Trei udemerişti se bat cu Laszlo Tokes pentru PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frunda, Csaba şi Winkler se luptă pentru voturile maghiarimii cu episcopul reformat de Piatra Craiului Consiliul Permanent al UDMR a propus ca "vârful de lance" al Uniunii la alegerile

Frunda, Csaba şi Winkler se luptă pentru voturile maghiarimii cu episcopul reformat de Piatra Craiului

Consiliul Permanent al UDMR a propus ca "vârful de lance" al Uniunii la alegerile europarlamentare să fie Gyorgy Frunda. El este urmat de senatorul Csaba Sogor, preot reformat, fost subaltern al lui Laszlo Tokes, şi de ministrul comunicaţiilor Iuliu Winkler.

Pe lista electorală a UDMR mai apar viceprimarul municipiului Oradea, Rozalia Biro şi ministrul Mediului, Attila Korodi. Propunerile urmează a fi aprobate în şedinţa de astăzi a Consiliului Reprezentanţilor Unionali, ce se va desfăşura la Târgu Mureş.

Negocierile purtate cu episcopul de Piatra Craiului, Laszlo Tokes şi cu organizaţiile civice care îl susţin, pentru crearea unei liste comune la scrutinul din noiembrie, au eşuat din cauza refuzului UDMR de a împărţi fondurile băneşti de care dispune. De altfel, Tokes a acuzat conducerea Uniunii că, prin menţinerea monopolului asupra distribuirii banilor, este întotdeauna dependentă de majoritatea politică.

Marko Bela: Tokes nu va intra în PE

Candidatura independentă a lui Laszlo Tokes i-ar putea lăsa pe maghiari fără niciun reprezentant în Parlamentul European. Totuşi, se pare că liderii UDMR şi episcopul reformat au convenit un pact de neagresiune pe durata campaniei electorale. Aceasta în pofida faptului că ambele părţi vor să culeagă cât mai multe voturi din acelaşi bazin electoral.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că popularitatea episcopului de Piatra Craiului nu-l va ajuta să acceadă în Legislativul comunitar. "Organizaţiile ce îl susţin pe domnul Tokes sunt nule din punct de vedere al popularităţii, chiar dacă dânsul este un nume respectat în comunitatea maghiară din România", a spus Marko.

Senatorul Gyorgy Frunda, care lunile trecute afirmase că preferă să rămână în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi că nu îl interesează un fotoliu de europarlamentar, nu a refuzat să candideze de pe prima poziţie. "Nu mă voi retrage de pe listă, dacă ajungem la Bruxelles", a subliniat Frunda. Cu toate acestea, surse din UDMR susţin că Gyorgy Frunda intenţionează să rămână în APCE şi să îi permită intrarea în PE actualului ministru Iuliu Winkler.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite