Traian Băsescu: "Principala mea misiune este reconcilierea societăţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată întors la Cotroceni, Traian Băsescu îşi doreşte să recâştige încrederea partenerilor europeni, însă consideră că principala sa misiune este reconcilierea societăţii. Preşedintele s-a arătat dispus să colaboreze cu orice partid atât timp cât nu i se cere să compromită justiţia română.

Traian Băsescu şi-a început discursul prin a spune că "BEC a confirmat neatingerea pragului pentru validarea referendumului". Preşedintele suspendat a arătat că asta înseamnă că românii îşi doresc o Românie constituţională, care să-şi croiască un drum în Uniunea Europeană consolidată.

Un incident mai puţin obişnuit a avut loc în timpul discursului preşedintelui: flacăra democraţiei, simbolul campaniei lui Băsescu pentru referendum, s-a stins. Traian Băsescu a luat însă o brichetă şi a reaprins torţa, după care şi-a continuat discursul.

"Acest vot nu este o victorie a preşedintelui Traian Băsescu", a declarat preşedintele suspendat în faţa sediului său de campanie. Băsescu a fost că s-a aflat pentru prima oară într-o "competiţie electorală aparentă, în care votul n-a fost pentru mine o prioritate".

"În zilele următoare sunt convins că vom vedea semnalele partenerilor noştri europeni. Vor fi semnale prin care vor saluta atitudinea românilor şi vor constata că românii au fost deasupra propriei lor clase politice"

"Românii au probat că-şi doresc democraţia, românii au fost deasupra a ceea ce în 2010 li s-a întâmplat"

Băsescu a vorbit şi despre planurile sale odată ce se va întoarce la Cotroceni, spunând că decizia privind referendumul trebuie luată de Curtea Constituţională. "Va trebui să începem un efort de recâştigarea încrederii a partenerilor noştri europeni în România", a subliniat preşedintele suspendat.

El s-a adresat şi liderilor USL cărora le-a transmis că au pierdut aproximativ 10% de la alegerile locale din 10 iunie.

"Dacă se vor decide să respecte Constituţia, legile ţării şi nu-şi vor mai permite să lovească instituţiile statului de drept, în mine vor avea un partener. Mi-am dedicat opt ani de mandat pentru a consolida aceste instituţii... Ei le-au arătat dispreţ", şi-a continuat Băsescu mesajul către USL.

"Victor Ponta trebuie să înţeleagă că un om de teapa lui Dragnea nu este cel care reprezintă România. Trebuie să înţeleagă că victoriile prin înşelătorie nu pot fi obţinute în România. Trebuie să înţeleagă că a creşte continuu tensiunea şi separarea românilor cu sprijinul securistului Felix este un lucru rău pentru România", a arătat Traian Băsescu.

"Azi am încercat simbolic să pun flacăra în mâna ziaristului de la Antena 3. Poate atinsă de el, s-a stins... dar avem putere să o reaprindem", a spus Băsescu vorbind despre momentul în care a înmânat unui jurnalist Antena 3 o torţă. De altfel, Băsescu le-a propus un exerciţiu românilor: să nu se uite o săptămână la Antena 3. Preşedintele suspendat este convins că astfel românii vor vedea care sunt adevăratele probleme ale naţiunii.

"Am ajuns la această fractură în societate ca urmare a minciunii continue care a fost propagată de televiziunile securistului Felix şi a merge pe această linie înseamnă a continua să turnăm otravă în capul românilor", a mai spus liderul suspendat de la Cotroceni.

"Reconcilierea societăţii devine principala mea misiune. De problemele cu Fondul (n.r. - FMI), cu pensiile, cu salariile să se ocupe dl Victor Ponta, dacă ţine să mai rămână prim-ministru", a mai spus preşedintele ales al României.

O altă prioritate pe care Traian Băsescu şi-a fixat-o este restabilirea credibilităţii României în UE şi în NATO. "Cele două mari familii - UE şi NATO - sunt familiile noastre. Valorile lor sunt şi valorile noastre", a afirmat Băsescu.

"Voi fi conciliant până la un punct. Nimeni nu poate afecta securitatea naţională, nimeni nu poate face din mine un om cu care să negocieze justiţia. Dacă aceste două condiţii sunt respectate, sunt un bun partener pentru orice partid", a avertizat preşedintele.

"Permiteţi-mi o menţiune despre cetăţenii români de etnie maghiară: Le-am înţeles semnalul şi nu-mi rămâne decât să le mulţumesc şi lor ca de altfel tuturor românilor", a mai spus Băsescu.

Preşedintele suspendat a explicat de ce nu a participat la vot. "Decizia de a nu mă duce a avut două evaluări: una, pe parcursul zilei de astăzi am cerut electoratului să nu meargă la vot; a doua, nu vreau să legitimeze ceea ce ştiu că s-a făcut: umflarea voturilor la acest referendum", a declarat Băsescu. "Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete în costume de baie. Nu vreau să legitimez un referendum în care dispreţul e atât de mare încât doamne şi domnişoare merg în bikini la vot", a continuat acesta.

"Vă mulţumesc foarte mult pentru sprijin! Voi sunteţi europeni!", a conchis preşedintele suspendat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite