Traian Băsescu forţează parlamentul să-l suspende

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a primit aviz de bună purtare de la Curtea Constituţională, preşedintele a anunţat că demisionează în cinci minute dacă parlamentul votează pentru suspendare Curtea

După ce a primit aviz de bună purtare de la Curtea Constituţională, preşedintele a anunţat că demisionează în cinci minute dacă parlamentul votează pentru suspendare

Curtea Constituţională l-a exonerat pe preşedintele Băsescu în toate capetele de acuzare înaintate de coaliţia care susţine înlăturarea din funcţie a şefului statului. Cu toate acestea, criza politică de la Bucureşti se adânceşte în condiţiile în care Băsescu a continuat să atace dur guvernul şi parlamentul, iar inamicii săi politici au declarat că nu renunţă la suspendare.

"Opţiunile politice" ale preşedintelui reprezintă sintagma în spatele căreia Curtea Constituţională a adunat majoritatea criticilor şi acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu la adresa guvernului şi a clasei politice. În motivaţia avizului negativ emis de către judecătorii Curţii, în legătură cu suspendarea preşedintelui, se insistă asupra faptului că şeful statului, "în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale", poate să exprime opinii şi opţiuni politice, să facă observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora. În plus, el poate propune reforme sau măsuri pe care le consideră în conformitate cu interesele naţionale. Fiind vorba despre un aviz consultativ, plenul parlamentului va decide, mâine dimineaţă, dacă preşedintele va fi sau nu suspendat. Plecarea temporară a lui Băsescu de la Cotroceni depinde de şapte voturi, PSD, PRM şi PC având împreună doar 228 de voturi, faţă de 235 necesare suspendării şefului statului.

Băsescu rămâne preşedinte-jucător

Curtea Constituţională constată că nu orice faptă de încălcare a Legii fundamentale poate justifica suspendarea din funcţie a preşedintelui, ci numai "faptele grave". "Gravitatea unei fapte se apreciază în raport cu valoarea pe care o vatămă, precum şi cu urmările sale dăunătoare, produse sau potenţiale, cu mijloacele folosite, cu persoana autorului şi cu scopul în care a săvârşit fapta", notează membrii Curţii.

"Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile preşedintelui nu au caracter decizional şi nu produc efecte juridice, autorităţile publice rămânând exclusiv responsabile pentru însuşirea acestora ca şi pentru ignorarea lor", se arată în motivaţia Curţii Constituţionale, care îl exonerează, formal, pe Traian Băsescu de răspundere în cazul războiului dintre palate.

Curtea consideră că prerogativele constituţionale şi legitimitatea democratică, pe care i-o conferă alegerea de către electoratul întregii ţări, îi impun preşedintelui să aibă un rol activ, prezenţa lui în viaţa politică neputând fi rezumată la "un exerciţiu simbolic şi protocolar". Judecătorii conduşi de Ioan Vida susţin că şeful statului nu poate veghea la respectarea Constituţiei (art. 80, alin. 2) şi la buna funcţionare a autorităţilor publice în mod pasiv, "prin contemplare, ci prin activitate vie". Totuşi, Curtea precizează că observaţiile critice făcute de Băsescu la adresa magistraţilor îmbracă forma unor acuzaţii şi etichetări nedrepte sau "vexatorii" (jignitoare, ofensatoare), însă apreciază că acestea nu sunt de natură a-i determina să-şi abandoneze obligaţiile.

Achitat în toate capetele de acuzare

Curtea Constituţională arată că pot fi considerate fapte grave de încălcare a Legii fundamentale actele de decizie sau sustragerea de la îndeplinirea unor acte de decizie obligatorii, prin care preşedintele României ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar respinge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale. Curtea reclamă lipsa dovezilor pe care ar trebui să se sprijine acuzaţiile din propunerea de suspendare a lui Traian Băsescu şi accentuează că nu este în măsură să analizeze "fapte de notorietate" - după cum afirmă iniţiatorii propunerii - în lipsa unor date şi informaţii concrete cu privire la acestea.

"Pentru realizarea programului pentru care a fost ales, preşedintele poate dialoga în continuare fie cu partidul din care a făcut parte, fie cu oricare alt partid, care ar sprijini realizarea programului", se menţionează în motivaţia Curţii. Documentul citat justifică şi schimbarea din funcţie a directorilor SRI şi SIE, Radu Timofte şi Gheorghe Fulga, arătând că şeful statului are dreptul să solicite acest lucru în calitate de preşedinte al CSAT.

Nu se poate reţine că preşedintele a încălcat dispoziţiile privind independenţa justiţiei prin observaţiile critice formulate la adresa magistraţilor
Curtea Constituţională

Dacă vor linişte, le pot spune că liniştea este mediul în care hoţii se simt cel mai bine
Traian Băsescu

Este adevărat că în linişte fură hoţii, dar fură şi hoţii din PD, şi hoţii din anturajul preşedintelui
Mircea Geoană

Băsescu: Electoratul va decide cine va rămâne în funcţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că, la cinci minute de la suspendarea sa, va demisiona din funcţie. "În maximum cinci minute de la vot voi demisiona şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional prin suspendarea preşedintelui, fără ca acesta să fi încălcat Constituţia", a spus Băsescu. Potrivit şefului statului, "electoratul trebuie să decidă cine trebuie menţinut în funcţie, preşedintele României sau parlamentul". Ulterior, el a revenit şi le-a spus ziariştilor că s-a referit la liderii partidelor parlamentare şi la Legislativ, în ansamblul său.

Băsescu a mai insistat şi asupra faptului că decizia Curţii Constituţionale îl obligă pe preşedinte să aibă un rol activ. "Dacă vor linişte, le pot spune că liniştea este mediul în care hoţii se simt cel mai bine", a afirmat şeful statului. Potrivit lui Băsescu, avizul Curţii face ca procesul de suspendare să fie un "act politic". "Suntem în situaţia în care poliţistul spune: da, maşina ta a trecut pe verde. Vine prefectul însă şi spune: dar eu vreau să-i iau carnetul", a exemplificat şeful statului situaţia sa. Băsescu a reproşat presei că a relatat procesul de suspendare ca fiind unul de "interes personal", când, în realitate, acesta este de "interes naţional".

Preşedintele Traian Băsescu a profitat de discursul referitor la avizul Curţii Constituţionale pentru a critica din nou parlamentul pentru faptul că, de peste 60 de zile, nu a avizat propunerea sa de organizare a unui referendum privind introducerea votului uninominal. El a avut reproşuri şi către guvern, pe care l-a criticat pentru că nu duce o campanie "agresivă" de informare privind modul de accesare a fondurilor comunitare sau că nu a clarificat "jaful din energie". "Situaţia din spitale s-a înrăutăţit după lansarea procesului de reformă", a mai susţinut Băsescu.

REACŢII

Emil Boc: Curtea consacră rolul de preşedinte-jucător

Curtea Constituţională (CC) consacră un rol activ, de jucător, preşedintelui ţării, a apreciat, ieri, liderul Partidului Democrat (PD), Emil Boc. "Angajamentul de preşedinte-jucător are temei constituţional, legitimat astăzi (ieri, n.r.) de Curtea Constituţională", a declarat Boc, adăugând că CC a stabilit, de asemenea, că preşedintele beneficiază de libertate de exprimare, iar participarea sa la şedinţele guvernului este legitimă.

UDMR nu acceptă "palmele" prezidenţiale

"Noi nu am fost de acord şi nici nu am fi propus nimănui suspendarea preşedintelui. Între timp, a mai intervenit ceva. Am mai primit câteva palme din partea preşedintelui. Nu pot accepta să fiu etichetat ilegitim ca membru al Cabinetului", a declarat ieri liderul UDMR, Marko Bela. Potrivit preşedintelui UDMR, decizia Curţii Constituţionale în materie reprezintă un transfer de răspundere "firesc" care permite parlamentului "să cântărească şi să decidă asupra gravităţii faptelor invocate".

Olteanu: Imunitatea lui Băsescu, limitată la declaraţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto), consideră că motivaţia Curţii stabileşte că imunitatea preşedintelui Băsescu se limitează doar la opiniile politice, iar şeful DNA ar trebui să ia act şi să acţioneze în dosarul "Flota". Olteanu susţine că, potrivit documentului CCR, şeful statului nu beneficiază de imunitate în cazuri de ordin penal, ci, ca şi deputaţii şi senatorii, este protejat de imunitate doar pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Olteanu îi cere şefului DNA, Daniel Morar, să ia act de decizia CCR şi să acţioneze în consecinţă.

Vadim Tudor: Pentru binele României, va fi suspendat

"Este o ruşine ce face Curtea", a declarat preşedintele PRM, C.V. Tudor, cu privire la decizia Curţii Constituţionale, afirmând că mai mulţi judecători de la respectiva instituţie sunt şantajaţi. "Am hotărât prin consens, cu unanimitate, că, pentru binele României, Traian Băsescu trebuie şi va fi suspendat din funcţie", a anunţat liderul PRM, adăugând că toţi parlamentarii PRM vor fi prezenţi, mâine, la vot. La şedinţa grupurilor parlamentare ale PRM, C.V. Tudor le-a spus acestora că, dacă nu vor respecta decizia de a vota pentru suspendare, "îşi asumă o mare responsabilitate".

PSD: Decizia Curţii Constituţionale este echivocă

"După părerea mea, este un punct de vedere echivoc şi din cele 19 pagini ale motivaţiei fiecare va citi ce pagină îi place. Consider că PSD trebuie să meargă mai departe cu votul pe marginea suspendării din funcţie a preşedintelui, în opinia noastră Traian Băsescu nu şi-a exercitat în mod constituţional atribuţiile", a declarat vicepreşedintele PSD pe probleme de justiţie, Victor Ponta (foto). Pe de altă parte, Cristian Diaconescu afirmă că "motivaţia oferită de Curte evidenţiază faptul că, în lectura acestei instituţii asupra Constituţiei, în România funcţionează o republică prezidenţială".

Soarta preşedintelui se decide în 24 de ore

Birourile Permanente ale celor două Camere se întrunesc în această dimineaţă pentru a stabili calendarul dezbaterilor asupra suspendării preşedintelui Băsescu. Cel mai probabil, şedinţa comună a Legislativului va fi convocată mâine, însă nu este exclus ca liderii Legislativului să o programeze tot în cursul zilei de astăzi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite