Traian Băsescu: Recunosc, am făcut presiuni asupra lui Ioan Rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, astăzi, că recunoaşte faptul că a făcut presiuni asupra fostului ministru al MAI Ioan Rus şi că regretă faptul că nu a contestat listele electorale la timp.

Principalele afirmaţii ale lui Traian Băsescu:

- Urmăresc dezbaterea publică şi constant că este o mare confuzie legat de referendum. E un amestesc neclar. Din acest motiv, am făcut pentru presă un document care ia fiecare lege pentru fiecare tip de alegeri si redă articolul cu privire la listele electorale. E neinteresant, dar ajută la o discuţie bazată pe lege.

- Pentru referendumul care vizează demiterea preşedintelui României lista e in conformitate cu legea 370/2004 şi care este definită în articolul 2. Lista electorală permanentă cuprinde toţi cetăţenii cu vârsta peste 18 ani, indiferent unde s ar afla. Deci nu pot fi liste suplimentare etc.

-Acum venim la un răspuns pe care i-l datorez domnului ministru Rus.

-Văd ca domnul Crin Antonescu spune că nu a făcut nici o presiune, iar eu spun că da, am făcut. Prin declaraţiile publice de aici.Au fost două declaraţii, plus a treia la demisie, în care domnul fost ministru Rus spunea: „Am actualizat listele făcute la alegerile locale". Ceea ce e greşit! Nu am mai putut face nimic pentru că trecuse termenul de contestare, 24 de ore. Îi transmit domnului Rus că nu-l acuz de rea credinţă, e clar că a fost păcălit. (...) nu-l acuz de incorectitudine. A actualizat listele de la alegerile locale şi a spus că au fost mai puţin cu 20.000. Nu contest. Legea îmi dădea 24 de ore pentru a contesta.

-Repet: nu contest pentru că nu am contestat aceste liste la timpul potrivit

-Dar, pentru un referendum naţional, care vizează demiterea preşedintelui, conform art. 2 punctul c), toţi cetăţenii peste 18 trebuie incluşi in liste.

-O ţară în care organizatorul referendumului îşi contestă propriul referendum e o ţara în care nimeni nu mai poate avea incredere. Reuşim să scriem o noua pagină de lipsa de democraţie, dar măcar s-o scriem mai repede

-Eu am fost puţin neatent, nu am contestat listele la timp. Insist asupra acestui lucru pentru că vor veni alegeri prezidenţiale.

-Dacă-mi permiteţi un comentariu personal, şi nu e presiune la adresa nimănui, eu nu cred că are nevoie CCR de listele nominale, pentru că acolo sunt 18,3 milioane de români

-Nu văd cine stă să ia la mâna 18 milioane de nume

-Cred ca documentul de care are nevoie CCR e cel care se află pe site-ul BEC, defalcat pe judeţe. Cred că acela e documentul pe care-l cere Curtea
-E un blocaj clar al instituţiilor, nimeni nu vreă sa contribuie la deblocarea situaţiei politice

-Imediat ce solicitarea Curţii de a primi listele (pentru a vedea numărul total al celor înscrişi) va sosi la Curte, mă voi adresa CCR cu solictarea de a devansa termenul at t de repede cât poate Curtea

-Pentru ca altfel vom continua decredibilizarea României

Referitor la declaraţia lui Crin Antonescu de aseară, Băsescu a spus: Mi-am făcut cruce azi dimineaţă. Nu îi pot face decât o recomandare. Să fie mai relaxat. "Relax"

- Concluzia este, domnule Rus, te-am presat de aici din garaj, o să te mai presez!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite