"Tranziţia mai poate dura 10 ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizaţi şi inovaţi, reformaţi-vă, căutaţi să reprezentaţi generaţiile tinere şi găsiţi politici de avangardă, acestea sunt câteva dintre mesajele pe care Lordul Anthony Giddens

Modernizaţi şi inovaţi, reformaţi-vă, căutaţi să reprezentaţi generaţiile tinere şi găsiţi politici de avangardă, acestea sunt câteva dintre mesajele pe care Lordul Anthony Giddens le-a transmis PSD şi întregii clasei politice româneşti.

În interviul acordat ziarului "Adevărul", Giddens mai lansează un avertisment: s-ar putea să mai treacă 10 ani pentru ca o etapă importantă a tranziţiei să se încheie, iar persoanele sărace să se poată implica în dezvoltarea ţării. Anthony Giddens a fost prezent în România la invitaţia departamentului de educaţie al PSD pentru a ţine o conferinţă despre aplicabilitatea modelului social european în România.

Adevărul: Care ar trebui să fie mesajul partidelor social-democrate, având în vedere că suntem în plină campanie pentru alegerile la Parlamentul European?

Anthony Giddens: O parte majoră a mesajului unui partid de centru-stânga ar trebui să fie că avem o societate care trebuie să fie competitivă în piaţa globală şi în acelaşi timp să dezvolte solidaritate şi incluziune socială. Dacă cineva încearcă să dezvolte o societate făcând doar unul dintre aceste lucruri, atunci dăunează serios ţării în cauză.

Trebuie căutat un echilibru între aceste două aspecte. Acest echilibru poate fi atins, în viziunea mea, prin politici progresive, şi nu prin încăpăţânarea de a ţine la anumite politici, nici prin apărarea grupurilor de interese existente.

Cred că trebuie să fii pregătit să te lupţi cu grupurile de interese, când e necesar. În România, ca şi în alte ţări, nu sunt destui cetăţeni în vârstă pe piaţa muncii, nu se cheltuiesc destui bani pentru tineri. Aceste lucruri trebuie reparate.

Ceea ce ştim însă, din exemplul societăţilor cu performanţe bune, este că este posibil să produci o societate care să facă aceste două lucruri (competitivitate şi solidaritate şi incluziune socială - n.red.).
Desigur, pot exista importante perioade de tranziţie. În România, nimic nu se va întâmpla cu rapiditatea pe care oamenii o doresc.

Dacă ţara poate susţine o rată de creştere economică şi se asigură că această creştere este împărţită astfel încât şi oamenii săraci să fie implicaţi în dezvoltarea ţării, atunci acesta este un obiectiv-ţintă.
Dacă însă creşterea este concentrată în mâinile celor bogaţi, atunci nu este o dezvoltarea sustenabilă.

- Care ar fi intervalul de timp în care şi oamenii săraci ar putea să fie implicaţi în dezvoltarea ţării?
- Cred că ţara poate obţine multe în 10 ani. Cred că 10 ani sunt un test bun pentru disponibilitatea unei ţări de a se reforma şi dezvolta. Depinde mult şi de cultura politică a unei ţări, iar România are nişte probleme de cultură politică şi o istorie cu anumite elemente de corupţie la nivel înalt.

- Ceea ce spuneţi este că tranziţia aceasta pe care o trăim de 17 ani poate să mai dureze încă 10, poate 15 ani?
- Da, dar ca un proces continuu. Pentru că lumea nu va atinge o poziţie stabilă, unde să se poată spune: destul. Lumea se va schimba în continuare, iar în România, ca peste tot în lume, trebuie căutate politici de avangardă. De exemplu, cred că nicio ţară nu se poate poziţiona în afara dezbaterii legate de schimbarea climaterică, pentru că va avea efecte pe termen scurt.

Chiar în aceşti 10 ani de care vorbim pot fi consecinţe dezastruoase pentru România, şi nu numai. Trebuie să ne gândim să investim în sistemul de sănătate şi la adaptare la schimbarea climei. În România este clar că este nevoie de mutarea unor oameni din agricultură către alte activităţi, mai mult servicii decât manufacturi.

- Este nevoie şi de reformă în interiorul sistemului de partide. De ce credeţi că stânga românească şi-a pierdut din puterea pe care o avea până în 2004?

- Nu pot comenta în amănunt despre politica românească pentru că nu sunt un expert în domeniu. În general, lucrul cel mai important la un partid de centru-stânga este că trebuie văzut ca reprezentând viitorul, nu trecutul, şi trebuie să atragă generaţia tânără, şi nu doar pe cea bătrână.

Adică să fie pregătit să promoveze politici care sunt relevante pentru modul în care generaţia tânără vede lumea. Generaţia următoare de tineri români sau actuala generaţie de tineri români va fi o generaţie cosmopolită. Mulţi dintre ei vor trăi o vreme, cel puţin, în afara ţării. Aşa că ne putem referi şi la politici pentru familie.

- Cum comentaţi lupta pentru putere din România?
- O văd de-a lungul acestor dimensiuni: stânga-dreapta şi modernizare-tradiţionalism. Cred că social-democraţii români ar trebui să se îndrepte spre modernizare, altfel cred că vor pierde suportul electoral de care au nevoie. Mesajul meu ar fi reformă şi inovaţie.

>> În România, nimic nu se va întâmpla cu rapiditatea pe care oamenii o doresc. Cred că ţara poate obţine multe în 10 ani. Depinde mult şi de cultura politică a unei ţări, iar România are nişte probleme de cultură politică.
Anthony Giddens
profesor de sociologie la Cambridge

Profil

Anthony Giddens, Lord de Southgate

Anthony Giddens este profesor de sociologie la Universitatea Cambridge şi fost decan al London School of Economics. În 2004 a fost înnobilat cu titlul de Lord de Southgate, iar în prezent este membru al Camerei Lorzilor. Giddens este considerat cel mai influent sociolog britanic de la John Keynes încoace. Cea mai cunoscută lucrare a sa "A Treia cale" construieşte o nouă filosofie politică care caută să redefinească social-democraţia în era globalizării, după încheierea Războiului Rece.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite