Traian Băsescu, director de școală nouă. Cum ar fi la școala de politicieni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT
Preşedintele Traian Băsescu a condus ședința CSAT

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, în dialog cu Ion Cristoiu că, după terminarea mandatului prezidenţial, şi-ar dori să înfiinţeze o şcoală unde „politicienii să înveţe puţină politică".

Ce fel de politică practică Traian Băsescu?

În viziunea șefului statului, pentru a face politică ar trebui mai întâi să reușești într-o meserie.

„Doar tinerețea este insuficientă, așa că le-aș recomanda să reușească în meserie după care să învețe puțină politică", a spus șeful statului despre politicienii aspiranți.

„Voi face o școală, o fundație, ceva în care să îi învăț pe politicieni puțină politică", a spus Traian Băsescu.

Această declarație vine la un an după ce, într-un interviu acordat presei germane, Traian Băsescu aprecia că este o nevoie de reformare a sistemului de învățământ din România care să se plieze pe cerințele pieței muncii, întrucât țara are „prea mulți filosofi" șomeri și nu suficienți tinichigii.

„Să facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus, atunci, șeful statului.

Tinichigii cu tinicheaua, politicienii cu filosofia

Cu toate acestea, politica este o disciplină, care nu se învață în mod necesar empiric, ci de cele mai multe ori cere studii aprofundate de filosofie politică. Deci, nu mică îi va fi mirarea șefului statului, când va descoperi că o școală de politicieni va include un curs de teorie politică.

Analistul Stelian Tănase(foto) a explicat, pentru „Adevărul", ce ar însemna o școală pentru politicieni înființată de președintele Traian Băsescu, dar și ce importanță are succesul profesional în cariera de politician.

Politica e doar un mecanism de îmbogățire

„Eu n-aș vrea să văd o școală de politică înființată de Traian Băsescu. Nu are ce să-i învețe. Ar reuși să producă o serie de oameni cruzi și răi. Sunt, însă, de acord că cu Președintele că ar trebui ca politicienii să reușească mai întâi într-o meserie și, abia apoi, să intre în politică", a explicat Tănase.

  
Analistul Stelian Tănase

Stelian Tănase a revenit la „Tănase şi Dinescu“

În ultimii 20 de ani, a explicat analistul, oamenii au tot venit în politică să facă bani. Politica e doar un mecanism de îmbogățire. Parlamentul a făcut foarte multe averi pentru membrii lui, nu mai spun de primari și alte cazuri.

„Cred într-adevăr că oamenii ar trebui să reușească mai întâi într-o meserie. Nu poți, însă, cuantifica asta. Nu poți pune în lege că dacă n-ai reușit în meseria ta, nu poți intra în politică. Ăsta e un sfat pentru partide, nimic mai mult", a explicat Tănase.

Studiile politice nu devin redundante

„Asta nu înseamnă că studiile politice devin redundante, ci doar că oamenii care ar intra în politică ar trebui să fie buni profesionişti. Pot să fie buni profesionişti şi din rândurile studenţilor de politologie sau de comunicare politică.

Teoria, biblioteca pe care o are în cap, aprecierea de care se bucură ca autor de carte sau ca profesor prin Occident, îl face să intre apoi, direct în politică.

Un exemplu foarte bun de astfel de politician este Toader Paleologu. A reuşit în meseria lui, a fost şi ambasador şi ministru al Culturii, a venit în România şi face politică".

Deputatul Toader Paleologu, politicianul exemplar

Toader Paleologu(PDL) a declarat, pentru „Adevărul", că nu crede că există un profil specific al politicianului, dar și că, pe lângă pregătire, există și alte condiții pe care un politician de succes trebuie să le îndeplinească. Aceste condiții nu țin întotdeauna de persoana în cauză.

                                                                                                                                                   
Deputatul Toader Paleologu

Theodor Paleologu

„Eu nu cred că există o reţetă, dar sunt figuri politice, cum e Sarkozy care a făcut politică toată viaţa, deşi este de profesie avocat. Nu poţi generaliza regula asta, că ar trebui mai întâi să reuşeşti în meserie.

Eu am intrat în politică, pentru că ăsta am simţit că e drumul meu, dar nimic nu se poate face fără muncă. Eu am făcut în Franţa ultimii ani de liceu şi am fost îndrumat, apoi, către Ecole Normale. Am lucrat foarte mult.

Nu există altă metodă decât studiul intens. Tănase are dreptate când spune că sunt într-o ligă foarte bună pe plan internaţional, având în vedere că am colegi care sunt acum profesori la Columbia University, la Harvard şi cu care am colaborat de-a lungul timpului. Însă, toate acestea au venit cu sudoare. Cu ore multe petrecute în bibliotecă şi studiu intens".

Profesia de politician este singura care nu poate fi făcută oricând

„Ceea ce cred, însă, cu tărie este că profesia de politician este singura profesie care nu poate fi făcută oricând. Dacă un muzician sau chiar un informatician îşi poate exersa meseria în orice moment, ca politician trebuie să-ţi nimereşti timpul şi locul. Poţi fi avea ghinionul de a te fi născut prea devreme sau prea târziu", a spus Paleologu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite