Tokes: Cred că UDMR duce negocieri cu socialiştii şi liberalii din Ungaria să candideze la alegerile din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a declarat, duminică, la Târgu Mureş, că semnalele din ultima perioadă îl fac să creadă că UDMR ar purta negocieri cu socialiştii şi liberalii din Ungaria să candideze la alegerile din 2014 pentru Parlamentul de la Budapesta.

''Cred că UDMR duce deja negocieri cu partea socialistă şi liberală din Ungaria să candideze la alegerile din Ungaria în 2014 (...) Este o presupunere a mea văzând unele semne chiar din afară (...) După părerea mea, singurul răspunzător în această privinţă (pentru necolaborarea dintre forţele politice maghiare din România, n.r.) este UDMR, care şi prin acest act - şedinţa cu Bajnai Gordon (ex-premierul Ungariei, n.r.) de la Oradea - confirmă că stă pe poziţii post comuniste şi de fapt este MSZP-ul (Partidul Socialist Ungar, n.r.) maghiar din România'', a afirmat Tokes.

El a susţinut că fostul lider al UDMR, Marko Bela, a prezidat recent, la Oradea, o reuniune la care au participat numeroşi lideri ai Partidului Socialist Ungar, printre care Bajnai Gordon (ex- prim-ministru socialist, n.r.), Kovacs Laszlo, Kuncze Gabor şi fostul preşedinte al Băncii Naţionale a Ungariei, Suranyi Gyorgy, ceea ce îl face să creadă în existenţa unei apropieri între UDMR şi socialiştii unguri, scrie Agerpres.

Tokes a mai spus că deşi în timpul vizitei premierului ungar, Viktor Orban, la Târgu Mureş, la deschiderea anului academic la Universitatea Sapientia s-au întâlnit toţi liderii politici maghiari din România - ai UDMR, PPMT şi PCM - acesta nu a sugerat formaţiunilor respective să se unească în perspectiva alegerilor, deşi este adeptul unităţii.

''Nu am avut un astfel de imbold expres, dar principialmente domnul prim-ministru Viktor Orban este pentru unirea forţelor noastre, dar nu găsim căile cum s-ar putea realiza aceasta (...) În mod expres nu ne-a sugerat (unitate, n.r.) dl. Orban, el nu intervine în mod necuvenit în viaţa noastră de partid. De fapt ar putea să dea sfaturi bune lui Szasz Jeno (liderul PCM, n.r.), dar după cât se vede nu i-a dat sfaturi potrivite sau nu a ascultat de el'', a mai spus Tokes.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite