Traseiştii înclină balanţa la moţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

USL mai are nevoie de şase voturi pentru demiterea Guvernului Ungureanu. Acestea ar putea proveni din grupul independenţilor.

PDL şi-a instalat două guverne pe baza traseismului politic şi, dacă va pierde puterea, o va face în urma plecărilor din propriile rânduri către Opoziţie. Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au ajuns la Palatul Victoria cu sprijinul decisiv al UNPR, partid format exclusiv din traseişti, iar soarta actualului Guvern atârnă tot de cei dispuşi să schimbe tabăra.

Opoziţia a strâns 225 din cele 231 de voturi necesare pentru aprobarea moţiunii de cenzură care va fi discutată vineri de Parlament. După ultimele „transferuri" de la PDL la PNL sau la PSD, USL numără 220 de parlamentari - 69 de senatori şi 151 de deputaţi. Ultima „achiziţie" a USL este deputatul Florentin Gust, care a anunţat, ieri, că va părăsi PDL şi se va întoarce în PSD. Gust  este finul lui Mircea Geoană şi i-a părăsit pe social-democraţi după ce aceştia l-au exclus din partid pe fostul preşedinte al Senatului. 

Opoziţia  se mai bucură de sprijinul a cinci parlamentari care nu fac parte din USL, dar care vor vota moţiunea de cenzură. Patru dintre aceştia au anunţat deja că vor vota 100% moţiunea de cenzură. Este vorba de Iosif Drăgulescu (PDL), de Corneliu Grosu (UNPR) şi de independenţii Mircea Giurgiu şi Marian Avram.

Liberalii susţin că se bazează 100% şi pe votul  fostului lor coleg de partid, Dan Ilie Morega. Acesta a susţinut, ieri, că va vota „conform propriei conştiinţe". Până ieri, „conştiinţa" lui Morega i-a ghidat paşii pe la aproape toate partidele politice. În 1996 a devenit prefect de Gorj cu susţinere din partea PDSR. A fost pe rând membru ApR, PNL-Câmpeanu, PRM, PNL şi UNPR. În vizorul liberalilor au intrat alţi şase parlamentari independenţi sau de la PDL care ar vota moţiunea în anumite condiţii, sau care sunt, încă, deschişi la negocieri. Dacă toţi ar face acest pas, şi dacă niciun parlamentar din tabăra Opoziţiei nu ar absenta, moţiunea ar putea fi adoptată.

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Victoraş, treci la tablă!

Condiţiile independenţilor

Astfel, deputatul independent Ioan Munteanu, fost membru PSD a pus o condiţie inedită pentru votarea moţiunii de cenzură: toţi parlamentarii USL să fie prezenţi şi să voteze în favoarea moţiunii.

Din seria parlamentarilor care pun condiţii se numără şi deputatul Gheorghe Zoicaş. El a declarat că va vota moţiunea de cenzură dacă premierul Ungureanu nu îl va remania pe ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu.

Senatorul Cezar Măgureanu a afirmat, la rândul său, că va lua o decizie privind votul la moţiunea de cenzură după ce se va sfătui cu vicepreşedintele liberal Dan Radu Ruşanu. Măgureanu a trecut pe la PNL, PDL şi UNPR şi are în prezent statut de independent.

Deputatul Daniel Oajdea, membru în partidul lui Dan Diaconescu, a declarat, la rândul său, că va fi vineri prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură, el precizând că nu a decis cum va vota. Democrat-liberalul Cătălin Croitoru a anunţat că nu va respecta hotărârea PDL de a sta în bancă la moţiunea de cenzură, dar a adăugat că nu s-a decis cum va vota. Senatorul PDL Ioan Sbârciu a anunţat, iniţial, că trece la PC, după care a cerut o săptămână de gândire.

"Voi vorbi cu Dan Radu Ruşanu şi mă voi consulta cu el. Până joi seară voi şti cu cine votez. Cetăţenii m-au ales ca să votez, nu ca să stau acasă. ''
Cezar Măgureanu senator independent

"Particip la dezbaterea moţiunii de cenzură şi voi vota aşa cum m-am consultat cu electoratul din Gorj - nu numai din colegiu - şi conform conştiinţei mele. ''
Dan Ilie Morega deputat independent

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite