Traian Băsescu: Dacă la referendum românii aleg să plec, îmi iau mapa şi îmi văd de viaţa mea. Urmează trei luni cu o Românie fără preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a vorbit timp de câteva minute, având copilul în braţe
Traian Băsescu a vorbit timp de câteva minute, având copilul în braţe

După ce departamentul de Ştiri din TVR a refuzat iniţal solicitarea ca Traian Băsescu să apară în această seară pe postul naţional, conducerea TVR s-a răzgândit şi a anunţat că-l aşteaptă în emisiune pe preşedintele suspendat, azi, la ora 20.00.

Traian Băsescu a apărut, cu începere de la ora 20.00, pe postul naţiona. Iată fragmente din declaraţiile preşedintelui suspendat:

20 de parlamentari sunt sub urmărire penală. De ce ne încurcă preşedintele ăsta care ţine izolată justiţia? Am o determinare de a nu face compromisuri. Imaginaţi-vă că domnul Voiculescu ar fi avut acces la mine, să putem influenţa justiţia în dosarele penale pe care le are.  Au existat destule apropouri venite indirect de la el şi nu numai de la el, ci şi de la alţi oameni cu bani.

N-am reţinut nicio încălcare gravă a Constituţiei.

În ce priveşte măsurile de criză, nu aveam ce să fac, era ceva fără precedent în istoria României. O asemenea decizie nu putea fi anunţată poporului român, care o suporta, decât de şeful statului.

Nu critic analiza Curţii Constituţionale.

Aveam obligaţia să le spun românilor că suntem într-un moment greu. Nu am dormit înainte cu o noapte. Ştiam cât de greu este să le spun acest lucru.

Prin referendum, preşedintele este la judecata poporului. Românii nu vor fi cei care vor spune „DA" destituirii preşedintelui dacă vor şti că este vorba de un joc murdar. Obiectivul meu este să obţin mai multe voturi care să fie contra destituirii preşedintelui.

Dacă la referendum românii aleg să plec, îmi iau mapa şi îmi văd de viaţa mea. Ce urmează? Trei luni, cu o Românie fără preşedinte.

Antonescu şi Ponta sunt manipulaţi de Voiculescu. Ce om politic raţional, înainte cu patru luni de alegeri, ar fi făcut aşa ceva? Năstase, Vântu, Iacubov, fostul ministru al Agriculturii, toţi au fost încarceraţi. Aceste lucruri i-au speriat. Au fost speriaţi de faptul că a început să funcţioneze justiţia. Dacă voi reveni, ultimul lucru pe care-l voi face va fi să fac compromisuri.

Despre plagiatul lui Ponta: Un hoţ rămâne un hoţ. Hoţii trebuie să fie demascaţi. În momentul condamnării lui Năstase, toţi politicienii au priceput că nimeni nu este deasupra legii.

Despre Adrian Năstase: Reclamaţiile au pornit de la oameni din propriul anturaj. Eu nu am avut nicio implicare în cazul Năstase.

Băsescu a spus că pentru el nu este relevant pragul de prezenţă la referendumul pentru demitere, precizând că obiectivul său este să obţină "cu un vot în plus" împotriva demiterii decât cele pentru demitere.

El a mai afirmat că nu vrea să rămână în funcţie "la masa verde": "Nu vreau să rămân în funcţie la masa verde. La Liga lui Mitică merge. Acolo merge să câştigi la masa verde".

Ce s-a întâmplat înm ultimele 10 zile în România este în afara valorilor morale europene!

Cu certitudine, mă duc la vot, iar pe urmă mă duc la cumpărături, ca de obicei!

Preşedintele suspendat a spus că faptul că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, nu au susţinut o conferinţă de presă comună alături de Ponta este contrar protocolului, iar acest lucru reprezintă "un semnal înfiorător pentru România". "Dacă mă veţi vedea vreodată că merg la Bruxelles, dacă voi mai avea ocazia ca preşedinte, pentru întâlniri cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Comisiei Europene, şi veţi constata că nu a fost apoi o declaraţie comună, va trebui să înţelegeţi că s-a întâmplat ceva rău", a afirmat Băsescu.

"Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente în scris urgent. Comisia Europeană îşi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii cinci ani, inclusiv evoluţiile recente", se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite