Băsescu: România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, în valoare de circa un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a depăşit riscul de derapaj economic şi nu mai are nevoie de ultima tranşă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de circa un miliard euro, a declarat şeful statului.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Băsescu:

- Acordul pe doi ani cu cele două instituţii a fost încheiat cu succes. Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. S-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă.

- Ştiu că unele măsuri au fost extrem de dureroase pentru marea parte a populaţiei. Nu am luat aceste măsuri cu plăcere, dar au fost măsuri bune: România a îeşit din zona riscurilor de derapaj.

- Etapa care urmează este o etapă de consolidare şi de prefigurare a creşterii economice viitoare.

- Principalul obiectiv al noului acord este consolidarea situaţiei actuale. Suntem la etapa la care trebuie să dezvoltăm politici de creştere sustenabilă.

Potrivit şefului statului, principalele domenii cărora Guvernul trebuie să le acorde atenţie în perioada următoare sunt: transporturile, unde companiile de căi ferate trebuie restructurate, sectorul energtetic, sectorul IT şi absorbţia fondurilor europene.

- România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, circa un miliard de euro, doar pe cea de la Comisia Europeană.

- Noul acord care va fi semnat cu instituţiile financiare internaţionale va fi pe doi ani. Acesta nu implică finanţare, este unul de tip preventiv, prin care FMI şi Banca Mondială ţin la dispoziţia României circa cinci miliarde de euro.

- Suntem într-o criză a datoriilor suverane şi nu ştim cum vor evolua alte state. Am stabilit că această sumă, dacă este ţinută la dispoziţia României pentru o situaţie neprevăzută, este acoperitoare pentru eventualele derapaje.

- Faptul că sunt multe ţări din UE adoptă abia în acest an măsuri de austeritate nu ne fereşte de un risc extern.

- Un alt risc este cel intern, deoarece 2012 va fi unul electoral şi avem experienţa 2009 şi 2008. Acordul va acoperi perioada aprilie 2011- aprilie 2013, adică trece de alegeri.

- Deficitul bugetar va trebui să fie 4,4% anul acesta şi anul viitor 3%. Trebuie coordonate programele cu acest deficit, împiedicând astfel populismele electorale.

- Avem nevoie de asistenţă pentru a realiza programul de convergenţă.

- Vom continua reformele în educaţie, în sănătate, se va implemente noua Lege a pensiilor şi noua Lege a educaţie.

- Lupta cu corupţia va continua indiferent ce vor transmite trusturile de presă ale domnilor Voiculescu şi Vîntu.

- Vom continua ajustări ale aparatului bugetar. S-a dovedit că avem excedent, prin numărul angajaţilor de la stat.

- Sper că sfârşitul lunii martie să-mi permită să plătesc cu cardul taxele pe 2011.

- Sunt de părere că medici trebuie să aibă contract cu spitalul şi să nu fie bugetari. Nu văd de ce doctorii şi actorii ar mai vrea să fie bugetari.

Citiţi şi:

FMI caută banii pierduţi de FNI

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite