Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu reprezentarea la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Prezidenţială a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu conflictul dintre Preşedinţie şi Guvern privind reprezentarea la Consiliul European.

UPDATE 15.30 Premierul Victor Ponta a declarat agenţiei MEDIAFAX că diferendul reclamat de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este între Preşedinţie şi Parlament, iar judecătorii Curţii pot doar constata existenţa unui conflict care nu poate fi însă soluţionat decât prin modificarea Constituţiei.

UPDATE 14.45 Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a apreciat, luni, că sesizarea CC de către preşedintele Băsescu reprezintă "o exagerare", iar şeful statului trebuie să înţeleagă faptul că nu trebuie să fie prezent la toate reuniunile Consiliului European.

UPDATE 14.15 Victor Ponta a declarat, luni, că motivul pentru care s-a adresat Parlamentului privind reprezentarea la Bruxelles a constat în dorinţa de a nu crea senzaţia că există un conflict preşedinte-premier, el precizând că Legislativul poate să-l demită pe el sau să-l suspende pe preşedinte, "la o adică".

UPDATE 14.00 Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, luni, că lucrurile sunt foarte clare în privinţa persoanei care trebuie să reprezinte România la Consiliul European, întrebat despre faptul că preşedintele Traian Băsescu a sesizat în acest sens Curtea Constituţională.

UPDATE 13.45 Curtea Constituţională a confirmat că preşedintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie. Consiliul European are loc pe 28 - 29 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discută miercuri.

Potrivit legii fundamentale, Curtea Constituţională este instituţia care soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice.

De altfel, varianta unui arbitraj al Curţii Constituţionale a fost vehiculată de consilierul prezidenţial pentru afaceri strategice, securitate şi politică externă, Iulian Chifu, chiar în momentul izbucnirii conflictului.

Citeşte şi Băsescu-Ponta, ori la Curte, ori la tribunal

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

"Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite