Traian Băsescu le-a luat parlamentarilor "Vulturul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Costurile, termenele legale şi lipsa matriţelor sunt motivele pentru care Preşedinţia refuză să decoreze aleşii cu "Vulturul României" până în 2011. Pe 11 decembrie 2007, Camera

>> Costurile, termenele legale şi lipsa matriţelor sunt motivele pentru care Preşedinţia refuză să decoreze aleşii cu "Vulturul României" până în 2011.

Pe 11 decembrie 2007, Camera Deputaţilor a riscat un telefon la Cancelaria Ordinelor de la Palatul Cotroceni pentru a afla două lucruri: dacă Dan Iosif poate fi decorat post-mortem cu "Vulturul României" şi dacă o serie de parlamentari pot fi decoraţi în 2008 pentru activitatea legislativă. Cotroceniul s-a gândit şi a spus "nu".

Răspunsul preşedinţiei a venit abia în ianuarie: "Semnul Onorific <> nu poate fi acordat parlamentarilor din actuala legislatură, întrucât costurile sunt mari, nu au fost respectate termenele legale şi nu există matriţe".


Potrivit legii, parlamentarii beneficiază de propria lor distincţie: "Vulturul României", semn onorific instituit, iniţial, prin decret regal în 1933, şi reactualizat în 2004. Până acum decoraţia nu a fost scoasă de sub tipar, ba mai mult, ea nu a fost nici măcar matriţată. Ghinionul a făcut că parlamentarii au dorit s-o inaugureze chiar la sfârşitul anului în care s-au luptat cu Traian Băsescu.


Parlamentul n-a trimis CV-urile la timp


"Parlamentarii din această legislatură nu pot intra în posesia <> , pentru că solicitarea de decorare nu a respectat termenele legii şi nu a venit însoţită de o listă de propuneri, dublată de CV-uri", explică şeful Cancelariei Ordinelor de la Cotroceni, Gheorghe Angelescu.


Regulamentul spune că propunerile se fac în ultima săptămână a celui de-al doilea şi al treilea an legislativ, de către preşedinţii Camerelor. Ca parlamentarii să fi fost decoraţi, propunerile ar fi trebuit făcute cel târziu în iunie 2007, la încheierea celui de-al treilea an legislativ 2006-2007. Dan Iosif nu a primit decoraţia din cauza acestor chestiuni de procedură, a explicat Angelescu.

El a adăugat că un alt obstacol ar fi costul ridicat al însemnului, o acvilă din argint legată de o panglică tricoloră. "Gândiţi-vă câte ar trebui confecţionate, în condiţiile în care un parlamentar, după doi ani, poate să primească decoraţia în grad de Cavaler. Toţi cei care au trecut prin parlament au dreptul la <> ", a mai declarat Angelescu.


"Vulturul" va mai sta închis în Palatul Cotroceni încă cel puţin trei ani, pentru că abia în 2010 noul parlament poate face primele propuneri, iar distincţiile vor fi înmânate de viitorul preşedinte în 2011.

Olteanu nu i-a identificat pe premianţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, susţine că nu are încă o listă a parlamentarilor pe care îi va decora cu "Vulturul României". Olteanu ne-a declarat că intenţionează să acorde această distincţie, la sfârşitul actualei legislaturi, câtorva aleşi care s-au evidenţiat prin diverse fapte de-a lungul celor patru ani de activitate.

"Spre exemplu, l-aş putea decora pe deputatul care a avut cele mai multe prezenţe la lucrările plenului şi ale comisiilor sau pe cel care s-a remarcat prin vreo faptă eroică în actualul mandat", ne-a explicat preşedintele forului legislativ. (Bogdan Costache)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite