Traian Băsescu a condamnat atacurile premierului la adresa CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu şi-a îmblânzit tonul la adresa magistraţilor şi a promis că va juca un rol de mediator între Executiv şi CSM, calificând drept o "execuţie publică" criticile de luni ale

Traian Băsescu şi-a îmblânzit tonul la adresa magistraţilor şi a promis că va juca un rol de mediator între Executiv şi CSM, calificând drept o "execuţie publică" criticile de luni ale premierului Tăriceanu.
"Atunci când veţi ceda şi veţi considera normale intervenţiile Executivului în structuri ale puterii judecătoreşti, vă spun de pe acum: să vă fie de bine. Vă veţi sacrifica singuri, eventual independenţa. Aveţi obligaţia să v-o apăraţi nu pentru dumneavoastră, ci pentru soarta justiţiei. Dacă n-aţi fi considerat normale unele încercări de intervenţie, probabil că luni n-aţi fi avut parte de execuţie publică", a afirmat Băsescu la şedinţa de bilanţ a CSM, în timp ce magistraţii îl priveau uimiţi. Preşedintele României i-a mai liniştit pe membrii CSM spunându-le că problema acestei instituţii este una de percepţie, iar aceasta este diferită de realitate. "N-aş fi extrem de alertat de criticile la adresa CSM-ului. V-aş sugera să vă gândiţi că, în raport cu guvernarea trecută, v-aţi transformat în ministrul justiţiei. Sunteţi doamna Stănoiu, numai că vă numiţi CSM. Luaţi atacurile la doamna Stănoiu şi atacurile la CSM. O să vedeţi că sunt echilibrate. De ce?(?) Unul din elementele de credibilizare a CSM-ului este calitatea membrilor CSM în percepţia publică. Să fim foarte clari: este o diferenţă între realitate şi percepţie", a spus şeful statului. După astfel de aprecieri cu dublu sens, Băsescu le-a promis magistraţilor din CSM ceea ce îşi doreau cel mai mult să audă: că va media între ei şi guvern. "Cer ambelor structuri - din care eu fac parte, la fel mă pot duce la CSM, la fel mă pot duce şi la guvern - să înţeleagă nevoia de a colabora", le-a spus Traian Băsescu judecătorilor şi magistraţilor care, până atunci, se plânseseră că Executivul nu cooperează cu ei. Băsescu a plecat de la şedinţa CSM în aplauzele magistraţilor, după ce l-a felicitat pe Lupaşcu şi a părut că regretă că mandatul acestuia a fost de doar un an.

Tăriceanu crede că Băsescu a fost ironic cu magistraţii
"Din câte sunt informat, preşedintele Băsescu a făcut o laudă ironică la adresa CSM. Sper să nu scăpaţi din vedere acest amănunt extrem de important", a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a răspuns astfel întrebării care se referea la faptul că el şi ministrul justiţiei, Monica Macovei, au criticat dur activitatea CSM, în timp ce Traian Băsescu a lăudat această instituţie. Premierul şi-a exprimat regretul că nu a putut urmări la televizor şedinţa de bilanţ a CSM, dar a spus că o idee despre ce s-a întâmplat acolo a putut să-şi facă. "Cred că prezenţa preşedintelui şi a ministrului Monica Macovei au fost suficiente. Din câte am auzit a fost o prezentare autolaudativă şi vă spun sincer că nu aveam nevoie să-mi pierd vremea cu aşa ceva", a spus premierul. Tăriceanu a justificat absenţa sa de la şedinţa de bilanţ a CSM prin faptul că a primit invitaţia de participare cu o seară înainte, iar reuniunea pe teme economice ce a avut loc în acelaşi timp la sediul guvernului era planificată cu mult timp înainte. "M-am uitat câteva minute la TV cum a început discuţia de acolo şi îmi dau seama că e mult mai bine că am stat să discutăm ceea ce ne-am propus", le-a spus premierul, ieri dimineaţă, participanţilor la reuniunea de la Palatul Victoria. Referindu-se la afirmaţiile lui Dan Lupaşcu, care s-a plâns că a fost pus la zid de premier şi ministrul justiţiei, Tăriceanu a răspuns: "România este pusă la zid. şi ştiu că şi preşedintele României, cu care mă consult frecvent, este şi el dezamăgit".

Favorita Macovei a căzut în dizgraţie
"Îl felicit pentru bătălia pe care a dus-o să construiască o instituţie nouă, îi mulţumesc pentru tot ce a făcut în acest an şi îl asigur de tot respectul meu", i-a transmis Băsescu lui Lupaşcu, care tocmai şi-a încheiat mandatul de preşedinte al CSM. În schimb, surprinzător, ministrul justiţiei, Monica Macovei - care a fost până acum sprijinită de Băsescu -, a avut parte de tot felul de împunsături din partea şefului statului. "Tot timpul vrei să fii o excepţie", i-a spus, mai în glumă, mai în serios, Băsescu lui Macovei, atunci când aceasta a solicitat ca, spre deosebire de ceilalţi vorbitori, să ia cuvântul de două ori. Ministrul justiţiei nu a gustat gluma şi i-a răspuns cât se poate de serios: "Nu sunt o excepţie, sunt un ministru care vrea reforma". şeful statului nu i-a replicat, dar s-a strâmbat şi s-a uitat în altă parte. Pe parcursul reuniunii CSM, Monica Macovei a mai avut parte de câteva atenţionări din partea preşedintelui României, care prezida şedinţa. Relaţia dintre cei doi a fost radical diferită de cea din timpul anului 2005, când, în repetate rânduri, Băsescu şi-a declarat sprijinul public pentru Macovei şi a cerut CSM să o sprijine.

Preşedintele cere modificarea Codului de Procedură Penală
Preşedintele Traian Băsescu a sugerat, ieri, la şedinţa de bilanţ a CSM, că ar trebui modificat Codul de Procedură Penală şi cel Comercial. Acest lucru este necesar, în opinia preşedintelui, pentru rezolvarea celei mai acute probleme din sistemul judiciar: procedura. "În instanţă vedem mereu amânări pe diverse probleme nejustificate, formalităţi care distrug fondul", şi-a motivat Băsescu sugestia de modificare a codurilor de procedură. Luni, la bilanţul IGPR, Băsescu sugerase prelungirea duratei de reţinere de la 24 la 72 de ore, pentru îndeplinirea tuturor procedurilor legale.

Scheele: CSM trebuie să acţioneze ca model de etică profesională
CSM trebuie să acţioneze ca model de etică profesională pentru magistraţi, a declarat, şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele. "CSM este garantul independenţei justiţiei, în România. CSM are sarcina asigurării respectării de către magistraţi a unor standarde care să permită României îndeplinirea angajamentelor de integrare", a spus Scheele.

CSM, garantul independenţei justiţiei
CSM funcţionează ca organ cu activitate permanentă, iar hotărârile se iau în Plen sau în secţii, potrivit atribuţiilor ce revin acestora. Conform Constituţiei, CSM este garantul independenţei justiţiei. Preşedintele şi vicepreşedintele nu exercită activitatea de judecător sau procuror. Judecătorii sau procurorii aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii îşi suspendă activitatea de judecător, respectiv de procuror referitoare la prezenţa judecătorilor în complete de judecată, respectiv efectuarea actelor de urmărire penală de către procurori. CSM are ca atribuţii principale urmărirea carierei magistraţilor, fiind singurul for în măsură să decidă sancţionarea judecătorilor şi procurorilor. Consiliul este format din 19 membri, din care doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept - ministrul justiţiei, procurorul general şi preşedintele instanţei supreme.

Dan Lupaşcu acuză că CSM a fost atacat în mod nedrept
"Anul 2005 a adus o turnură istorică în analele justiţiei, fiind un an în care respectul faţă de Constituţie pare să fi fost abolit în vreme de reformă, deşi s-a ţinut seama de legea fundamentală în adoptarea legilor justiţiei", a declarat, ieri, fostul preşedinte CSM, Dan Lupaşcu, cu doar câteva ore înainte de predarea mandatului de şef al Consiliului. Lupaşcu s-a adresat preşedintelui Băsescu ca unei persoane care cunoaşte situaţia instituţiei. "Se aruncă din interior cu pietre, ceea ce este mai grav", a spus Dan Lupaşcu. În timpul prezentării Raportului de activitate a CSM pe 2005, preşedintele Consiliului a admis şi că instituţia pe care a coordonat-o s-a confruntat cu grave probleme de imagine şi de credibilitate. "Ceea ce ar trebui s? ne pună pe gânduri şi să găsim soluţii s? se remedieze aceste situaţii neplăcute şi nedrepte", a precizat Lupaşcu. El a amintit toate instituţiile cu care a avut relaţii de colaborare, printre acestea nefiind nominalizat şi Ministerul Justiţiei, fiind de notorietate scandalurile ultimului an dintre Monica Macovei şi o parte a CSM. Mai mulţi membri ai CSM, printre care şi preşedintele Curţii de Apel Cluj, Virgil Andreieş, au ţinut să se adreseze preşedintelui Băsescu şi celor prezenţi la şedinţa de bilanţ. Invitat, la rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, nu a participat la şedinţă. Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a venit la CSM, motivând că a primit prea târziu invitaţia. Luni, Dan Lupaşcu nu a luat parte la şedinţa anticorupţie de la guvern. Membrii Consiliului l-au rugat pe Traian Băsescu să dea un semnal de încurajare pentru magistraţi, care în acest moment se simt frustraţi, întrucât aceştia au fost culpabilizaţi "în bloc", chiar dacă au existat cazuri particulare în care s-a greşit. Totodată, s-a solicitat preşedintelui României să vegheze la respectarea independenţei în relaţia dintre cele trei puteri ale statului. Ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi-a exprimat disponibilitatea unei colaborări sincere cu CSM, rugând membrii Consiliului să-şi rezolve problemele de credibilitate. Prezent la bilanţul CSM, preşedintele Baroului, Cristian Iordănescu, a comparat CSM-ul cu nava Amiral a României, moment în care Băsescu a spus că el credea că Baroului i se poate aloca această comparaţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite