Topul chiulangiilor din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caricatură de Vali Ivan
Caricatură de Vali Ivan

Crin Antonescu (PNL) şi Viorel Hrebenciuc (PSD) conduc în topul absenţelor la Senat, respectiv la Camera Deputaţilor.

Media de prezenţă în Parlamentul României rămâne una scăzută, conform raportului Institutului pentru Politici Publice (IPP), privind activitatea parlamentară în sesiunea septembrie - decembrie 2011.

Liderul PNL, Crin Antonescu, nu are nicio prezenţă la voturile finale exprimate prin vot electronic, la Senat,  în sesiunea septembrie-decembrie 2011, în timp ce la Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc este campionul absenţelor, ocupând  ultimul loc, cu 3% prezenţă, după cum arată studiul IPP, privind bilanţul activităţii parlamentare.

Comparativ cu sesiunile anterioare, media prezenţei la Camera Deputaţilor în perioada, septembrie-decembrie 2011 a fost în scădere cu 5%, ajungându-se la 78% grad prezenţă raportat la cele 351 de voturi finale exprimate în acest interval. Documentul arată că, în perioada analizată, pe ultimele poziţii ale clasamentului general al prezenţei se află deputatuţii PSD Viorel Hrebenciuc, cu 3% prezenţă la voturile finale, Florian Popa, cu 12% şi Mihai Bobeş, cu 18% prezenţă la vot.

În ceea ce priveşte situaţia prezenţei la voturile finale în Senat, în acelaşi interval, studiul arată că media de participare este de 74,9% raportat la un număr de 218 voturi finale asupra propunerilor legislative din plen. Acest procent indică o creştere de peste 12% faţă de sesiunile anterioare. Pentru prima dată în această sesiune, media de prezenţă de la Senat s-a apropiat de cea de la Cameră, de obicei senatorii situându-se cu mult în urma Camerei Deputaţilor.

Chiar dacă statistica înregistrează, de obicei, o absenţă mai ridicată a senatorilor decât a deputaţilor, la voturile finale, cele mai dese nereguli ( votul cu cartela altui coleg), în acest mandat, au fost înregistrate exclusiv la Camera Deputaţilor. „Pe prima poziţie, cu cea mai bună prezenţă, rămâne şi în sesiunea trecută, senatorul PDL Gheorghe David", menţionează studiul IPP, în timp ce, la polul opus se situează senatorul PNL Crin Antonescu, cu 0% voturi finale exprimate prin vot electronic.

Prezenţa Opoziţiei,în scădere

IPP a realizat şi un clasament al iniţiativelor legislative depuse de parlamentari, dar şi al eficienţei acestora. În sesiunea februarieiunie 2011, cele mai multe iniţiative legislative îi aparţin deputatului independent Mircia Giurgiu (80), urmat de Marius Cristinel Dugulescu de la PDL (42) şi Florin Iordache de la PSD (32).
Însă,  un număr extrem de ridicat de iniţiative depuse per sesiune nu reprezintă neapărat o activitate eficientă. În cazul lui Mircia Giurgiu, deşi are un număr mare de propuneri (324 în tot mandatul), doar 8,3% (27) au devenit legi, 36,7% din iniţiativele deputatului fiind respinse sau retrase.

Potrivit calculelor IPP, media de prezenţă a principalelor partide de opoziţie a scăzut cu aproximativ 5-10% în sesiunea recent încheiată. Media de prezenţă a fost de 87% pentru minorităţi, 85,4% pentru independenţi, 82,4% pentru PDL, 75,9% pentru UDMR, dar şi pentru UNPR, 69,9% pentru PNL şi 68,9% pentru PSD.

Toamna se numără transferurile politice

Parlamentarii continuă să migreze de la un partid la altul, în special din tabăra Opoziţiei către Puteredupă cum arată ultimul raport al Institutului pentru Politici Publice privind activitatea parlamentară.

În intervalul de timp cuprins între lunile septembrie şi decembrie 2011, un număr de 7 parlamentari( 4 deputaţi şi 3 senatori) şi-au schimbat partidul din care făceau parte. Cei patru deputaţi sunt: Marin Bobeş, Mihail Boldea, Tudor Ciuhodaru şi Nicolae Stan.Bobeş a fost pe rând membru al PSD, deputat independent, apoi membru al PDL, pentru ca din luna septembrie 2011 să revină în grupul PSD. Deputatul de Iaşi Tudor Ciuhodaru este în prezent la al patrulea grup parlamentar în trei ani de mandat. Acesta a ajuns în Legislativ ca membru PSD, partid din care a demisionat în luna ianuarie 2010, iar ulterior a activat ca deputat independent. Din luna februarie 2011, Ciuhodaru s-a înscris în PC, partid din care va fi exclus opt luni mai târziu. La scut timp, el se alătură grupului parlamentar Progresist şi se înscrie în UNPR.

Transferurile din Senat

La Senat, trei aleşi au schimbat partidul în sesiunea de toamnă. Senatorii  Avram Crăciun şi Ion Vasile au trecut la UNPR, iar ultimul , după ce schimbase trei grupuri parlamentare pe parcursul anului 2011, de la PSD la PNl şi ulterior la grupul parlamentar Progresist. Cel de-al treilea, Mircea Geoană, a fost exclus din PSD şi este în prezent senator independent.

Cei şapte parlamentari care au activat la mai multe partide se alătură altor 11 colegi care au schimbat în 2011 partidul alături de care au candidat în alegerile trecute. În concluzie, pe tot parcursul anului 2011, s-a înregistrat un număr de 18 senatori şi deputaţi care şi-au schimbat partidul cel puţin o dată. La sfârşitul anului 2011, după trei sferturi de mandat,  se înregistrează un total de 55 de migraţii ale aleşilor, de la un grup parlamentar la altul. În sesiunea parlamentară septembrie- decembrie 2011 a avut loc o premieră, înfiinţarea unui nou grup parlamentar, purtând titulatura de Progresist, şi care  reprezenta o formaţiune care nu a participat la alegerile parlamentare.

Până acum, senatorii şi deputaţii care demisionau dintr-un grup parlamentar puteau forma un grup al independenţilor.  În sesiunea anterioară, la Senat a funcţionat grupul parlamentar mixt, format din senatori traseişti care s-au înscris ulterior în UNPR şi alţi senatori independenţi.

55 de parlamentari şi-au schimbat partidul între 2008 şi 2011

500 de legi restante

Peste 500 de proiecte de lege continuă să aibă termen de raport depăşit la nivelul Comisiilor Permanente, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor, conform studiului  Institutului pentru Politici Publice. La sfârşitul sesiunii septembrie-decembrie 2011 s-au înregistrat peste 483 de proiecte de lege cu termenul depăşit la nivelul Comisiilor Permanente din Camera Deputaţilor. Cele mai multe s-au înregistart în Comisia Juridică (150) şi în Comisia pentru Industrii (139).

Referitor la situaţia Senatului, informaţiile nu sunt disponibile pe pagina proprie de internet. Potrivit situaţiei  statistice prezentate pe pagina de web a Camerei despre Senat, este indicată existenţa unui număr de 59 de proiecte de lege sau propuneri legislative cu termen de raport depăşit.  Explicaţia IPP pentru diferenţa de restanţe dintre cele două Camere este că majoritatea propunerilor în cauză vizează domenii pentru care Senatul este prima Cameră sesizată.

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite