Traian Băsescu, părăsit de Adriana Săftoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul purtătorului de cuvânt al preşedinţiei vine pe fondul scăderii bruşte, cu 10%, a încrederii cetăţenilor în şeful statului Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Adriana

Gestul purtătorului de cuvânt al preşedinţiei vine pe fondul scăderii bruşte, cu 10%, a încrederii cetăţenilor în şeful statului

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Adriana Săftoiu, a plecat, ieri, de la Palatul Victoria, în toiul şedinţei CSAT, fără să ofere o explicaţie clară asupra motivelor care au determinat-o să demisioneze. Gestul lui Săftoiu vine în contextul în care şeful statului a pierdut procente bune în sondaje.

Ultimul sondaj IMAS confirmă un avertisment pe care Adriana Săftoiu i l-a dat preşedintelui Traian Băsescu: cearta cu premierul Tăriceanu şi scandalul "bileţelului", lansat de Elena Udrea, vor afecta popularitatea şefului statului şi vor determina o creştere a PSD. Sondajul arată că popularitatea lui Băsescu a scăzut cu circa zece procente în circa o lună, în timp ce PSD a crescut cu 2%. Potrivit unor surse din PD, Săftoiu a încercat să tempereze scandalul "bileţelului" prezentat de Udrea şi a pledat pentru o împăcare cu premierul. Opiniile consilierului prezidenţial l-au iritat se pare pe şeful statului, şi chiar pe unii lideri ai PD, care au catalogat-o pe Săftoiu ca fiind reprezentanta intereselor preşedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, care militează pentru menţinerea relaţiilor bune cu PNL. Este posibil ca aceste avertismente date de Săftoiu - în contradicţie cu opiniile dure ale şefului staului şi ale secretarului executiv al PD, Elena Udrea - să-l fi determinat pe Băsescu să accepte demisia consilierului prezidenţial pe probleme de comunicare.

Părăsit în timpul şedinţei CSAT

Adriana Săftoiu a părăsit, ieri, în jurul orelor 15.30, Palatul Cotroceni, la volanul maşinii personale, fără să mai aştepte declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu după şedinţa CSAT. Săftoiu a confirmat că şi-a dat demisia din funcţia de consilier prezidenţial şi a spus că a făcut acest gest din motive strict personale. Într-o discuţie pe care a avut-o cu ziariştii prezenţi la Cotroceni pentru şedinţa CSAT, Săftoiu a ţinut să precizeze că demisia ei nu are legătură cu ceea ce s-a scris în presă, respectiv "e-mailuri, mesaje şi interceptări". "Nu daţi crezare surselor extraordinare care şi-au făcut din minciună o virtute. M-a dezamăgit plăcerea surselor. Repet, în esenţă este doar o demisie", a afirmat Adriana Săftoiu. Ea a insistat şi asupra faptului că îşi păstrează opinia despre Traian Băsescu şi are încredere, în continuare, în proiectele acestuia. "Văd în Traian Băsescu acelaşi om. Am aceeaşi încredere în Traian Băsescu şi în proiectele lui", a spus consilierul prezidenţial.

Demisia Adrianei Săftoiu a fost depusă la 26 martie şi va deveni efectivă de la data de 1 aprilie. Ea a negat informaţiile potrivit cărora urmează să plece într-un post de ambasador şi a susţinut că, deocamdată, va sta acasă pentru a petrece mai mult timp cu copilul ei, Filip. "Plec acasă, şi eu, şi Claudiu, cel care se va bucura va fi Filip", a spus Săftoiu. Ea a mai precizat că i-a prezentat lui Traian Băsescu un profil al celui care ar trebui să-i ia locul, dar nu a oferit alte amănunte.

Cartea purtătorilor de cuvânt

Adriana Săftoiu va lansa, în scurt timp, o carte de interviuri cu purtătorii de cuvânt ai Preşedinţiei şi ai Guvernului, din 1990 până acum. Cartea se va intitula "Vocile puterii". Înainte de a fi consilier prezidenţial pe probleme de comunicare, Săftoiu a fost purtător de cuvânt, între 1998 şi 1999, al Guvernului Radu Vasile.

Bursa zvonurilor

În absenţa unei declaraţii clare privind motivele demisiei, miercuri seara au apărut nenumărate zvonuri privind motivele despărţirii lui Săftoiu de Băsescu. Cele mai multe susţineau că şeful statului i-ar fi prezentat consilierei sale un mesaj electronic, interceptat de serviciile secrete, în care ea i se plângea ministrului de interne, Vasile Blaga, de influenţa Elenei Udrea la Cotroceni. Alte informaţii susţineau că, pur şi simplu, plecarea lui Săftoiu se datorează conflictului cu Elena Udrea. Presa susţinea, în 2005, că şi demisia fostului consilier prezidenţial Andrei Pleşu a fost motivată tot de nemulţumirea acestuia faţă de influenţa lui Udrea asupra lui Băsescu. În ceea ce o priveşte pe Adriana Săftoiu, ziariştii au speculat şi că ea s-ar fi supărat pe faptul că soţul ei, Claudiu Săftoiu, ar fi fost forţat de Băsescu să demisioneze de la conducerea SIE.

"Adriana rămâne pentru mine un partener"

Preşedintele Traian Băsescu a exprimat un regret destul de formal în legătură cu plecarea Adrianei Săftoiu de la Cotroceni. "Adriana rămâne pentru mine un partener care a decis să plece în viaţa civilă", a spus Băsescu. El i-a mai asigurat pe ziarişti că fosta sa consilieră îi va fi "un bun prieten". Şeful statului a negat că Adriana Săftoiu ar fi plecat după ce serviciile secrete ar fi interceptat corespondenţa ei cu ministrul de interne, Vasile Blaga, în care cei doi discutau despre Elena Udrea. Traian Băsescu a mai precizat că viitorul consilier prezidenţial pe probleme de comunicare "nu va fi nici din presă, nici din partid".

Palatul Cotroceni, un mediu de lucru "neprietenos"

La începutul mandatului său, Traian Băsescu avea o echipă de consilieri prezidenţiali formată din Vasile Blaga, Andrei Pleşu, Renate Weber, Adriana Săftoiu, Theodor Stolojan şi Claudiu Săftoiu. Niciunul dintre ei nu mai lucrează în prezent la Cotroceni. Andrei Pleşu, Renate Weber şi Sergiu Medar (plecat recent) au invocat probleme de sănătate.

Consilierii de stat l-au părăsit şi ei "in corpore" pe Băsescu - Dumitru Honciu, Sorin Stanciu, Stana Anghelescu, Viorel Bârloiu, Octavian Bellu, Elena Udrea şi Valeria Dorneanu au preferat, din diverse motive, să se ocupe de altceva decât de îndrumarea preşedintelui. Consilierul de stat pentru apărare, generalul Constantin Degeratu, a suferit recent o intervenţie chirurgicală în urma unei hemoragii digestive, fiind în perioada de recuperare.

Reacţii

Ludovic Orban: Nimeni nu poate lucra cu Băsescu

Vicepreşedintele liberal Ludovic Orban (foto) a declarat, ieri, că, prin demisia Adrianei Săftoiu, Traian Băsescu demonstrează că este "un lup singuratic" cu care nimeni nu poate lucra. "Ultimul mohican a părăsit corabia în derivă a lui Traian Băsescu. Se demonstrează astfel că nimeni nu poate lucra cu Traian Băsescu şi că este un lup singuratic care se foloseşte de oameni când are nevoie, după care îi aruncă peste bord", a declarat Orban.

Emil Boc: Un act unilateral de voinţă

Preşedintele PD, Emil Boc (foto), a declarat, ieri, că demisia Adrianei Săftoiu din funcţia de purtător de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale este un act unilateral de voinţă. "Nu cunosc motivele personale ale acestui gest, dar decizia este un act unilateral de voinţă, care nu se comentează", a spus Boc.

Kelemen Hunor: Era o chestiune de timp

Deputatul UDMR Kelemen Hunor (foto) crede că, după demisia lui Caudiu Săftoiu din funcţia de director al SIE, "era de aşteptat şi demisia Adrianei Săftoiu". În opinia lui Kelemen Hunor, faptul că au plecat toţi consilierii prezidenţiali care au format echipa de la începutul mandatului arată că "nu rezistă nimeni la Palatul Cotroceni" şi acest lucru "ar trebui să-i dea de gândit preşedintelui Traian Băsescu".

Vadim Tudor: Băsescu nu poate lucra în echipă

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor (foto), consideră că vina pentru plecarea Adrianei Săftoiu şi a altor consilieri de la Cotroceni "îi aparţine în exclusivitate" lui Traian Băsescu, care "nu poate să lucreze în echipă cu nimeni şi nu suportă niciun om mai inteligent, mai prezentabil şi mai moral decât el". "Cred că Adriana Săftoiu a fost supărată nu numai din pricina amestecului brutal al Elenei Udrea, ci şi datorită faptului că Traian Băsescu nu l-a salvat pe soţul ei, Claudiu Săftoiu", a declarat, ieri, Vadim Tudor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite