Băsescu despre Andrei Marga: "Ministrul de Externe este o calamitate. Nu înţelege nimic şi minte. Trebuie să plece"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii organizaţiilor judeţene ale PNL şi PSD i-ar fi cerut ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, să numească oamenii lor la conducerea unor parchete şi tribunale din ţară, a declarat Traian Băsescu, invitat la emisiunea "Ultimul cuvânt", de pe B1 Tv.

UPDATE 23.10: Printre numele periculoase în opinia preşedintelui suspendat şi cu şanse să ajungă în fruntea parchetelor s-ar număra şi Robert Cazanciuc, fost adjunct la Corpul de control al Guvernului, între 2002 şi 2004, când organismul era condus de Victor Ponta.

Cazanciuc a fost purtător de cuvânt al Ministerului Public şi, timp de trei ani, detaşat la Ministerul de Externe. Ungureanu l-a schimbat din funcţia de la MAE, iar Ponta l-a readus în minister, pe poziţia de secretar general, funcţie temporar vacantă.

UPDATE 22.57: Despre ministrul de Externe, Andrei Marga, Băsescu a declarat că este "un om care nu înţelege nimic". "Este o calamitate pentru România. Orice om trebuie să înţeleagă că acest om trebuie. Nu înţelege nimic şi minte. Acest om trebuie să plece! Minte la fel ca şi premierul, au discurs dublu".

Marga distruge politica externă românească, aşa cum a distrus şi învăţământul românesc, când a fost ministru la Educaţie, crede preşedintele.

UPADTE 22.54: Preşedintele suspendat este destul de pesimist în ceee ce priveşte deznodământul referendumului, spune că sunt şanse mici pentru a câştiga această bătălie, fiindcă a mai rămas foarte puţin timp. "Dar, mă bat până la capăt", a insistat Traian Băsescu. "Sunt un om imposibil, într-o misiune imposibilă".

UPDATE 22.45: Întrebat dacă a mai fost sunat şi de alţi politicieni importanţi de afară, în afară de Angela Merkel, Băsescu a spus da, de mai mulţi lideri ai Uniunii, dar şi de şefi de stat, însă nu a dorit să dezvăluie niciun nume.

Reacţiile din străinătate au fost atât de neaşteptate şi de puternice pentru că toţi au înţeles că este vorba de o lovitură de stat, "pe toate instituţiile statului", lovitură pe care USL încearcă să o legitimieze prin votul românilor. "Aşa o ticăloşie nu s-a întâmplat niciunde în Europa, să manipulezi poporul pentru a o legitima", a explicat preşedintele suspendat.

Cât despre reacţia dură a lui Merkel, a explicat preşedintele Băsescu, ea a făcut asta nu din simpatie sau fiindcă cei doi împărtăşesc aceleaşi convingeri politice, ci pentru că Germania are memoria lui Hitler, "cea mai a dracului dictatură".

În acest context, Băsescu a amintit un proverb german pe care i l-a spus Merkel, referindu-se la situaţii-limită: "O pădure creşte într-o mie de ani şi arde într-o singură noapte".

UPDATE 22.31: Când a vorbit despre scopul USL de a pune mâna pe Justiţie, Traian Băsescu s-a arătat optimist că cei care încearcă "să muşte din Justiţie îşi vor rupe dinţii". Cu o singură condiţie, să nu fie numit în fruntea parchetelor un personaj precum George Bălan (fost şef al premierului Victor Ponta şi cercetat alături de Marcel Sâmpetru, sub acuzaţia de trafic de influenţă).

"Asta, dacă nu este numit acel Bălan, un fel de Cătălin Voicu", adică un om cu "antecedente de aranjor".

UPDATE 22.26: Traian Băsescu a fost tentat să plece spre reuniunea de la Consiliul European la care a participat premierul Victor Ponta. Se pregătise să plece, avionul chiar rula pe pistă, se îndrepta spre zona salonului oficial, dar preeşdintele a renunţat în ultima clipă. A zis "stop", printre altele pentru că ştia ce spectacol au dat polonezii (o dispută asemănătoare a existat între preşedintele şi prim-ministrul din Polonia).

UPDATE 22. 23: Băsescu susţine că ştie trei mari companii care vor să plece şi spune că încă trei luni de instabilitate, cât ar dura până la eventuale alegeri prezidenţiale (dacă el pierde referendumul), ar însemna colaps, prăbuşire economică pentru România: "N-am crezut că vor fi atât de iresponsabili, doar pentru a pune mâna pe Justiţie".

UPDATE 22.20: Băsescu a mărturisit că n-ar fi numit-o pentru nimic în lume pe Ecaterina Andronescu, în condiţii normale, întrucât a existat o  sentinţă care a spus că Andronescu, actualul ministru al Educaţiei, este incompatibil.

A făcut unele concesii penibile ca să nu fie el cauza acestui dezastru prin care trece acum ţara, pentru ac USL să nu se folosească de un pretext pentru declanşarea dezastrului.

Dacă ar fi păstrat PDL la guvernare, atmosfera din ţară ar fi fost mai tensionată, dar mai stabilă.

UPDATE 22.15: Crin Antonescu nu foloseşte biroul de la Cotroceni al lui Traian Băsescu şi nu are acces la documentele acestuia, totul este sigilat, a spus preşedintele suspendat.

Spre deosebire de Antonescu, Nicolae Văcăroiu, care a fost interimar în timpul suspendării din 2007, "a fost foarte discret", în descrierea lui Băsescu.

UPDATE 22.11: "Ne vor trebui ani de muncă pentru a scăpa de imaginea creată acum. S-a dat cu piciorul unei construcţii migăloase. Am fost oameni care ne-am ţinut de cuvânt, care atunci când ne-am luat un angajament l-am respectat. Uitaţi-vă cum a făcut Grecia, care una a spus, alta a făcut. În România, dacă nu şi-ar fi făcut treaba, n-ar fi băgat nimeni bani ca-n Grecia, care este în zona euro. Ar fi fost vai de mama noastră. Ne-am câştigat un prestigiu de stat serios, iar acum, eticheta este - nu respectaţi valorile europene", a declarat Băsescu.

UPDATE 22.08

Traian Băsescu: "Pe mine nu mă interesează câţi vin, mă interesează să am un vot peste cei care vor ca preşedintele să plece".

"Am o funcţie pe care vreau să n-o mai văd terfelită de nişte bezmetici".

UPDATE 22.02: Dacă legea referendumului eset promulgată cum a spus CCR, cu cvorum de 50 plus 1 din listele electorale, rămâne problema prevederii care spune că dacă referendumul este invalidat, atunci Parlamentul stabileşte ce se va întâmpla mai departe, potrivit unei reglementări cu putere de lege, a explicat Băsescu.

"Răspunderea s-a mutat de la Curtea Constituţională la Parlament".

După "papara" pe care şi-au luat-o din străinătate, a spus preşedintele suspendat, probabil că cei de la USL nu vor merge mai departe cu forţarea legilor.

UPDATE 19.54: Potrivit declaraţiilor lui Băsescu, premierul Victor Ponta nu a fost de la început adeptul planului de suspendare şi demitere a preşedintelui. A trecut de partea susţinătorilor bătăliei abia după ce a fost acuzat de plagiat.

Preşedintele suspendat spune că ştia de planul USL, iar atunci când Ponta a cerut să prezinte în Parlament rezultatele participării sale la reuniunea Consiliului European ,a început derularea planului pus la cale.

"Am ştiut tot programul care s-a declanşat cu nevinovata dorinţă a lui Victor Ponta de a veni în faţa Parlamentului să spună ce-a făcut la Bruxelles. N-a făcut nimic la Bruxelles, n-avea ce să spună. La Bruxelles s-a făcut de râs", a povestit Traian Băsescu. "Din acel moment s-a declanşat decapitarea instituţiilor".

UPDATE 19.49: Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, a primit mai mulţi şefi ai organizaţiilor PSD şi PNL judeţene care i-au cerut să pună oameni de-ai lor la conducerea unor parchete sau tribunale din ţară.

"Poate să se dea de-a dura cât vrea el. Ştiu tot. Şi oamenii au reacţionat", a povestit preşedintele suspendat, care a dezvăluit că procurori şi judecători şi-au atenţionat şefii ierarhici de ceea ce se întâmplă în teritoriu.

"Oamenii politici ai USL sunt mici" şi au sacrificat România şi românii pentru a pune mâna pe Justiţie, a declarat Traian Băsescu în emisiunea "Ultimul cuvânt", de la B1 Tv.

"Am crezut foarte mult în distribuţia puterilor. De aceea am dat SRI şi SIE Opoziţiei", a declarat Traian Băsescu, invitat la emisiunea "Ultimul cuvânt", de pe B1 Tv.

De asemenea, a spus acesta, a încercat să coabiteze cu noua majoritate parlamentară, pe care a recunoscut-o cerându-i să formeze Guvernul.

Emisiunea "Ultimul cuvânt" a început cu o glumă a celor din studiou, care au dorit să afle ce statut are acum Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a explicat că este "fără loc de muncă", nu ia niciun ban.

Ion Cristoiu, participant la emisiunea ce-l are ca invitat pe Traian Băsescu, nu crede că legea referendumului, chiar dacă va fi promulgată de interimarul Crin Antonescu în forma indicată de Curtea Constituţională a României (CCR), va rămâne aşa.

Legea va fi promulgată cu obligativitatea cvorumului de 50 plus 1 din totalul alegătorilor de pe liste.

Cristoiu a explicat că până nu se tranşează definitiv chestiunea nu mai crede absolut nimic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite