Toboşarii secui strâng voturi pentru autonomie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 23 de localităţi a început un "referendum" pe care nu-l recunoaşte nici măcar UDMR

voluntarii străbat comunele cu urne mobile, distribuind buletine de vot prin care se cere un "da" sau "nu" pentru autonomia ţinutului Secuiesc. Iniţiativa nu se bucură însă de sprijinul autorităţilor locale, cu excepţia consiliilor locale a trei localităţi.
Primele rezultate par a fi întrecut aşteptările partizanilor autonomiei: doar patru din locuitorii a patru comune covăsnene s-au pronunţat împotriva acestei forme de autoguvernare. Referendumul-pilot a fost iniţiat de către activiştii CNS din scaunul Bardoc-Miklósvárszek (zona Baraolt) la nivelul a patru localităţi. "Înarmaţi" cu 19 urne mobile şi cu toboşari pe post de avangardă, 50 de voluntari CNS s-au perindat, din poartă în poartă, invitându-i pe oameni să răspundă cu "da" sau "nu" la unica întrebare care a făcut obiectul acestui referendum: "Dumneavoastră, ca locuitor al localităţii... doriţi ca ţinutul Secuiesc să primească statut autonom şi această localitate să facă parte integrantă din acest ţinut?". Peste 99 la sută din populaţia localităţilor Filia, Brăduţ, Herculian şi Vârghiş, care s-a prezentat la urne, a votat în favoarea autonomiei ţinutului Secuiesc. Locuitorii altor patru localităţi, Baraolt, Aita Seacă, Biborţeni şi Băţanii Mari urmau ieri să fie consultaţi de către voluntarii CNS, acţiunea urmând a fi finalizată până miercuri.
Autonomiştii spun că referendumul este legitim
"Nu mai avem altă cale. Acum doi ani, când am iniţiat prima dată referendumul, 11 consilii locale au luat hotărâri pentru organizarea acestuia. Toate deciziile au fost atacate în contencios, două din cazuri se află chiar la Strasbourg, la CEDO.
Acum, alte trei consilii locale au adoptat astfel de hotărâri. ştim foarte bine că şi aceste decizii vor fi anulate, de aceea am considerat că legitimitatea unui referendum neoficial, intern, va fi mult mai mare decât a unuia oficial", ne-a declarat Ferenc Csaba, vicepreşedinte CNS. Rezultatele referendumului vor fi remise guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu.

Rezultatul, în preajma Crăciunului
Referendumul intern neoficial pentru obţinerea autonomiei ţinutului Secuiesc a început sâmbătă, organizat la iniţiativa Consiliului Naţional Secuiesc. În mai multe sate din judeţele Covasna şi Harghita, 60 de voluntari cutreieră uliţele şi intră în fiecare ogradă pentru ca localnicii să răspundă la următoarea întrebare de pe buletinul de vot care este bilingv: "Dvs., ca locuitor al localităţii X, doriţi ca ţinutul Secuiesc să primească statut autonom şi această localitate să facă parte integrantă din acest ţinut?". Rezultatele referendumului neoficial vor fi făcute publice în preajma Crăciunului. (Sebastian Dan)

UDMR a decis să înfiinţeze singură Consiliile autonomiei culturale
Pentru prima dată de un an şi jumătate, de la adoptarea de guvern a proiectului legii minorităţilor, UDMR ia în calcul varianta eşecului votării legii de parlament. Dacă legea va fi amânată nedefinit, UDMR va organiza alegeri interne, pentru crearea consiliilor de autonomie culturală. "Începem să ne pierdem răbdarea. Vom solicita ca în ianuarie să facem o analiză a realizării programului guvernamental. În cazul unui eşec, vom organiza alegeri interne în UDMR pentru consiliile noastre de autonomie culturală", a spus Borbely. "Vrem autonomia, declaraţia din 1918 de la Alba-Iulia ne-o permite", a spus Marko Bela. Liderii UDMR şi-au exprimat totuşi speranţa că nu se va ajunge în această situaţie şi până la congresul UDMR de la începutul lunii martie legea minorităţilor va deveni operaţională. (Valeriu Russu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite