu încăpăţânare cererii UDMR de a primi postul de secretar al Colegiului CNSAS. Unii participanţi la discuţii au declarat că democraţii au susţinut cu tărie atribuirea funcţiei respective social-democraţilor, şi nu colegilor din arcul guvernamental. "Acum ne este clar că au avut o înţelegere cu PSD", ne-au spus surse liberale. Mai mulţi lideri ai PNL s-au declarat convinşi că mişcarea a fost determinată de intervenţia preşedintelui Traian Băsescu. Consecvenţi atitudinii afişate luni, liderii PD au venit cu acelaşi mesaj la şedinţa extraordinară a CNC-ului, convocată de PNL marţi seara, după alegerea lui Turianu la conducerea Consiliului. Ei i-au asigurat pe liberali că vor încerca să-l convingă pe noul şef al acestei instituţii să se retragă din CNSAS şi chiar că vor dezavua şi se vor delimita public de gestul acestuia. La finalul discuţiilor se stabilise ca preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, şi purtător de cuvânt al Alianţei, să vină în faţa presei şi să anunţe angajamentul PD. Numai că, imediat după ce a părăsit încăperea, Videanu a pus mâna pe telefon şi, în loc să iasă la declaraţii, s-a suit în maşină şi a plecat, fără să ofere vreo explicaţie. La câteva minute, un comunicat al Biroului de presă al formaţiunii democrate anunţa sec că PD nu a fost de acord să-i ceară lui Corneliu Turianu retragerea. Potrivit unor surse liberale, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a sunat pe Adriean Videanu pentru a-i cere socoteală. "Nu pot să fac altceva decât să tac", i-ar fi răspuns liderul democrat.

PD rămâne pe poziţii
Liderul grupului din Cameră al PD, Cristian Rădulescu, a declarat că preşedintele proaspăt ales al CNSAS, Corneliu Turianu, a candidat pentru funcţie dintr-o iniţiativă personală pe care PD nu o susţine, dar că nu are "ce să-i facă". "El este un personaj apolitic în momentul de faţă. Nu putem să-i retragem sprijinul politic, deoarece nu este un personaj politic, nu avem pârghiile ca să influenţăm poziţia lui Turianu care, de altfel, a şi declarat că nici nu se gândeşte să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al CNSAS", a spus Rădulescu. El a oferit şi o explicaţie pentru gestul lui Turianu, arătând că acesta şi-a evaluat şansele şi, după ce "atmosfera de acolo i-a dat certitudinea că domnul Ticu Dumitrescu nu va fi sprijinit de un număr îndeajuns de mare de persoane", a intrat în cursă.

Singura soluţie - o nouă modificare a legii
Liberalii au constatat că singura soluţie pe care o au la îndemână, în cazul în care Corneliu Turianu nu se va retrage din CNSAS, este o nouă modificare a legii de funcţionare a CNSAS. Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, că PNL va iniţia un amendament la actul normativ respectiv, cu ocazia dezbaterii acestuia în Senat, care să prevadă desemnarea unui nou Colegiu al instituţiei. Oamenii lui Tăriceanu recunosc însă că demersul lor nu va avea succes fără sprijinul democraţilor. "Dacă PD nu va vota modificarea, va demonstra clar că nu doreşte deconspirarea foştilor colaboratori ai Securităţii", a declarat secretarul general al PNL, deputatul Dan Motreanu. El a arătat, într-un comunicat de presă, că, prin înlăturarea lui Constantin Ticu Dumitrescu de la preşedinţia Colegiului CNSAS, PD confirmă tendinţa de a se situa în afara Alianţei D.A. şi că democraţii au intenţia mai mult decât evidentă de a împiedica buna funcţionare a Alianţei. PNL nu se gândeşte să rupă Protocolul cu PD însă, potrivit unor surse din partid, după Raportul de ţară din mai ar putea da liber la atacuri împotriva partenerilor, ar putea boicota în parlament proiectele democraţilor sau refuza numirea unor persoane în posturile din administraţie obţinute de pedişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite