Traian Băsescu: „În 2011 vom da afară de la Finanţe şi Interne şi vom angaja la Sănătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă în care a vorbit, printre altele, despre împrumuturile internaţionale şi despre restructurările care vor urma.

Şeful statului a început conferinţa de presă prin a preciza că regretă absenţa Partidului Naţional Liberal de la consultările care au avut loc luni. Traian Băsescu a vorbit despre deficitul bugetar şi despre împrumuturile care urmează să fie făcute. „Am atenţionat partidele despre împrumuturile care trebuie să le facem în anul 2011. Datoria publică guvernamentală ajunge la sfârşitul anului 2011 la 39,5 din Produsul Intern Brut“, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a precizat şi că împrumuturile României sunt mici faţă de împrumuturile făcute de alte ţări şi că nu se mai pot cheltui bani în funcţie de interesul fiecărui primar. „Ca o concluzie, bugetul de stat al anului 2011 vizează continuarea consolidării fiscale. Dacă, în anul 2010, s-a făcut o ajustare destul de brută a numărului de salariaţi, în 2011 trebuie să se treacă pe ajustarea fină, dându-se atenţie sectoarelor care au nevoie de personal în plus, precum Sănătatea şi sectoarelor care au personal în plus, precum Finanţele şi Internele“, a declarat şeful statului.

„În anul 2011 nu ne permitem achiziţii precum maşini sau mobilier. Situaţia pe luna octombrie arăta o reducere de salariaţi de 76.000, ceea ce încadrează numărul de personal la efectivul propus pentru anul 2010. La sfârşitul lunii octombrie erau 1.291.000 persoane angajate în sectorul public, mai trebuiau ajustate o mie de persoane“, a adăugat Traian Băsescu.

Citiţi şi:

Proştii lui Băsescu, proştii Europei

Preşedintele ţării a vorbit şi despre prioritatea noului Cod al Muncii, deoarece cu actualul Cod al Muncii nu se mai poate continua. „Am rugat partidele să aibă în vedere, ca prioritate, noul Cod al Muncii. Nu am primit un răspuns afirmativ generalizat nici de la Coaliţia de guvernare, nici de la PSD. Nu mai putem continua cu actualul Cod al Muncii, care fac inflexibilă piaţa forţei de muncă. Potrivit Institului de Statistică, peste 1.600.000 de persoane lucrează la negru. Situaţia de criză i-a silit să angajeze oameni la negru“, a precizat Băsescu.

Şeful statului a spus, în continuare, că Legea Educaţiei trebuie adoptată cât mai rapid şi că România trebuie să treacă la un sistem de învăţământ modern. „Sunt un susţinător total al adoptării Legii Educaţiei în această sesiune, lucrurile nu mai pot continua aşa. Reforma din anii '97-'98 este un mare eşec, s-au creat Universităţile care dau diplome pe bandă rulantă, s-au creat sisteme de învătământ care nu creează competenţe. Trebuie să trecem la un sistem de învăţământ modern care să contribuie la diminuarea grupurilor de interese din Universităţi şi din alte sisteme de educaţie. Nu trebuie să facem o bătălie politică şi din nevoia de a reforma sistemul de educaţie. Cea mai de preţ resursă pentru dezvoltare este educaţia. Este mai importantă decât să ai aur, cupru, ţiţei sau cărbune, a adăugat acesta.

Băsescu s-a luat de jurnalişti

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că România va avea un raport bun din punct de vedere al pregătirii tehnice pe Schengen şi a atacat sistemul de justiţie. „Consiliul Superior al Magistraturii, inima sistemului de justiţie, este în situaţia cea mai dificilă.  CSM este de vină că România a ajuns acolo unde este, toate instituţiile sunt cotate pozitiv, mai puţin CSM. Cei din justiţie se cred nişte zei, consideră că li se cuvine tot, lor nu le pasă de români“ şi-a încheiat şeful statului discursul.

Apoi, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor adresate de jurnalişti. El a precizat că aceştia vor putea pune o singură întrebare, luând la rost o jurnalistă de la Antena 1, care a vrut să pună două întrebări. „Ai două camere pe umeri? Deja ai ajuns la a treia întrebare, ai spus două. Toţi mă păcăliţi, am spus o întrebare şi voi puneţi două-trei“, a spus preşedintele statului.

Întrebat ce părere are despre reducerea salariilor, Băsescu a spus că responsabilitatea politică o au toţi cei care nu au prevăzut criza şi nu au luat măsuri din timp. „Am făcut evaluări eronate. Sunt ţări în situaţii mai grave decât cea în care am fost noi, este o perioadă în care evaluările sunt foarte grele. Nu îmi reproşez că nu am văzut efectele pentru România, încerc să mă situez pe o poziţie realistă, dar nu garantez că cifrele se vor îndeplini, orice buget este o estimare“, a spus acesta.

„Secretele statelor nu pot fi subiect de punere în presă. Cred că, respectând dreptul la liberă exprimare, acţiunea WikiLeaks a făcut mult rău lumii. Sunt multe motive, putem scrie o carte despre asta“, a răspuns Băsescu la o întrebare legată de Julian Assange.

Întrebat ce înseamnă restructurarea de la Interne şi Finanţe, Traian Băsescu a precizat că poate fi vorba despre o restructurare a personalului de până la 25%. „În zona Poliţiei este un proces de birocratizare foarte puternic. Nu cumva s-ar putea face Inspectorate de Poliţie Regionale? România va intra într-o perioadă în care-şi va consolida situaţie economică“, a spus şeful statului.

„Partidele trebuie să ştie punctul meu de vedere, cum văd eu lucrurile. Dacă privim întâlnirea cu partidele din arcul guvernamental, abordarea de dreapta este clară pentru ei. Au ca obiectiv consolidare şi investiţie în infrastructură. Când te întâlneşti cu stânga, obiectivul este daţi banii înapoi, creşteţi pensiile. Am asigurat PSD-ul că îi voi sprijini în negocierea cu Guvernul dacă vor avea amendamente credibile“

În final, Traian Băsescu a spus şi ce preferă de la Moş Crăciun: „Îmi doresc puţină linişte, iar românilor le doresc să aibă tărie. Este un lucru greu, pentru că nu acceptă ce li s-a întâmplat, cu reduceri de salarii, cu impozitarea pensiilor“.

Traian Băsescu a ieşit cu aceste declaraţii la o zi după consultările avute cu formaţiunile parlamentare din arcul guvernamental şi cu PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite