Traian Băsescu, la masă cu radicalii maghiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului susţine ideea înfiinţării unei noi formaţiuni politice a ungurilor din România. Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit de mai multe ori la sfârşitul săptămânii

Şeful statului susţine ideea înfiinţării unei noi formaţiuni politice a ungurilor din România.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit de mai multe ori la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii Uniunii Civice Maghiare. Şeful statului a garantat UCM, potrivit lui Szasz Jeno, liderul acestei formaţiuni, că justiţia va acţiona corect în momentul judecării cererii de înscriere a Uniunii ca partid politic.

Szasz Jeno a declarat pentru NewsIn că şeful statului i-a garantat, într-o discuţie privată, că instituţiile statului vor funcţiona corect în momentul prezentării la tribunal a cererii de înregistrare a UCM ca partid politic. Preşedintele Uniunii Civice Maghiare a mai spus că Băsescu a fost de acord şi cu ideea pluralismului politic în comunitatea maghiară. Szasz Jeno a abordat aceste probleme în cadrul discuţiilor pe care cei doi le-au avut la finele săptămânii trecute, la Odorheiu Secuiesc.

Băsescu a avut şi sâmbătă o întâlnire cu autorităţi din judeţele Harghita şi Covasna, unde şi-a petrecut o săptămână de vacanţă. "I-am prezentat lui Traian Băsescu necesitatea existenţei unui pluralism politic şi pentru comunitatea maghiară.

I-am vorbit despre faptul că episcopul Tokes va participa la alegerile europarlamentare cu aproape 140.000 de semnături şi i-am spus că am strâns semnăturile pentru ca UCM să se înregistreze ca partid. Ceea ce preşedintele Băsescu ne-a garantat este că instituţiile statutului vor funcţiona corect", a declarat Szasz Jeno, citat de NewsIn. El a precizat că exact acesta este răspunsul pe care îl aşteptau liderii Uniunii de la preşedinte.

Potrivit liderilor UCM, existau anumite informaţii potrivit cărora UDMR ar intenţiona obstrucţionarea înregistrării Uniunii. Scopul UCM - autonomia teritorială UCM a reuşit să strângă semnăturile necesare pentru a se înregistra ca partid din 18 judeţe şi Municipiul Bucureşti, şi intenţionează să facă acest pas în a doua parte a lunii septembrie.

UCM a apărut ca o alternativă la UDMR şi la politica sa, iar scopul său principal este obţinerea autonomiei teritoriale. Un demers similar a avut loc şi înaintea alegerilor din 2004, însă tribunalul nu a acceptat înregistrarea organizaţiei, premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, pronunţându-se public împotriva acordării de statut oficial unor astfel de organizaţii, care, în opinia sa, erau neconstituţionale în condiţiile în care militează pentru autonomie teritorială.

Româna, limbă străină pentru copiii maghiari Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că elevii maghiari ar trebui să înveţe româna ca pe o limbă străină din cauza lipsei profesorilor titulari în zona Harghita-Covasna şi pentru a le oferi acestora şansa să cunoască limba oficială a statului român. Şeful statului a mai spus că infrastructura zonei şi disputele politice cu iz naţionalist au dus la lipsa de atracţie a investitorilor pentru această regiune, unde trăiesc în marea majoritate "oameni săraci care nu lasă o palmă de pământ nemuncită".

Este o crasă încălcare a Constituţiei României, mai ales dacă domnul preşedinte ar face paşi pentru ca justiţia să facă ceea ce doreşte domnul Szasz
Marton Arpad,

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite