Titlul de baron se obţine prin vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a modificat hotărârea privind organizarea alegerilor locale pentru a permite ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi pe sistem uninominal Legile administraţiei

Guvernul a modificat hotărârea privind organizarea alegerilor locale pentru a permite ca preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi pe sistem uninominal

Legile administraţiei publice locale au fost modificare ieri de Cabinetul Tăriceanu pentru ca, în sfârşit, să devină posibilă alegerea pe baza votului uninominal a preşedinţilor Consiliilor Judeţene. Executivul s-a gândit să restricţioneze candidatura dublă, la primărie şi la şefia CJ. Prin modificările de ieri s-a deschis calea independenţilor spre fotoliul de "preşedinte de judeţ".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că restricţia privind dubla candidatură a fost necesară deoarece ar trebui organizate noi alegeri pentru postul vacant, în cazul în care o persoană ar câştiga şi primăria şi şefia Consiliului Judeţean.

Restricţia este legată de considerente de ordin practic şi de respectul faţă de cetăţeni, a declarat şeful guvernului. Victor Paul Dobre, secretar de stat în Ministerul de Interne, a precizat că modificările permit şi candidaturile independenţilor la preşedinţiiile Consiliilor Judeţene.

Data alegerilor rămâne neschimbată - 1 şi 15 iunie pentru primul şi al doilea tur al alegerilor locale - iar campania electorală va începe pe 2 mai. Săptămâna trecută, PSD a cerut guvernului să reglementeze prin lege votul uninominal pentru alegerea preşedintelui Consiliilor Judeţene, ameninţând în caz contrar cu o moţiune de cenzură.

Liderii PSD au declarat la scurt timp după votarea Legii votului uninominal în parlament că se tem ca nu cumva liberalii să îi păcălească şi să evite votul uninominal pentru Consiliile Judeţene. Premierul a spus că temerile PSD nu sunt justificate.

Urmare a acestei dispute politice, guvernul a adoptat ieri ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor Consiliilor Judeţene prin vot uninominal. Buletinul de vot în cazul alegerilor pentru preşedinţii Consiliilor Judeţene va semăna cu cel pentru alegerea Primarului General al Capitalei, a arătat secretarul de stat Victor Paul Dobre.

"Miniştrii nu trebuie lăsaţi în voia abuzurilor"

În şedinţa de guvern de ieri, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, constituirea unei comisii de experţi care să elaboreze o nouă lege a răspunderii ministeriale. Comisia este necesară, spune primul-ministru, deoarece dacă guvernul va face o nouă propunere legislativă, se va spune că vrea să îşi protejeze membrii.

Premierul a spus că persistă conflictele de interese din vechea lege, după ce parlamentul a respins ordonanţa de urgenţă privind reglementarea Comisiei prezidenţiale de cercetare a miniştrilor. Noua lege trebuie să asigure o procedură clară şi imparţială de responsabilizare a miniştrilor, dar nu trebuie să mai lase loc abuzurilor politice, după părerea sa.

Premierul a declarat ieri că legea nu trebuie "să mai lase miniştrii în voia abuzurilor politice", precizând că se referă la abuzurile preşedinţiei. Tăriceanu a amintit că a existat o serie de miniştri, începând cu fostul ministru al apărării Theodor Athanasiu, care au fost obligaţi să demisioneze sau au fost suspendaţi pentru a fi cercetaţi, dovedindu-se apoi că nu au fost vinovaţi.

Tăriceanu a spus că am asistat la folosirea instrumentelor de cercetare împotriva miniştrilor, lucru care a dăunat imaginii lor şi a guvernului.

PD-L a sesizat Curtea Constituţională privind modificările aduse legii răspunderii ministeriale, pentru care nu a votat în parlament. Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a decis că în cazul miniştrilor care la data sesizării erau şi membri ai parlamentului, Ministerul Public are nevoie de avizul parlamentului.

Tot săptămâna trecută, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care declanşarea urmăririi penale împotriva miniştrilor care sunt şi parlamentari este posibilă numai cu aprobarea Legislativului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite