Băsescu, despre alegeri: „Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni că România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere după frauda de la referendum. Mai mult de atât, vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE la alegerile din 9 decembrie. Şeful statului a mai atras atenţia că atacurile continue ale politicienilor la instituţiile statului arată că avem o clasă politică care nu înţelege funcţionarea statului de drept.

UPDATE Întrebat de ce a declarat că nu-l cunoaşte pe Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, Traian Băsescu a răspuns:

Ştiu că este un mare interes pentru implicarea mea în campanie la Antena 3, dar vă pot spune că a cunoaşte un om înseamnă să-l ştii. Eu vorbesc la telefon cu toti demnitarii statului roman, inclusiv acum, în coabitare. Chiar înainte de weekend am solicitat ministrului de Finanţe o analiză pe restituirile de TVA, pentru că vreau să ştiu, dar asta nu înseamna că îl cunosc. Îmi menţin punctul de vedere că la momentul în care am spus că nu-l cunosc. Chiar nu ştiam cine e Blejnar, nu era atât de mediatizat.

UPDATE Cu acordul şefilor de Cameră se poate redeschise orice dosar, dacă există voinţă politică. Baza în care am trimis aceste solicitări este articolul 80 din Constituţie, care mă obligă să veghez la funcţionarea instituţiilor statului.

UPDATE România este suspectată că nu poate organiza alegeri libere după frauda de la referendum. Vom avea de suportat ruşinea de a avea observatori OSCE şi nu exclud ca şi alte organizaţii să ceară prezenţa la alegeri. Am auzit politicieni spunând că avem doar 500 de voturi fraudă la trei secţii. Păi avem 18.000 de secţi în România. Este enorm!

UPDATE O ultimă remarcă care va cântări greu şi negativ în raportul MCV, dar nu-i va afecta pe politicieni, ci pe români: de aproximativ cinci luni toate instituţiile statului sunt supuse unor atacuri continue, fie că vorbim de ANI, de CCR, de Parchetul General, de ICCJ, sau de structurile de securitate naţională. Toate sunt în tirul paradoxal al puterii. Nici măcar nu le atacă opoziţia, ci puterea.

UPDATE Ştiu că aceste discuţii nu au rezonanţă la populaţie sau în presă. Dar este ultima tribună de la care pot cere Parlamentului care va pleca să rezolve problemele care ţin de el. Vreau să menţionez că am toată aprecierea pentru ministrul care a plecat, pentru cei doi care sunt incompatibili. Nu este vorba de poliţie, de acuzaţii. Pentru oamenii cinstiţi, prezenţa în faţa procurorilor este o şansă să se dezvinovăţească.

În plus, aş mai atenţiona asupra unui lucru: instituţiile statului nu-şi opresc activitatea dacă este campanie. Un flagrant este flagrant şi dacă este campanie şi dacă nu este campanie. Ori incompatibilitatea este incompatibilitate şi dacă este campanie, şi dacă nu. Instituţiile statului fucţionează 365 de zile pe an.

Nu putem spune „e campanie, domnilor procurori, domnilor de la ANI, domnilor parlamentari, luaţi-vă vacanţă; domnule preşedinte, taci că deranjezi". Nu se poate, nu aşa funcţionează statul. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile satatului, greşesc. Cât sunt aici nu le subordonează. Cu mine nu se va putea negocia.

UPDATE Oriunde în lumea civilizată când un demnitar este suspectat de lucruri în neregulă, el demisionează. La noi, politicenii se solidarizează. Efectele le vom vedea la raportul MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) din ianuarie. Raportul va fi unul dezastruos. Nici măcar nu s-a desemnat un nou Avocat al Poporului, aşa cum ne angajasem să avem un Avocat al Poporului prin consens politic. Sunt evenimente care ne trimit mult înapoi. Şi toată această depreciere se întâmplă doar în ultimele şase luni.

Am avut această intervenţie astăzi. I-am scris lui Ponta despre cei patru demnitari cercetaţi de ANI. L-am rugat să analizeze situaţia celor patru incompatibili. N-am primit încă niciun răspuns, dar vizam şi o eventuală remaniere. Sigur au dreptul să atace în Justiţie decizia ANI. Antecedentele acestui Guveern nu justifică menţinerea acestor miniştri în funcţie, doar din solidaritate politică.

UPDATE Decizia de a ne pune MCV era o decizie care să ajute România, se considera că poate a fost o rătăcire a politicienilor.

La Senat a existat o hotărâre definitivă a ÎCCJ prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reacţia Senatului?  Prin vot, a înfrânt decizia ÎCCJ. La Camera Deputaţilor s-a cerut începerea urmăririi penale. Camera Deputaţilor a decis să nu deblocheze procesul de umărire. Este cumva acest lucru în interesul românilor? Nu! Este în interesul politicienilor şi atât. Indiferent cât de vocali sunt politicienii la TV, nu se schimbă nimic, totul merge în favoarea politicienilor. Săptămâna trecută, ANI a dat verdict de incompatibilitate a patru demnitari. Care a fost reacţia? Doar de solidarizare cu cei patru demnitari.

UPDATE Din păcate evenimentele din vară au dus la amânarea pe termen nelimitat a unei astfel de decizii, care, repet, îi afectează pe români şi economia românească. V-am explicat care erau avantajele care s-au pierdut, dacă rămâneam un stat solid, aşa cum eram până acum câteva luni. Reacţia politicienilor este una de dispreţ la adresa românilor.

UPDATE Aş începe prin a vă spune că România este într-o situaţie dificilă. România este pusă sub semnul întrebării ca stat de drept. V-aş reaminti ultimele evenimente: reducerea atribuţiilor CCR, demiterea Avocatului Poporului, suspendare preşedintelui, încercarea de fraudare a votului printr-un număr masiv de voturi introduse în urne, încercarea de modificare a listelor electorale după referendum.

Toate acestea au făcut ca România să nu mai fie o ţară credibilă din punct de vedere al institutţiilor europene. S-a impus o măsură în plus în MCV.
Cel mai important eveniment care i-a afectat pe români, nu pe politicieni, este pierderea intrării în spaţiul Schengen.

Vreau să înţelegi că nu mă interesează de cei 471 de parlamentari, mă interesează românii. Şi cetăţenii, şi economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amănării deciziei de amânare a aderării la spaţiul Schengen. Mă simt responsabil pentru România şi pentru români.

UPDATE Este prima declaraţie de presă pe care o fac după referendum şi care este legată în principal de probleme interne. Probleme interne cu reflexie în exterior şi modul în care România este evaluată.

Vreau să fac foarte clar pentru că nu este treaba mea bătălia politică. Ceea ce am de spus astăzi este în temeiul articolului 82 din Constituţie care îl obligă pe preşedinte să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor.

______________________________________________________

Preşedintele Traian Băsescu a ales un mod inedit prin care să-şi anunţe acest discurs: un filmuleţ în care liderul român apare în biroul prezidenţial și anunță că va ieşi în curând să vorbească public.

Traian Băsescu a mai apărut în spaţiul public la întrevederea cu diplomaţii sau la evenimentul de lansare al ultimului model de autoturism Dacia la Piteşti, însă până astăzi a evitat să susţină un discurs oficial de la prezidiul Cotroceniului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite