Traian Băsescu, încercuit de USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
USL a declanşat ofensiva împotriva preşedintelui Traian Băsescu
USL a declanşat ofensiva împotriva preşedintelui Traian Băsescu

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege care elimină posibilitatea contestării la Curtea Constituţională a hotărârilor adoptate de Parlament.

Iniţiativa legislativă, propusă de parlamentari USL,  a întrunit 168 de voturi „pentru", un vot „împotrivă" şi 16 abţineri. Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a anunţat înaintea votului că democrat-liberalii nu votează propunerea legislativă, menţionând că deputaţii PDL îşi vor scoate cartelele din aparatele de vot electronic.

Proiectul de lege urmează să fie înaintat Senatului, în calitate de cameră decizională.Mircea Toader a acuzat USL că urmăreşte atacarea lui Traian Băsescu printr-o eventuală suspendare din funcţia de preşedinte, fără posibilitatea de adresare la Curtea Constituţională.

„Nu dorim să existe o dictatură a unui Parlament majoritar", a spus Toader.
Deputatul PSD Florin Iordache, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a respins aceste acuzaţii ale lui Mircea Toader, arătând că pe legile emise de Parlament, Curtea Constituţională trebuie să se exprime, dar hotărârile Parlamentului nu trebuie cenzurate de Curte.

Mizele proiectului

El a arătat că în Constituţie este prevăzut că avizul Curţii Constituţionale la suspendarea preşedintelui este consultativ şi aşa trebuie să rămână. „Nu considerăm că e nevoie de o a treia Cameră a Parlamentului, iar Hotărârile Parlamentului să fie supuse cenzurii Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.

Pe lângă suspendarea preşedintelui, în privinţa căreia nu există o decizie oficială a USL, modificarea de ieri ar putea viza şi reprezentarea României la Consiliul European, dorită atât de premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu.

Parlamentul a adoptat, recent, o declaraţie potrivit căreia premierul sau preşedintele vor reprezenta România la Bruxelles în funcţie de tematica abordată. Ponta ar urma să participe atunci când se discută teme economice şi politice, iar Băsescu atunci când pe agendă se află teme de politică externă şi de securitate militară.

Parlamentarii majorităţii au evitat să adopte o hotărâre şi au preferat o declaraţie, tocmai de teamă că hotărârea ar putea fi respinsă de Curtea Constituţională.

Modificarea legii referendumului

Nu este pentru prima dată când legea Curţii Constituţionale este modificată din motive politice. În 2010, legea a fost modificată la propunerea senatorului PSD Dan Şova, oferindu-se Curţii Constituţionale dreptul de a judeca hotărârile Parlamentului.

La vremea respectivă, PSD spera să poată contesta la Curtea Constituţională o eventuală decizie a majorităţii PDL din Senat de schimbare a lui Mircea Geoană din fruntea acestei instituţii.Decizia de ieri a Camerei Deputaţilor vine după ce luni Comisia juridică a Senatului a modificat legea referendumului.
Iniţiativa legislativă reglementează faptul că demiterea preşedintelui se poate realiza cu majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

USL a modificat, în acest fel, o lege votată acum un an de zile de PDL, potrivit căreia demiterea preşedintelui se poate realiza cu jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot. Această reglementare introdusă de PDL făcea, practic, imposibilă demiterea preşedintelui suspendat de Parlament, pentru că ar fi fost necesar votul „pentru" a peste nouă milioane de români dintre cei 18 milioane cu drept de vot.

"Majoritatea revine la normalitate şi scoate aceste ziduri de apărare pe care şi le-a făcut preşedintele."

Victor Ponta (PSD) premierul României

"Nu dorim să existe o dictatură a unui Parlament majoritar."
Mircea Toader liderul deputaţilor PDL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite