Traseismul politic a fost legalizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea

Curtea Constituţională a României (CCR) a dat, ieri, undă verde migraţiei politice, stabilind că deputaţii care demisionează din partidele în numele cărora au candidat în alegeri îşi pot înfiinţa grup parlamentar.

Ei vor beneficia astfel de toate drepturile: de la locuri în forurile de conducere ale Camerei Deputaţilor şi comisii până la secretare şi maşini. Prin verdictul CCR, Coaliţia PDL-UDMR-UNPR va obţine majoritate atât în Biroul Permanent al Camerei, cât şi în comisii.

Citiţi şi: Curtea Constituţională a aprobat constituirea grupului independenţilor

Judecătorii au declarat constituţionale două hotârâri ale Camerei Deputaţilor de modificare a Regulamentului acestui for. Prima dintre acestea prevede, în premieră în istoria parlamentarismului din România, că se pot constitui grupuri şi din deputaţi independenţi sau care au devenit independenţi.

Cea de-a doua hotărâre validată ieri de Curte prevede că, în cazul constituirii unui grup de deputaţi independenţi având un număr de minimum 10 deputaţi, componenţa Biroului Permanent se renegociază conform noii configuraţii politice a Camerei Deputaţilor, începând cu următoarea sesiune.

Până acum, regulamentele ambelor Camere, bazate pe decizii mai vechi ale Curţii Constituţionale, nu permiteau constituirea unor asemenea grupuri iar funcţiile erau împărţite doar pe baza rezultatului alegerilor parlamentare. Tocmai numărul de mandate obţinut la alegerile parlamentare din 2008 le-au permis PSD şi PNL să deţină majoritatea în Biroul Permanent şi în unele comisii.

UNPR: important e să avem majoritatea

Liderul grupului deputaţilor independenţi, Eugen Nicolicea (foto), afirmă că parlamentarii pe care îi reprezintă au dreptul la un loc în conducerea Camerei, dar că va discuta subiectul în Coaliţie.

„Eu nu ţin neapărat săluăm noi locul, dacă îl ia cineva de la UDMR sau minorităţi, eu nu am nici o problemă", spune Nicolicea.

El a adăugat că gruparea pe care o reprezintă nu vrea funcţii în comisii, ci doar posibilitatea de a vota. „Pe algoritm, nouă ne-ar reveni, la limită, şefia unei comisii. Nu ne interesează, vrem doar  să avem oameni în comisii şi să voteze", susţine Nicolicea.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite