Traian Băsescu: "Show-ul mediatic" ar putea discredita lupta anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a plâns, vineri seara, din nou, de comportamentul presei, spunând că persoane anchetate de Parchet, dar care nu sunt încă vinovate, au devenit subiect de "show

Preşedintele Traian Băsescu s-a plâns, vineri seara, din nou, de comportamentul presei, spunând că persoane anchetate de Parchet, dar care nu sunt încă vinovate, au devenit subiect de "show mediatic". "În momentul de faţă, instituţiile statului arată voinţa de a continua lupta împotriva corupţiei, această voinţă este diminuată de acest show mediatic, dar important este ca instituţiile statului să ducă anchetele până la capăt, iar eventuala vinovăţie să fie demonstrată în instanţă", a apreciat Băsescu, care a participat la o emisiune televizată. El a mai spus că nu ar dori ca, din cauza presei, să se ajungă ca "acest show" să discrediteze lupta anticorupţie. Răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că Adrian Năstase şi George Copos au fost învinovăţiţi "prea repede" de ziarişti, Băsescu a apreciat că acestora li s-au pus "etichete prea puternice" pentru stadiul în care se află ancheta. "Am mai văzut astăzi un tip de fenomen extrem de neplăcut, dacă am fost tentat să apreciez discreţia cu care unii oameni politici au fost chemaţi la o instituţie sau alta, faptul că s-au găsit totuşi destui care să distribuie pe telefoanele mobile "vedeţi că este politicianul cutare la nu ştiu ce Parchet" mi se pare că deja alterează acţiunea instituţiilor statului, dar nu aş vrea să se interpreteze greşit, eu nu vreau să dau indicaţii presei, dar sunt un observator foarte atent a ceea ce se întâmplă", a mai apreciat şeful statului. Băsescu a mai susţinut că a aflat de la televizor despre faptul că vicepremierul George Copos este cercetat de Parchet. "Pe urmă am încercat să îmi clarific despre ce este vorba, am studiat documentaţia: dacă ceea ce se prezintă la televiziuni este şi în dosarele procurorilor, vă pot spune că nu am dreptul să iniţiez suspendarea lui George Copos", a spus preşedintele României. Potrivit articolului 21 din Legea responsabilităţii ministeriale, "în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al guvernului, preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie". Acum un an şi ceva, în campania electorală, la Alba Iulia, Traian Băsescu spunea că dacă vreun membru al viitorului guvern va fi corupt, îl va împuşca cu mâna lui. Vineri seara, după ce Băsescu a spus că nu are dreptul să-l suspende pe Copos din funcţia de ministru de stat, emisia postului de televiziune care transmitea acest interviu s-a întrerupt pentru câteva minute.
Alegeri pentru pe în 2006, anunţă şeful statului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seara, că alegerile anticipate "nu pot fi rezonabil solicitate pentru 2006". Potrivit lui Băsescu, actualul Executiv a atins obiectivele de integrare europeană "cu o viteză pe care nimeni, nici măcar la Bruxelles, nu o destina a fi posibilă la nivelul unui guvern al României. "Iată că acest guvern, aşa cum îl mai critic eu din când în când, şi o să o mai fac, îşi face treaba şi instituţiile încep să funcţioneze", a afirmat Traian Băsescu. El a spus însă că, în acest an, ar putea fi organizate alegeri pentru Parlamentul European, precum şi un posibil referendum pentru modificarea Constituţiei. "Parlamentul European este un test nu numai pentru politica internă, dar şi un test al voinţei clasei noastre politice de a aduce Constituţia la parametrii care să ne permită să funcţionăm democratic şi eficient", a apreciat Băsescu. El a reluat astfel o propunere pe care a lansat-o în septembrie, dar despre care nu a mai vorbit din noiembrie 2005, referitoare la trecerea la un parlament unicameral. şeful statului a apreciat, în septembrie, că procesul de legiferare ar fi îngreunat de existenţa a două Camere ale Parlamentului României, plus Parlamentul European. Vineri seara, Traian Băsescu a spus din nou că este convins că România va adera la UE în 2007. "Eu ştiu foarte bine ce se întâmplă. Am convingerea că vom beneficia de aceeaşi obiectivitate în evaluare pentru raportul din luna mai ca şi la cel din octombrie, iar neavând nici un fel de dubii asupra obiectivităţii raportului, am şi convingerea că România va atinge toate obiectivele asumate", a declarat şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite