Băsescu cere ratificarea Tratatul UE privind stabilitatea zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a adresat o scrisoare preşedinţilor Camerelor Parlamentului, solicitând adoptarea proiectului legislativ de ratificare a Deciziei Consiliului European privind modificarea Tratatului UE pentru instituirea mecanismului de stabilitate a zonei euro.

"Am convingerea că veţi înţelege necesitatea urgentării adoptării proiectului de lege sus menţionat, acest lucru fiind un mod de a ne îndeplini angajamentele asumate faţă de partenerii noştri din Uniunea Europeană", se arată în scrisoarea transmisă de şeful statului lui Blaga şi Anastase, după cum informează Administraţia prezidenţială.

"În calitate de Preşedinte al României şi de garant al aducerii la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării României la Uniunea Europeană, alături de Parlament şi în conformitate cu art. 148 alin. (4) din Constituţia României, vă adresez rugămintea de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a Proiectului de lege pentru ratificarea Deciziei Consiliului European 2011/199/UE din 25 martie 2011 de modificare a art. 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro. Decizia Consiliului European 2011/199/UE a fost supusă ratificării Parlamentului prin Decretul nr. 892 din 2 decembrie 2011, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 866 din 8 decembrie 2011", se mai arată în textul scrisorii transmise de şeful statului.

În Decizia Consiliului European, publicată în Jurnalul Oficial al UE, se menţionează că la articolul 136 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene se introduce un alineat cu următorul text: "Statele membre a căror monedă este euro pot institui un mecanism de stabilitate care urmează să fie activat în cazul în care este indispensabil, pentru a garanta stabilitatea zonei euro în ansamblu. Acordarea oricărei asistenţe financiare necesare în temeiul mecanismului va face obiectul unei stricte condiţionări".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite