LIVETEXT Traian Băsescu: Nu mă mai schimbă nimic. E greu să mă mai schimb după 61 de ani de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României Traian Băsescu a declarat, joi seară, întrebat cum vede o a treia suspendare, că e greu să-l mai schimbe ceva după 61 de ani de viaţă. Băsescu merge mâine la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni o serie de probleme de actualitatea pentru România.

Declaraţia preşedintelui vine la o zi după ce europarlamentarii au dezbătut în Parlamentul European situaţia politică din România, din ultimele două luni:

- În cursul zilei de mâine fac o vizită de lucru la Bruxelles şi voi avea întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu preşedintele CE, Manuel Barroso, şi cu vicepreşedintele CE Viviane Reding, comisarul pe Justiţie. Lista de lucru o fac la solicitarea mea, pentru că am considerat necesar să discut câteva probleme de actualitate pentru România, dar şi de la nivelul UE. Este în plină desfăşurare un proces rapid de schimbare a UE .

- După evenimentele din 3-6 iulie, CE a decis să solicite pentru Romania un raport suplimentar ce vizează în mod deosebit statul de drept. E de interes major să vedem exact abordările Comisiei cu privire la acest raport special.

- Este pentru mine şi pentru România de interes major să vedem abordările pe care le are Comisia Europeană, îndeosebi Barroso şi Reding, cu privire la acest raport special. În orice caz, raportul fiind determinat de evenimentele din 3-6 iulie şi de tergiversările de după terminarea referenumului, mesajul meu va fi: "Instituţiile României au rezistat la efortul la care au fost supuse de majoritatea parlamentară". Nu este de neglijat sprijinul politic primit de la CE, de la lideri din state membre NATO.

-Poziţia mea rămâne neschimbată în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. Accesul e o chestiune tehnică, aşa cum e definită de tratatul de aderare, şi nu poate fi conexat cu alte condiţionalităţi, inclusiv cu MCV.

-Un subiect de interes particular e legat de finanţarea proiectului de cercetare ELI, abrevierea de la Extrem Light Infrastructure, derulat de Institutul de fizică nucleară de la Măgurele

-Pentru noi e de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect.

- Voi relua discuţia legată de extinderea cu un an a perioadei de utilizare a fondurilor europene. Din păcate, momentul optim a trecut. Nu ştiu dacă mai poate fi reluat cu succes subiectul. Eu am lansat subiectul în Consiliul din 23 mai 2012. Să vedem dacă subiectul poate fi reluat convingător. Este o tatonare.

-Fiind un consiliul informal s-a luat doar notă, a urmat întâlnirea cu preşedintele Barroso în care i-am dat o notă scrisă şi trebuia susţinuta solicitarea în Consiliul din 28-29 iunie.

- Nu voi aborda problema fondurilor europene pentru că sunt o chestiune care ţine de Consiliu, nu de Consiliul european. Este o mare diferenţă între Consiliu şi Consiliul European. Consiliul UE este rezervat guvernelor.

- Accesul în Schengen este o chestiune tehnică. Nu poate fi conexat venind pe agenda europeană, ceea ce mă interesează e să mă pun la curent cu evoluţiile legate de cadrul fiscal 2014-2020.

- Mă intersează care este viziunea CE, a preşedintelui Consiliului European, având în vedere că România trebuie să rămână un beneficiar net de fonduri europene chiar dacă există deficienţe.

-Doresc să discut cu preşedintele Barroso şi cu Van Rompuy procesele de aprofundare a integrării în UE

-E evident că în ultima perioadă aceste procese au căpătat viteză şi v-aş aminti că numai în cursul acestui an am adoptat Tratatul Fiscal.
A devenit funcţional şi Mecanismul European de Stabilitate (MES). În momentul de faţă s-a lansat teza uniunii bancare şi are şi un termen foarte scurt de intrare în funcţiune, în trepte, dar la 1 ianuarie 2013 se preconizeaza intrarea în procesul de realizare a uniunii bancare.
Comentariu personal, deocamdată: alături de MES, realizarea uniunii bancare avantajează România.

- În acest moment nu avem niciun motiv să modificăm ţinta de aderare la zona euro, adică 2015. Viteza pe care a luat-o procesul de integrare a statelor în UE este deja mare.Este bine ca acest trend când trece să ne urcăm de la început în el, pentru că riscul de a nu îndeplini criteriile, de a sta să chibzuim politic cum va fi mai bine, să mai cugetăm, este major şi există riscul ca trenul să treacă şi să nu mai vină în gară. Sunt state care nu mai pot sta după cei care nu i-au decizii în timp real.

- În ceea ce priveşte abordările europene, să existe un consens. Altfel, riscăm enorm, iar cei care vor plăti facturile vor fi românii.

- Sunt un susţinător fără rezerve a proceselor care se desfăşoară. Degeaba le susţin dacă nu vom reuşi să realizăm o unitate în abordarea problematicii europene. (...) Vă asigur că rămânerea în afara zonei euro va fi o dramă pentru poporul român.

- 2015 trebuie să rămână o ţintă, pentru că este un trend pe care riscăm să nu-l mai prindem în viitor. România nu-şi poate permite acelaşi nivel de fiscalitate pe care îl au state precum Marea Britanie, Germania... acolo avem nevoie de o perioadă de tranziţie.

-Voi discuta cu domna Reding problema romilor.  Problema romilor nu se va rezolva nici într-o zi, nici în două zile, nici punându-i în avion. Problema romilor se va rezolva prin educaţie.

- Aş trage o concluzie: "În ceea ce ne priveşte, România a ieşit slăbită din acest conflict intern şi trebuie să recunoaştem că ceea ce s-a întâmplat la noi a generat o criză de încredere în România. Este o pierdere mare şi nu o vom acoperi cu declaraţii, ci cu fapte. Acestea sunt gândurile cu care mă duc la Bruxelles pentru a clarifica unele lucuri".

- România nu are altă şansa, decât şansa integrării cât mai profunde în UE. Procesul de globalizare nu iartă pe nimeni. O ţară ca România şi îndrăznesc să spun, ca Germania, nu poate face faţă singură procesului de globalizare.

- Este clar că niciunul dintre noi singur nu poate face faţă în viitor efectelor proceselor de globalizare care, trebuie spus cinstit, nu mai sunt sub controlul politicienilor. Asta e viaţa dacă vrem să tindem la şansa de a avea acces la prosperitate.

- În ceea ce priveşte protestele, este un drept al cetăţenilor pe care l-au câştigat: acela de a protesta.

- Cum calificaţi dezbaterea de ieri din PE? Băsescu: Nu am comentarii".

- Întrebat de o a treia demitere, Băsescu a răspuns: "Nu mă mai schimbă nimic. E greu să mă mai schimb după 61 de ani de viaţă".

-Întrebat cum comentează declaraţiile critice ale preşedintelui Lituaniei, care a spus că România e paralizată de agitaţia politică, Băsescu a răspuns: M-aţi văzut pe mine agitat? Chiar şi la garaj, m-aţi văzut pe mine agitat? Presupun că nu mie mi s-a adresat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite