Tokes în Parlamentul European: România are un deficit privind politica minorităților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, în plenul Parlamentului European, că Slovacia și România au un deficit în ceea ce privește politica minorităților. Deputatul european Sogor Csaba(UDMR) a afirmat, la rândul său, că autonomia politică este singurul mod de rezolvare a tensiunilor minoritare.

Cei doi au luat cuvântul în timpul unei dezbateri în plenul PE referitoare la raportul privind aderarea Serbiei, ambii exprimându-se în limba ungară.

Laszlo Tokes a salutat raportul privind aderarea Serbiei, precizând că "satisfacerea criteriilor de la Copenhaga şi prevederilor Tratatului de la Lisabona a fost o cerinţă majoră pentru acordarea statutului de candidat".

Însă sunt învăţăminte care trebuie trase de aici pentru Slovacia şi România, care au un deficit în ceea ce priveşte politica minorităţilor, mai ales abordarea coerentă a Consiliului European - e vorba de minorităţile din aceste ţări. Concluziile Consiliului şi moţiunea pentru rezoluţie promovează drepturile colective ale minorităţilor printre alte măsuri prin monitorizarea continuă a progreselor Serbiei în acest domeniu", a spus Tokes.

La rândul său, eurodeputatul UDMR Sogor Csaba a declarat că perspectiva europeană a statelor din Balcani a fost un motiv de bucurie pentru cetăţenii din regiune care "speră să li se îmbunătăţească standardul de viaţă şi să se rezolve tensiunile etnice".

„Acest lucru este valabil pentru romi, români, albanezi, croaţi, sârbi şamd", a comentat Sogor Csaba.

„Dacă UE nu acordă suficientă atenţie problemei minorităţilor, viitorul în Uniune va fi dezamăgitor. Trebuie să rezolvăm tensiunile minoritare şi autonomia politică este cea mai bună soluţie. Şi pentru Voievodina este cea mai bună soluţie", a mai spus el.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, recent, întrebat dacă relaţiile româno-ungare pot fi o bază pentru relaţia cu Serbia privind minorităţile, că diferenţa este absolut evidentă, Bucureştiul fiind în faza de a încuraja Belgradul să permită autoidentificarea minorităţii româneşti.

„Orice fel de comparație este lipsită de sens", a apreciat Cristian Diaconesc.

La rândul său, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a spus, cu aceeaşi ocazie, că Ungaria are o poziţie principială "şi anume că fiecare minoritate naţională, comunitate are dreptul să decidă în propriile interese".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite