Traian Basescu ii apara pe baronii locali de presiunile Aliantei D.A.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Traian Basescu a anuntat, sambata, la Poiana Brasov, ca nu este de acord ca legea administratiei locale sa fie modificata astfel incat actualii presedinti ai consiliilor judetene sa fie

Presedintele Traian Basescu a anuntat, sambata, la Poiana Brasov, ca nu este de acord ca legea administratiei locale sa fie modificata astfel incat actualii presedinti ai consiliilor judetene sa fie revocati inainte de finalizarea, in 2008, a mandatului. Seful statului este, astfel, in dezacord cu Alianta D.A., care si-a stabilit ca obiectiv schimbarea presedintilor de consilii judetene care sunt membri ai PSD, prin votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor. In prezent, legea administratiei publice prevede ca acestia pot fi dati jos doar prin votul a doua treimi din membrii consiliului. Coalitia majoritara avea ca obiectiv modificarea acestei legi pana la 15 septembrie. ,Am trait aceasta experienta si este toxica. Pe vremea cand eram primar, legea se modifica din interes politic impotriva mea. Cred ca un element de respect este mentinerea prevederilor pentru consiliul judetean asa cum sunt acum, iar intrarea in vigoare sa se faca eventual dupa terminarea mandatului", a declarat Traian Basescu, la o intalnire cu autoritatile locale. Imediat, sefului statului i s-a alaturat si fostul sau subaltern pe linie de partid, ministrul de interne, Vasile Blaga (PD). El a declarat sambata, la finalul mesei rotunde privind reforma in administratia publica locala, ca schimbarea presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene cu jumatate plus unu din voturi, in loc de doua treimi, cum prevede legea in vigoare, ar trebui sa se aplice din 2008. ,Chiar si asa, consider ca trebuie sa existe o motivatie serioasa pentru schimbarea din functie a presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene", a spus Vasile Blaga. Opiniile lui Basescu si Blaga sunt astfel in acord cu cele exprimate, acum o luna, de presedintii consiliilor judetene - in majoritatea lor membri PSD - care au cerut ca reglementarile privind revocarea lor din functie sa nu fie aplicate pana in 2008, dupa viitoarele alegeri. Totusi, desi s-a opus schimbarii lor din functie inainte de 2008, presedintele Traian Basescu i-a criticat dur pe baronii care conduceau administratia locala pana in 2004. ,Acest tip de a guverna local - treci pe la mine, iti dau bani de canalizare, nu treci pe la mine, nu iti dau bani de canalizare - arata nu numai dispret pentru cetateni si pentru banul public, dar arata si o mentalitate de natura sa traga Romania inapoi", a explicat seful statului. In opinia sa, noua lege a administratiei publice locale si cea a finantelor publice locale trebuie sa blocheze ,astfel de vechili'', despre care a afirmat ca ,si-au binemeritat titlul de baroni ai administratiei publice locale, pentru ca au administrat judetele ca pe o mosie".

Descentralizare ori nu voi promulga legea administratiei, ameninta seful statului
Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu va promulga viitoarea lege a administratiei locale daca ea nu va indeplini "criterii reale de descentralizare". "E momentul sa ne hotaram daca vrem o administratie descentralizata sau ramane la jumatatea drumului unde suntem acum. In opinia mea, a venit momentul sa trecem la descentralizarea adevarata care sa apropie administratia locala de necesitatile omului (...) In ceea ce ma priveste, va asigur ca voi avea grija la promulgarea legii, daca se indeplinesc criteriile reale de descentralizare, nu daca ne prefacem numai", a declarat Basescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite