Traian Băsescu: "SRI nu este Ministerul Culturii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a îndemnat, ieri, Uniunea Europeană, să copieze modelul românesc şi să-şi creeze propria comunitate de informaţii. "În momentul de faţă, informaţia circulă

Preşedintele Traian Băsescu a îndemnat, ieri, Uniunea Europeană, să copieze modelul românesc şi să-şi creeze propria comunitate de informaţii.
"În momentul de faţă, informaţia circulă dificil şi doar pe baze bilaterale între serviciile de informaţii din Europa. Sunt cooperări strict punctuale, care încetează, odată atins obiectivul, şi se revitalizează cu alte ocazii. Credem noi, că la nivelul UE, trebuie creată o comunitate de informaţii", a spus Băsescu, la o reuniune a comisiilor parlamentare pentru controlul serviciilor de informaţii din UE.
În rest, Băsescu s-a arătat preocupat de modul în care cetăţenii României ar putea fi determinaţi să aibă încredere în serviciile secrete şi cum ar putea deveni mai transparentă activitatea acestora. El a recunoscut însă că nu are un răspuns la aceste frământări. "Întrebarea fundamentală pe care şi-o pune orice politician şi, în mod special, politicienii din comisiile care supraveghează activitatea acestor servicii este cum punem de acord percepţia cu realitatea. Este o întrebare pe care mi-o pun şi eu şi căreia aş vrea să-i dau un răspuns. Din păcate nu-l am", a mărturisit, candid, şeful statului. În ceea ce priveşte transparenţa activităţii acestor servicii, Băsescu a făcut o inedită comparaţie cu activitatea Ministerului Culturii. "Sigur, nu putem face dintr-un serviciu de informaţii o structură de genul Ministerului Culturii, în care să ducem piesele pe scenă şi să le jucăm", a susţinut preşedintele României.

Raicu cere ca preşedintele să nu fie verificat de serviciile secrete
Seful Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, democratul Romeo Raicu, a declarat, ieri, în cadrul Conferinţei comisiilor de control parlamentar al activităţii serviciilor de informaţii şi de securitate din Uniunea Europeană, că "nu este corect ca serviciile să acorde certificatele de securitate pentru preşedintele României şi pentru parlamentarii din comisiile de control". Raicu a afirmat că preşedintele este şeful Consiliului Suprem de Apărare a ţării, care coordonează instituţiile din domeniul securităţii naţionale, deci şi serviciile de informaţii. El a adăugat că, "în plus, preşedintele României este deja certificat prin voturile date de milioane de oameni", astfel încât

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite