Tokes: Pentru statul român, maghiarii şi tinerii din România să nu fie copiii vitregi. Noi suntem loiali acestei ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes
Laszlo Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes a afirmat, miercuri, la Târgu Mureş că pentru statul român, maghiarii şi tinerii din România ar trebui să nu fie copiii vitregi, subliniind faptul că România nu se poate lăuda cu rezolvarea problemelor fundamentale ale minorităților, ba, mai mult, că duce numai o politică de vitrină în legătură cu minorităţile.

"Neapărat ar fi cazul ca, pentru statul român, maghiarii şi tinerii din România să nu fie copiii vitregi. Noi plătim impozite statului român, suntem loiali acestei ţări şi ne pare foarte rău că după 22 de ani de la revoluţie încă nu a avut loc în societatea românească schimbarea de regim pe planul vieţii minorităţilor“, a declarat Tokes.

În opinia europarlamentarului maghiar, proba democratizării într-o societate este şi situaţia minorităţilor. „În acest caz, România nu se poate lăuda cu rezolvarea problemelor fundamentale ale minorităților, duce numai o politică de vitrină în legătură cu minorităţile, mai ales cu minoritatea maghiară şi chiar ne pare foarte rău că dacă în Europa unită suntem egali şi limbile română şi maghiară sunt limbi oficiale, limba noastră încă nu este considerată în România limbă oficială, deşi are toate drepturile pe plan european", a mai spus Tokes.

În altă ordine de idei, Tokes a atacat UDMR, arătând că reprezentanţii acesteia se înţeleg mai bine cu românii decât cu maghiarii întrucât Uniunea este, de fapt, „un partid maghiar postcomunist de felul partidului lui Ponta şi al partidului lui Antonescu, care încă nu şi-a definit identitatea“.

„Este o ruşine a maghiarimii că UDMR se înţelege mai bine cu fraţii noştri români decât cu fraţii lui maghiari. Ar fi trebuit să ne înţelegem să împărţim baza electorală între noi, să găsim formele adecvate ale dobândirii unei reprezentanţe cât mai mari în Parlamentul României. Dar UDMR, de fapt, este un partid maghiar postcomunist de felul partidului lui Ponta şi partidului lui Antonescu, care încă nu şi-a definit identitatea. Sperăm că, dacă prin înţelegere nu se poate realiza reprezentarea democratică a comunităţii maghiare, trebuie să o forţăm prin metode politice şi printr-un concurs democratic", a arătat el.

Tokes Laszlo a participat, miercuri, la deschiderea anului universitar la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş şi la semnarea, de către premierul Ungariei, Orban Viktor, a unui acord de principiu privind colaborarea Guvernului Ungariei, Fundației Sapientia, Universității Sapientia şi Universității Creştine Partium „în scopul dezvoltării învățământului superior de limba maghiară din Transilvania“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite