Traian Remeş: Sunt berbecul de sacrificiu al partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru al agriculturii a recunoscut senin în timpul audierii că nu are nicio competenţă în domeniu şi a cerut clemenţă "Ştiu precis că nu v-am spus nimic", a declarat senin,

Noul ministru al agriculturii a recunoscut senin în timpul audierii că nu are nicio competenţă în domeniu şi a cerut clemenţă

"Ştiu precis că nu v-am spus nimic", a declarat senin, ieri, candidatul PNL la funcţia de ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, după ce şi-a prezentat intenţiile în faţa parlamentarilor din comisiile de specialitate.

Remeş a fost cel mai cinstit dintre candidaţii chemaţi la audieri, şi-a recunoscut incompetenţa în acest domeniu şi a cerut clemenţa parlamentarilor, explicând că PNL l-a trimis la Agricultură. "Dacă o să vă fie milă de mine, n-o să mă sacrificaţi ca pe un berbec", a spus viitorul ministru. Celor de la PSD, PNL, UDMR şi PC le-a fost milă, aşa că Remeş a primit 23 de voturi pentru şi doar trei împotrivă. În aceste condiţii, audierea candidatului la portofoliul Agriculturii a fost un dialog al surzilor. Parlamentarii l-au întrebat ce are de gând, de exemplu, în privinţa fondului genetic al porcinelor sau al rezervei naţionale de lapte, iar Remeş i-a anunţat că se va întoarce în faţa comisiilor de agricultură peste trei săptămâni, când va fi mai bine documentat. Viitorul demnitar s-a scuzat, povestind că unul din predecesorii săi, ţărănistul Ioan Mureşan, nu ştia, la câteva luni de la instalarea în post, ce sunt "bubalinele". "Ruşini de genul ăsta voi păţi şi eu", a anunţat, preventiv, Remeş.

Scene aproape la fel de surprinzătoare s-au petrecut şi la audierea candidatului la postul de ministru al administraţiei şi internelor, Cristian David. Acesta a venit în faţa comisiilor împreună cu secretarul de stat Paul Dobre (PNL), care-i şoptea răspunsurile. Când Dobre vorbea la telefon, David rămânea fără sursă de inspiraţie. Aşa se face că viitorul demnitar a spus că România are 40 de judeţe (în loc de 41, plus municipiul Bucureşti) şi nu a ştiut cu precizie câte legi reglementează lupta anticorupţie.

Cioroianu, întâi votat, apoi audiat

În premieră în istoria ultimilor 17 ani de parlamentarism, ieri, senatorul PNL Adrian Cioroianu, candidat la portofoliul externelor, a primit avizul favorabil al comisiilor de specialitate, înainte de finalizarea audierii sale. În timpul discuţiilor libere cu parlamentarii din comisie, Cioroianu i-a lăudat pe predecesorii săi la conducerea diplomaţiei româneşti, precum şi pe fostul preşedinte Ion Iliescu, dar s-a plâns de atitudinea lui Traian Băsescu. El a susţinut că, într-o discuţie particulară, şeful statului i-a explicat că nu-l numeşte la Externe pentru a nu gira schimbarea lui Flutur şi Mihai Răzvan Ungureanu. În public, Băsescu a declarat însă că Cioroianu nu este pregătit pentru a prelua conducerea diplomaţiei, ceea ce l-a "deranjat" pe senatorul PNL.

Chiuariu promite demisia în caz de moţiune

Propunerea liberalilor pentru dificilul portofoliu al Justiţiei, tânărul avocat Tudor Chiuariu, i-a fermecat pe parlamentarii din comisiile de specialitate promiţându-le că, spre deosebire de predecesoarea sa, Monica Macovei, nu va lua nicio decizie fără să-i consulte. Chiuariu a speculat aversiunea aleşilor faţă de fostul ministru PD şi i-a asigurat că va demisiona imediat din funcţie dacă vreuna dintre Camere va adopta o moţiune simplă la adresa sa. Cu excepţia pediştilor, majoritatea parlamentarilor l-a menajat pe candidat, încercând chiar să destindă atmosfera: invocând o intervenţie pe procedură, peremsitul Lucian Bolcaş s-a plâns că nu mai are cafea la dispoziţie. Democratul Augustin Zegrean a ţinut, însă, să-i comunice succesorului Monicăi Macovei că nu are experienţa necesară ocupării nici măcar a unui post de preşedinte de judecătorie. Parlamentarii i-au cerut lui Chiuariu explicaţii despre legăturile cu omul de afaceri ieşean Relu Fenechiu, acesta catalogând informaţiile din presă drept un atac politic la adresa sa.

La fel de uşor a trecut testul comisiilor de învăţământ Cristian Adomniţei, propus pentru Ministerul Educaţiei, deşi deputatul ieşean le-a vorbit parlamentarilor mai mult despre calităţile sale personale decât despre planurile sale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite