Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii privind stimulentele bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă Adevărul
foto: arhivă Adevărul

Preşedintele a trimis, miercuri, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Legii care prevede aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele. Traian Băsescu a explicat că această lege "creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică" şi "încălcă, în mod vădit, principiile salarizării unitare".

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, cererea a fost transmisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

Preşedintele îşi motivează decizia prin faptul că legea transmisă spre promulgare prevede, la Articolul I, punctul 2, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2010 în sensul că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor

Traian Băsescu explică cum existenţa unor fonduri, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, pot produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare.

În acest sens, considerăm că se impune abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează instituirea unor astfel fonduri care privează bugetul de stat de încasări în scopul stimulării personalului pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, se arată în cererea de reexaminare a legii.

Toţi salariaţii din administraţia publică centrală, reîncadraţi pe aceeaşi grilă

Preşedintele menţionează că Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune ca, începând cu 2010, toţi salariaţii din administraţia publică centrală să fie reîncadraţi pe aceeaşi grilă.

Având în vedere acest aspect, considerăm că şi personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie să beneficieze de aceste prevederi şi, implicit, de aceleaşi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte instituţii şi autorităţi din administraţia publică centrală, apreciază şeful statului.

Prevederi de natura celor cuprinse în Art. I pct. 2 din Legea transmisă spre promulgare creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare în sistemul bugetar, subliniază Traian Băsescu.

Reacţii:

Sebastian Oprescu, Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP):

"Vom analiza această tergiversare a aplicării Legii de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele. Funcţionarii publici vor protesta, cu siguranţă, în urma deciziei preşedintelui Traian Băsescu. Sunt oameni care îşi asumă un risc, să combată evaziunea fiscală, intră în contact cu posibili infractori, şi pentru asta trebuie recompensaţi de către stat."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite