Băsescu: Nu există niciun indiciu că odată intrată în spaţiul Schegen, România ar genera fluxuri migratorii ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte ambasadorilor prezenţi în ţara nostră despre principalele ţinte ale politicii externe în acest an, precizând că România va cere în continuare aderarea la spaţiul Schengen la termenul stabilit, în primăvara acestui an.

Principalele declaraţii

-Ne propunem ca 2011 să fie în politica noastră externă anul românilor

-2011 a fost un an greu, în care românii au resimţit din plin criza.

Despre aderarea la spaţiul Schengen

-Într-o uniune de strate democratice, cum este UE, regulile acceptate unanim de membrii săi trebuie respectate

-România este la fel de interesată ca orice alt stat de securitatea graniţelor Schengen. Nu există niciun indiciu că odată intrată în spaţiul Schegen, România ar genera fluxuri migratorii ilegale.

-Noi cerem şi vom continua să cerem un singur lucru: aderarea la Spaţiul Schengen în baza regulilor instituite de Tratatul Uniunii. România nu poate fi tratată discriminatoriu .

-Pentru românii care aleg să trăiască în străinătate vom încerca să implementăm votul prin corespondenţă.

Despre problema rromilor

- Principiul liberei circulaţii nu poate fi aplicat restrictiv pe criterii etnice. Rromii- cetăţeni europeni, indiferent de ţara de origine, trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi ca ceilalţi cetăţeni europeni.

- Ne vom îndrepta atenţia şi spre provinciile istorice din imediata vecinătate.În unele state de cetăţenie vom avea anul acesta o serie de recensăminte, şi vom veghea la declararea corectă a etnicităţii.

- 2011 va fi un an al provocărilor majoare pentru UE, printre care aş enumera: asigurarea unei creşteri interne durabile, stabilitatea zonei euro, tratarea efectelor îmbătrânirii populaţiei.

- 2011 va fi anul statelor central-europene ţinând cont de succesiunea la preşedinţia Uniunii: Ungaria şi Polonia.

- Vom insista pe respectarea prevederilor Tratatului de la Lisabona în includerea serviciului de politică externă a Uniunii al diplomaţilor români.

Despre Republica Moldova

- Republica Moldova îşi are locul în familia europeană. Obţinerea statutului de stat candidat de către Muntenegru este un semnal încurajator.

- Vom continua politica de solidaritate şi de sprijinire a Republicii Moldova

- Vom insista pe includerea Republicii Moldova în grupul ţărilor balcanice în cadrul procesului de aderare la UE. Poziţia guvernului de la Chişinău este un argument solid în acest sens.

- Rezolvarea conflictului din Transnistria este un obiectiv al politicii externe a României, de aceea cerem reactivarea discuţiilor, fără precondiţii, în formula 5+2.

- În ce priveşte Federaţia Rusă, ne vom orienta eferturile spre cooperarea economică. Relaţiile politice trebuie să se bazeze pe respectul reciproc şi urmărirea interesului ambelor state.

Despre relaţia cu SUA

- Dorinţa noastră este de a finaliza în acest an discuţiile bilaterale cu SUA pentru scutul antirachetă, a cărui oporttunitate a fost stabilită şi la recentul summit de la Lisabona.

- Investiţiile americane în România sunt un obiectiv 2011.

- Vom continua cooperarea cu Isreaelul, partenerul nostru apropiat, cât şi cu statele arabe, partenerii noştri tradiţionali.

- În 2011, România va candida pentru un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului. Va continua să susţină reforma Consiliului de Securitate, în sensul creşterii reprezentativităţii, transparenţei şi eficienţei sale, inclusiv prin alocarea unui loc adiţional de membru nepermanent grupului est-european

Traian Băsescu se întâlneşte anual cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România. Şeful statului s-a întâlnit anul trecut în aceeaşi zi - respectiv la 20 ianuarie, cu şefii misiunilor diplomatice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite