Toro Tibor: „Nu suntem jucăria lui Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păstorit de vicepreşedintele Parlamentului European, László Tökés, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) este gata să se lupte cu UDMR în viitoarele alegeri, după ce Curtea de Apel Bucureşti a acceptat înscrierea acestei formaţiuni, prin hotărâre definitivă.

„Partidul îşi doreşte să reprezinte acea parte a comunităţii maghiare care se află la periferie. Mai mult de jumătate din comunitatea maghiară nu este reprezentată politic. Vrem să fim un partid popular modern şi pledăm pentru autonomie regională şi culturală, dar şi pentru valorile democratice, acesta este miezul politic", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele PPMT, Toro Tibor (foto). Întrebat dacă înfiinţarea unui nou partid maghiar nu va duce la scindarea electoratului, Toro Tibor a declarat că dezbinarea alegătorilor maghiari deja s-a produs. „Noi am sesizat deja scindarea electoratului maghiar, mai bine de jumătate nu mai sunt interesaţi de politică", a comentat
Toro Tibor.

„PDL este cel mai apropiat partid"

Pe lângă parteneriatul strategic cu László Tökés, care îşi va păstra cel mai probabil poziţia de mentor, fără a candida la şefia formaţiunii, PPMT are în vedere colaborarea cu PDL, partidul cel mai apropiat ca doctrină, şi va face demersurile pentru a fi admis în Partidul Popular European. „Cel mai apropiat de noi este PDL, cu precizarea că în România partidele nu sunt foarte bine creionate din punct de vedere doctrinar", a mai spus el. Întrebat dacă a avut contacte informale cu lideri ai PDL, el a precizat că László Tökés este în relaţii bune cu colegii din grupul popularilor europeni, din care face parte şi PDL.

Cu toate acestea, el a negat scenariile potrivit cărora PPMT a luat naştere ca urmare a planurilor lui Traian Băsescu de a avea UDMR la mână. „Am fost deputat opt ani, am avut relaţii cu Traian Băsescu, dar e o prostie să spui că suntem un partid creat pentru ca Traian Băsescu să aibă o nouă jucărie. Nici nu ne-am gândit la asta atunci când am demarat înfiinţarea partidului. Noi ne-am gândit că trebuie să reprezentăm peste jumătate din comunitatea maghiară rămasă la periferie", a spus liderul PPMT. 

Ţinutul Secuiesc şi regiunea maghiară de vest

Toro Tibor a precizat că în următoarele două luni se va trece la organizarea filialelor, iar la începutul anului viitor va avea loc şi congresul formaţiunii: „Vom fi pregătiţi pentru alegerile locale, fie că ele vor fi comasate sau nu cu cele parlamentare. Comsarea scrutinului local cu cel parlamentar ar aduce un deficit de democraţie, pentru că sunt două tipuri de alegeri, cu o logică total diferită, dar deocamdată noi nu avem cum să influenţăm decizia".

PPMT vrea un sistem electoral mixt astfel încât să fie respectat atât principiul proporţionalităţii care dă o şansă şi partidelor mici, dar şi responsabilizarea individuală prin votul uninominal. Toro Tibor a mai spus că, în ceea ce priveşte regionalizarea administrativă, formaţiunea sa susţine că aceasta trebuie să includă Ţinutul Secuiesc, dar şi o regiune a judeţelor din vestul ţării -Satu Mare, Bihor, Sălaj- , acolo unde comunitatea maghiară are un statut special. „Sperăm să convingem şi partidele româneşti pentru că trebuie să ajungem la o soluţie comună care să ţină cont de interesele comunităţii maghiare. Altfel, va exista o presiune în plus de care nimeni nu are nevoie, pe fondul presiunilor economice", a declarat liderul PPMT.

Toro Tibor a mai spus că dezbaterea referitoare la revizuirea Constituţiei este artificială în condiţiile în care există divergenţe majore între partidele parlamentare. El a precizat că articolul 1 care reglementează caracterul de stat naţional şi unitar îi lezează pe cetăţenii maghiari care aparţin naţiunii maghiare: „Orice politician maghiar este deranjat de articolul 1. Vrem să fim cetăţeni loiali ai statului român, dar noi aparţinem naţiunii maghiare. Problema ar putea fi rezolvată prin introducerea unui articol suplimentar care să recunoască drepturile colective ale minorităţilor. Deocamdată discuţiile sunt însă emoţionale, iar dezbatarea privind Constituţia este un surogat".

Părerea specialistului

Politologul Andrei Ţăranu crede că partidul lui Tokes este o reacţie a Budapestei faţă de independenţa UDMR: „Este foarte greu de spus cât de mare va fi impactul apariţiei acestui partid. Există riscul ca electoratul UDMR să fie spart, să avem două entităţi politice- UDMR care va acţiona mai mult în zona secuiască şi PPMT care va fi activ mai mult în zona de vest. Dar nu cred că maghiarii vor să rămână fără reprezentare în Parlament. Rămâne de văzut dacă noua formaţiune nu va fi absorbită în cele din urmă de UDMR, aşa cum s-a întâmplat cu PCM. Laszlo Tokes a acţionat ca un disident, dar atunci când a fost vorba să candideze în Parlamentul European a făcut-o pe listele Uniunii. PPMT este mai degrabă un instrument al premierului ungar Viktor Orban, în condiţiile în care UDMR a început să joace foarte bine pe piaţă ca un partid românesc. Sigur că Traian Băsescu şi PDL au interesul de a sparge monopolul UDMR, odată pentru că au sensibilităţile lor electorale în Ardeal, apoi pentru că UDMR este un partener de guvernare capricios care a reuşit, spre exemplu, să blocheze regionalizarea, dar şi revizuirea Constituţiei. Însă dincolo de asta apariţia PPMT este o formă de reacţie a Budapestei pentru că UMDR a devenit independentă de guvernul ungar".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite