Traian Basescu - primul discurs de presedinte ales al Romaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* "Prioritatea prioritatilor": formarea unei majoritati parlamentare in jurul Aliantei * "Prioritatea deosebita": scoaterea institutiilor statului de sub influenta politica * Schimbarea PSD de la putere "nu inseamna ca au venit alti noi stapani, de la Alianta" * Lupta impotriva coruptiei va fi introdusa in strategia de aparare a tarii

"Vreau sa ii multumesc contracandidatului meu, Adrian Nastase, care, acum o ora si jumatate, m-a sunat, m-a felicitat si mi-a recunoscut victoria electorala. Multumesc presedintelui Ion Iliescu pentru acelasi gest, facut cu patru ore inainte". Aceastea au fost primele cuvinte rostite de Traian Basescu, dupa confirmarea victoriei sale in alegerile prezidentiale. Viitorul presedinte si-a prezentat cele opt prioritati in mandatul de sef la statului. "Prioritatea prioritatilor" va fi formarea unei majoritati parlamentare care sa permita "abordarea cu toata forta" a integrarii in Uniunea Europeana. "Intentia mea este sa realizez aceasta majoritate in jurul grupurilor parlamentare ale Aliantei D.A.. Plec de la premisa ca Alianta a obtinut 161 de mandate in cele doua Camere, iar PSD 160 de mandate. Am in vedere atragerea in majoritatea parlamentara a partidelor democratice din Parlamentul Romaniei. Nominalizez PUR si UDMR", a spus Basescu. Dupa "prioritatea prioritatilor", a aparut in discurs "pricipalul obiectiv pe termenul intregului mandat": coagularea natiunii romane in realizarea unor obiective majore de politica interna si externa. "O prioritate deosebita" dupa instalarea la Cotroceni a lui Basescu este scoaterea institutiilor statului de sub influenta politica. "As vrea ca toti sefii de institutii sa stie: nu se schimba stapanii! Schimbarea PSD de la putere nu inseamna ca au venit noi stapani de la Alianta. Le spun sefilor de institutii ca, incepand de astazi, sa respecte legea, daca, pana acum, nu au facut-o", a declarat Traian Basescu. El a promis ca, imediat dupa validare si depunerea juramantului ca sef al statului, sa introduca in strategia de aparare a tarii lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Redarea demnitatii romanilor, dezvoltarea societatii civile si asigurarea independentei presei sunt alte trei obiective pe care si le-a asumat Basescu. "Sunteti aici ziaristi din toata presa romaneasca. Vreau sa stiti ca un lucru extrem de important pe care Romania l-a pierdut in ultimul timp a fost libertatea presei. Va garantez, in calitate de viitor presedinte al Romaniei, ca, in Romania, presa va redeveni libera. (...) Imi voi face un titlu de onoare, ca presedinte al tarii, din a garanta si a sustine libertatea presei", a spus Basescu. In ceea ce priveste politica externa, el a reluat teza parteneriatului strategic al Romaniei cu SUA si Marea Britanie si necesitatea imbunatatirii relatiei cu Republica Moldova. In ceea ce priveste integrarea europeana, Traian Basescu a declarat ca este necesara solidaritatea intregii natiuni, care sa fie dispusa sa accepte costurile integrarii in UE. Ieri dimineata, Basescu declarase, la BBC, ca are in vedere renegocierea cu UE a unor capitole de integrare, cum sunt concurenta si energia. "Alinierea pretului energiei de la 1 ianuarie 2007 este un dezastru pentru fiecare roman. Va trebui sa cerem o perioada de tranzitie de 10-15 ani", a adaugat Traian Basescu.
Noul sef al statului, ovationat la sediul PD de o galerie de pensionari
"Stie cineva cine este proprietarul acestui minunat Jeep Cherokee?", intreba, ieri, usor disperat, vicepresedintele PD Adriean Videanu, care nu putea sa-si scoata BMW-ul X3 din curtea partidului, pentru a ajunge la Parlament. Dupa cateva minute bune de asteptare, si-a facut aparitia o doamna in mantou de vidra, care si-a pilotat jeep-ul printre nenumaratele limuzine care blocasera sediul PD din Aleea Modrogan nr.1 si i-a permis lui Videanu sa plece. In cladire, zeci de oameni asteptau venirea lui Traian Basescu. In contrast cu luxul automobilelor din curte, majoritatea simpatizantilor erau mai degraba oameni simpli, in special pensionari, care voiau sa se bucure de victoria Aliantei. Ei au asteptat ore in sir pana cand Traian Basescu si-a facut aparitia, la pranz, venind de la Primarie. Noul presedinte si-a croit cu greu drum printre suporterii care il aplaudau, ii scandau numele si se repezeau sa-l pupe. In paralel cu cei care voiau doar sa se bucure de succesul la prezidentiale, liderii PD trageau sfori, incercand sa stabileasca, in spatele usilor inchise sau chiar pe culoare, cine va intra in Guvern si cine va ramane doar simplu parlamentar. Berceanu vrea presedinte de Senat sau ministru? Videanu - candidat la primaria Capitalei sau vicepremier? Cozmin Gusa - lider de grup al deputatilor PD sau pretendent la postul de edil-sef al Bucurestiului? - erau cele mai frecvente intrebari. Altii visau sa-l insoteasca pe Basescu la Palatul Cotroceni, desi singura certitudine este prezenta Adrianei Saftoiu in randul consilierilor prezidentiali. Basescu a reprimat orice discutii despre posturi, pana la constituirea majoritatii parlamentare si la formarea Guvernului Aliantei. De altfel, toti liderii pedisti au plecat la mai putin de o ora dupa venirea lui Traian Basescu. Sustinatorii acestuia au ramas insa pe loc, asteptand rabdatori sa coboare la declaratiile de presa. Pana la Basescu, ei i-au aclamat pe poetul Mircea Dinescu si pe episcopul Dunarii de Jos, veniti sa il felicite pe castigatorul alegerilor prezidentiale. Ajuns in biroul lui Basescu, Dinescu i-a inveselit pe cei prezenti povestind cum a discutat cu un grup de tarani din Giurgiu despre prezenta sa intr-un clip electoral al candidatului D.A. "Mi-au spus ca au inteles chestia cu Marea Neagra, dar ce-i cu Cartierul Primaverii?", ar fi povestit, potrivit unor participanti, Mircea Dinescu. Pana la discutiile despre viitorul guvern, cea mai presanta chestiune a zilei era organizarea mitingului din Piata Constitutiei. "Bodo a fost acolo si s-a ocupat de scena. Zice ca e nevoie de niste jandarmi", tipa, disperat, un pedist. De Bodo, ginerele lui Basescu si solistul trupei Proconsul, depindea, se pare, succesul intregii manifestari.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite