Troica majoritara PSD-PRM-PUR si-a tinut sedinta separata de inscaunare a lui Vacaroiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni seara, cu prilejul realegerii lui Nicolae Vacaroiu in functia de presedinte al Senatului, Sala Omnia parea ca a revenit la menirea pentru care a fost construita: gazduirea intrunirilor

Luni seara, cu prilejul realegerii lui Nicolae Vacaroiu in functia de presedinte al Senatului, Sala Omnia parea ca a revenit la menirea pentru care a fost construita: gazduirea intrunirilor tovarasesti, in plenara, ale Comitetului Central al Partidului Comunist Roman. Dupa ce senatorii Aliantei D.A. si ai UDMR au parasit sala, in semn de protest fata de procedura de vot aleasa de trilaterala PSD-PRM-PUR, cu largul concurs al dezorientatului decan de varsta Radu Campeanu, in peisaj au ramas doar parlamentarii ce seamana cel mai bine cu predecesorii lor care, pana acum fix 15 ani, isi tineau sedintele la Omnia. In centru, in prim-plan - Nicolae Vacaroiu, Octav Cozmanca, Serban Mihailescu, Ion Vasile, baronul de Buzau, si, fireste, ultimul pe lista, Ion Iliescu. Ceva mai in spate, eminentele cenusii juridice, Antonie Iorgovan si Doru Ioan Taracila, la umbra bardului Adrian Paunescu. Printre ei, cu una-doua deosebiri de stil, puristii lui Dan Voiculescu. La stanga salii, celalalt menestrel ceausist, C.V. Tudor, si oamenii lui, majoritatea radiosi pentru ca, in fine, nu mai trebuie sa faca opozitie de fatada la tovarasii de suflet din PSD si-si pot exprima, "liber", optiunea pentru Nea Nicu. La masa prezidiului, asemeni unui utecist de nadejde, junele purist Codrut Seres zambea increzator in viitorul de aur. Desi conducatorul de sedinta, Radu Campeanu, suspendase lucrarile inainte sa paraseasca sala alaturi de aliati si udemeristi, tandemul juridic Iorgovan-Taracila a dat o noua proba de interpretare a Regulamentului Senatului in interesul partidului. Ignorand suspendarea sedintei, decretata de presedintele adunarii, ei s-au prevalat de prevederea conform careia, daca decanul de varsta stabilit initial este in imposibilitate de a-si exercita prerogativele, trebuie pus in loc un alt venerabil. Acesta nu a fost Ion Iliescu, cum ar fi trebuit dupa datele din buletin, ci prof. univ. Viorica Moisuc de la PRM, aflata abia la a treia sedinta de Senat. Intrucat dansa era complet straina de proceduri, au intrat in functiune sufleurii din banca si, cu balbele de rigoare, s-a constituit o comisie de numarare a voturilor numai din pesedisti, puristi si peremisti, desi la regulament scrie clar ca dintr-o atare comisie trebuie sa faca parte reprezentanti ai tuturor grupurilor parlamentare. Ion Iliescu a sesizat aspectul de provizorat si de lipsa de legitimitate al procedurii si a incercat o manevra abila: ziaristii din sala sa-si desemneze trei reprezentanti care sa asiste la numaratoarea voturilor. Propunerea a fost intampinata de jurnalisti cu un "nu" inversunat. Votarea a decurs dupa scenariul stabilit de troica pesedisto-peremisto-purista, fara ca secretul sa mai fie obligatoriu. Fiecare a votat unde a vrut si unde a putut seful de partid sa-si arunce ochii peste buletin. Plenara s-a incheiat cu imnul de stat si cu un discurs insipid al lui Nicolae Vacaroiu, reales in cvasiunanimitate.
La Camera Deputatilor,
Vot secret cu avizul sefului politic
Adrian Nastase a fost ales, luni seara tarziu, presedinte al Camerei Deputatilor, in urma unui vot secret contestat de Alianta D.A., care, considerand ca nu se respecta secretizarea votului, a parasit sala. Contracandidatul lui Adrian Nastase a fost deputata liberala Mona Musca, sustinuta de Alianta D.A. Celelalte grupuri parlamentare nu au avut candidaturi proprii pentru functia de presedinte al Camerei. Reprezentantii Aliantei D.A. au cerut vehement sa se asigure conditii pentru votul secret, astfel incat fiecare deputat sa-si poata exercita votul departe de ochii sefilor lor politici. Pesedistii au sustinut ca deputatii pot vota liber oriunde doresc si pot, daca vor, sa-si dezvaluie votul. Pe parcursul intregii seri au avut loc mai multe runde de negocieri, pentru a se gasi un compromis. In cele din urma, s-a trecut la vot. Deputatii PNL-PD si UDMR au votat la o masa de langa prezidiu, in timp ce parlamentarii PSD, PRM si PUR si-au aratat votul sefilor lor politici. Desi o parte a deputatilor PNL-PD apucase sa voteze, liderii celor doua grupuri au hotarat sa nu mai participe la acest vot. Numaratoarea a dat castig de cauza lui Adrian Nastase, care a obtinut 173 de voturi, fata de cele 72 ale Monei Musca. Pentru ca un candidat sa fie declarat castigator avea nevoie de cel putin 167 de voturi. Dupa anuntarea rezultatului, liderii Aliantei au regretat ca au parasit sala, dandu-si seama ca ar fi avut sanse sa castige. Adrian Nastase revine in fotoliul de presedinte al Camerei Deputatilor, functie pe care a mai detinut-o in perioada 1992-1996.
Pedistii recunosc ca au gresit parasind Camerele la alegerea presedintilor
Conducerea Partidului Democrat a ajuns la concluzia ca retragerea parlamentarilor Aliantei D.A. de la alegerea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a fost "o eroare", sustin surse din partid. "Ne-am comportat ca o formatiune de opozitie", a declarat un vicepresedinte PD, care, insa, nu a dorit sa-i fie dezvaluit numele. Acesta a apreciat ca, daca parlamentarii Aliantei ramaneau in sala sedintelor in plen, puteau observa modul in care s-a votat si existau chiar sanse ca unii dintre cei care au optat pentru Nastase sau Vacaroiu sa-si schimbe atitudinea. Adrian Nastase a fost votat presedintele Camerei de 173 de deputati, deci au existat doar sapte voturi peste minimul necesar, de 167. Grupurile PSD, PUR si PRM au, impreuna, 180 de deputati, dar cel putin zece sindicalisti aflati pe listele peremiste au promis ca sustin Alianta. Liderii acesteia au oferit in schimb sindicalistilor garantia ca vor fi primiti pe listele PNL-PD, in caz de declansare a alegerilor anticipate. PD nu a lansat, ieri, nici un fel de acuzatii la adresa PUR, intrucat mai spera ca aceasta formatiune sa sprijine un guvern minoritar al Aliantei. Mai mult, presedintele interimar, Emil Boc, a declarat public, cat se poate de serios, ca PUR a dat dovada de "eleganta" fata de partenerii de protocol atunci cand a decis sa-i sustina pe Nastase si Vacaroiu. Ieri, in cadrul discutiilor din PD, deputatii i-au acuzat pe senatori ca au dat semnalul plecarii, in timp ce senatorii partidului sustineau ca primii care au parasit sala au fost cei de la Camera Deputatilor. Disensiunile si nervozitatea din interiorul Aliantei au fost evidente inca de luni seara, cand, in plenul Camerei, liderul deputatilor PD, Cozmin Gusa, si deputatul PNL Ioan Ghise s-au imbrancit, pur si simplu, pentru a ajunge la microfon, unul inaintea celuilalt. In final, Ghise a cedat, dar a ramas vizibil suparat pe colegul sau de coalitie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite