Tratatul USL de la Murighiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunea exclusivistă unde  s-au purtat negocierile pentru   alegerile parlamentare
Pensiunea exclusivistă unde s-au purtat negocierile pentru alegerile parlamentare

 Liderii USL au stabilit algoritmul de împărţire a colegiilor pentru alegerile parlamentare.  PSD şi PNL au cele mai multe locuri eligibile, iar UNPR şi PC au găsit o „remorcă“ pentru a intra în Parlament.

Alianţa de Centru Stânga PSD-UNPR va avea 246 de candidaţi, iar Alianţa de Centru Dreapta PNL-PC - 206, potrivit înţelegerii parafate de liderii USL la negocierile purtate în acest weekend în Deltă, la Murghiol. Liderii USL au stabilit şi modul concret de împărţire a colegiilor, care urmează să se realizeze prin runde de alegeri succesive.

Fiecare alianţă din cadrul USL îşi va păstra  colegiile deja câştigate - 156 în cazul PSD-UNPR şi 93 în cazul PNL-PC. În pasul următor, liderii PNL-PC  vor alege 60 de colegii, pentru a se apropia de principiul parităţii de la care a pornit USL. Mai departe, vine rândul celor din PSD-UNPR să aleagă alte 50 de locuri, liderii PNL-PC  aleg şi ei 50, iar ultimele 40 de colegii revin PSD-UNPR.

În faza următoare, locurile vor fi distribuite în cadrul celor două alianţe. UNPR va primi 30 de locuri din cele ale Alianţei de Centru Stânga, iar PC, 21 de locuri din cele ale Alianţei de Centru Dreapta. În plus, PSD va oferi câteva din locurile sale Mişcării Verzilor şi Partidului Verzilor, care s-au alăturat, recent, USL.

Calculele USL

Numărul final de parlamentari ai fiecărei tabere depinde de abilitatea liderilor de a alege colegii cât mai bune, dar şi de şansă. Potrivit legii electorale în vigoare, intră direct în Parlament doar candidaţii care iau peste 50% din voturi. Restul intră într-un sistem complicat de redistribuire şi nu au garanţia intrării în Parlament chiar dacă au câştigat primul loc în colegiul în care candidează. Din calculele făcute de liderii formaţiunilor din USL, PSD speră să câştige în jur de 160 de mandate, PNL - 120, UNPR - 24 iar PC - 21.

Discuţiile dintre cele două părţi au avut loc în contextul în care în Consiliul Naţional Executiv al PNL au existat nemulţumiri faţă de repartizarea unor locuri către UNPR, formaţiune care l-a sprijinit trei ani pe Traian Băsescu şi care s-a alăturat USL de câteva luni. Nemulţumiţi au fost şi în cadrul Comitetului Executiv al  PSD, dar Victor Ponta i-a pus punct afirmând că guvernul pe care îl conduce nu ar avea majoritate fără sprijinul UNPR.

Unde candidează liderii USL

La finalul negocierilor, liderul PNL, Crin Antonescu, a explicat presei că, dintr-un anumit „patriotism local", s-ar bucura să numească aceste negocieri „pactul" sau „tratatul de la Murighiol". El a adăugat că aceste discuţii au dovedit încă o dată coeziunea şi capacitatea partidelor din USL de a duce la bun sfârşit negocieri „grele". Liderul PSD, Victor Ponta, a preferat o abordare ironică. „Dacă PSD, care este un partid mare, avea 460 de candidaţi, tot nu erau mulţumiţi. Domnul Antonescu spune că, dacă PNL avea 460 de candidaţi, erau totuşi mulţumiţi", a afirmat liderul PSD.

După repartizarea colegiilor pe partide, fiecare formaţiune îşi va alege candidaţii. Liderii celor patru partide şi-au ales, neoficial, colegiile în care vor candida.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, va renunţa la o nouă candidatură în sectorul 1, după ce relaţiile sale cu primarul acestui sector, Andrei Chiliman, s-au deteriorat. Antonescu îşi va alege un colegiu din sectorul 6, pe baza relaţiei de prietenie cu edilul de aici, Rareş Mănescu.

Victor Ponta  va candida în acelaşi colegiu din Gorj unde a câştigat în 2008, având mari şanse de a repeta victoria. Şeful PC, Daniel Constantin, care în prezent nu este parlamentar, şi-a ales un colegiu din judeţul Argeş, iar preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, va candida, din nou, în Ilfov.

Decizie luată în cadru relaxat

Liderii USL au fost cazaţi într-o pensiune exclusivistă din Murighiol, unde s-au relaxat, înainte de negocieri,  cu reprize de tenis de câmp şi de fotbal. Vineri seară a avut loc o petrecere pentru cei care şi-au sărbătorit ziua de naştere în această perioadă. „Suntem un partid condus de Fecioare (n.r. - persoane aflate în zodia Fecioarei). Săptămâna aceasta avem câţiva dintre colegi - şi astăzi, şi mâine - care îşi aniversează ziua aici, dar stăm de trei zile aici, am avut mult de muncă", a explicat Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite